Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu dirijorul Ciprian Țuțu

Publicat: marți, 7 Noiembrie 2023 , ora 10.33
"Grieg-Lirica nordului" este titlul concertului propus miercuri, 8 noiembrie, de Corul Academic Radio. Despre evenimentul de la Sala Radio ne vorbește dirijorul ansamblului, Ciprian Țuțu, într-un interviu oferit  Ioanei Țintea.

Domnule Ciprian Țuțu, concertul din data de 8 noiembrie susținut de Corul Academic Radio este un eveniment aniversar ce poartă două semnificații. Pe de o parte marcați 180 de ani de la națterea lui Edvard Grieg cu un program integral dedicat compozitorului norvegian, iar pe de altă parte, poate cea mai importantă, Corul Academic Radio a împlinit în data de 5 noiembrie 83 de ani de activitate artistică. Cum ați gândit acest eveniment aparte și care este atmosfera pe care doriți s-o creați?

Ne bucurăm și este pentru mine personal o deosebită onoare să fiu dirijorul acestui ansamblu de tradiție, cel mai vechi ansamblu vocal simfonic al țării așa cum bine ați remarcat, cu 83 de ani de activitate neîntreruptă, de cea mai înaltă ținută. Pentru mine faptul că a rămas acest gust amar în urma pandemiei, nereușind în împlinirea celui de-al optulea deceniu să realizăm concertele aniversare imaginate la data respectivă, încercăm să recuperăm acum și iată că, practic acum, la 83 de ani avem ocazia să cântăm un program absolut inedit. Este o premieră pentru spațiul autohton aș îndrăzni să spun, faptul că am ales pentru acest program, pe lângă ultimul ciclu de patru psalmi, este cântecul de lebădă să spun așa al compozitorului, am ales și o inedită variantă a suitei Peer Gynt, poate cea mai cunoscută partitură a lui Grieg, cu ajutorul maestrului Ioan Dobrinescu care ne-a ajutat în atâtea ocazii și ne-a servit să spunem așa. Este un compozitor talentat și cu foarte multă pasiune în tot ceea ce face. A răspuns invitației noastre de a aranja pentru voci corale, deci iată ineditul, întreaga suită Peer Gynt. Sigur că pentru a înțelege povestea și a avea imaginea completă a unei vieți de om zbuciumat cum este cea a eroului Peer Gynt. L-am invitat și pe recitatorul nostru aș spune, pentru că actorul Mihai Bisericanu pe vremuri a făcut parte din Corul Academic Radio. Deci iată o bucurie, o sărbătoare a corului, o sărbătoare a muzicii pe care sperăm să o guste cât mai multă lume, atât în sală cât și pe undele radio.


Vorbiți-ne despre soliștii serii.

Așa cum v-am obișnuit la concertele noastre, ale Corului Academic Radio, întotdeauna prefer să aleg soliști din rândul membrilor corului academic, pentru că este un colectiv foarte bun. Avem pentru primul ciclu de psalmi solist pe Cristian Ruja-bariton, iar pentru aranjamentul făcut de Ioan Dobrinescu le avem soliste pe sopranele Olga Caia și pe Virineia Pîrnău. Pentru a întregi lista colaboratorilor noștri i-aș menționa și pe Lucian Maxim și Ali Cezar Srouji, doi membri ai Orchestrei Naționale Radio care vor prelua partea de percuție a acestui concert și nu în ultimul rând, pianista noastră dragă, Carmen Săndulescu.


Pentru că sunteți pe ultima sută de metri cu pregătirea concertului de miercuri 8 noiembrie, cum decurg repetițiile?

Sigur că timpul a fost ca întotdeauna prea scurt, de data aceasta poate chiar foarte scurt, pentru că după participarea, aș spune, fără să mă tem de cuvinte prea mari, fulminantă a corului în cadrul festivalului Enescu, unde am avut cinci apariții cu orchestre și mari dirijori ai lumii, imediat am început stagiunea cu un concert vocal simfonic alături de Orchestra Națională, coruri din opere de Wagner și practic ne-au mai rămas doar două săptămâni de lucru pentru pregătirea acestui concert, dar mă bazez pe profesionalismul colegilor mei și sper în reușita acestui concert.


Ce urmează pentru Corul Academic Radio după concertul de miercuri, 8 noiembrie?

Este o perioadă de asemenea, în care mă bucur că avem mai multe apariții de cât de obicei. Tot în această lună va fi o altă apariție de vocal simfonic alături de Orchestra Națională, Stabat Mater de Rossini, iar în luna decembrie o să avem o gală de operă, concertul nostru de Crăciun cu, iar inedită ipostază, o colaborare cu cvartetul de tromboane al radioului și sigur chiar înainte de sărbătorile de Crăciun suntem invitați să participăm alături de colegii noștri din Big Bandul Radio în data de 21 decembrie.


Interviu realizat de Ioana Țintea