Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Andrei Ioniță - artist în rezidență al Filarmonicii "George Enescu" în stagiunea 2023 - 2024

Publicat: vineri, 27 Octombrie 2023 , ora 18.48

Violoncelistul Andrei Ioniță va susține duminică, 29 octombrie, începând cu ora 19:00, un recital extraordinar în Sala Mare a Ateneului; va prezenta integral cele 6 suite pentru violoncel solo de Johann Sebastian Bach. Artist în rezidență al Filarmonicii "George Enescu" în stagiunea 2023-2024, muzicianul va inaugura astfel seria de recitaluri și concerte susținută în această calitate pe scena Ateneului Român, moment despre care a vorbit la rubrica "Invitatul Săptămânii" din cadrul ediției Perpetuum mobile din 27 octombrie.

Bun găsit, Andrei!

Bine v-am regăsit!


Mă bucur să te revăd în studioul Radio România Muzical. Vorbim despre o știre care a apărut de ceva vreme - în stagiunea 2023-2024, ești artist în rezidență al Filarmonicii "George Enescu" din București. Mai exact, ce va însemna lucrul acesta?

Mă bucur să continui un an de rezidență artistică la Timișoara cu această minunată rezidență artistică la Orchestra Filarmonicii "George Enescu" din București. Acest statut de artist in residence presupune diferite colaborări pe parcursul stagiunii ca solist alături de orchestra filarmonicii, precum și posibilitatea unor concerte și recitaluri solo sau în formație camerală.

A fost întotdeauna un vis din copilărie și cred că este visul din copilărie al oricărui violoncelist să abordeze integrala suitelor pentru violoncel solo de Johann Sebastian Bach într-o seară. Și sunt recunoscător Filarmonicii "George Enescu" pentru ocazia oferită și pentru faptul că am reușit să îmi îndeplinesc acest vis, nemaivorbind de faptul că se va petrece în fața publicului de acasă, la Ateneul Român.


Am început să vorbim, iată, de primul proiect rezultat în urma acestui nou statut de artist în rezidență. Duminică, 29 octombrie, se va întâmpla asta, la Ateneul Român, începând cu ora 19.00. De ce ai ales ca prim proiect această integrală?

Acesta a fost un proiect pentru care m-am pregătit de mult timp. Practic, din momentul în care am început să cânt la violoncel. Țin minte că Suita nr.1 am început să o studiez atunci când eram în clasa a V-a și, pe parcursul studiilor, cele șase suite s-au adăugat. Am avut destul de des ocazia de a cânta poate trei sau chiar patru suite solo într-un concert sau, în cadrul unui recital solo, să includ o suită sau două, dar încă nu am avut ocazia de a expune cumva întregul fir narativ al celor șase suite și de a prezenta și evoluția lor motivică, tematică, la capitolul complexității cromatice formale... Putem discuta, evident, și despre structura celor șase suite pentru ascultătorii interesați.

Da, acest ciclu de suite reprezintă cumva un munte Everest al oricărui instrumentist și este un vârf pe care de-abia aștept să-l ating în sfârșit în seara de duminică.

Aceste șase suite sunt și din punct de vedere istoric foarte importante nu numai pentru că sunt lucrările de referință scrise pentru instrumentul nostru din repertoriul baroc,ci și pentru că ele au fost, practic, redescoperite acum o sută de ani de către legendarul violoncelist Pablo Casals, care le-a repopularizat și căruia îi suntem extrem de recunoscători nu doar pentru faptul că a revoluționat instrumentul, ci și pentru că ne-a redăruit acest ciclu de referință din repertoriul nostru.


Cum va continua această activitate de artist în rezidență al Filarmonicii "George Enescu"? Pentru 2024, ce ai propus celor din cadrul filarmonicii?

Voi mai avea o colaborare alături de orchestra filarmonicii în luna aprilie. De asemenea, încă în decursul acestui an rog publicul românesc, publicul din București, să nu-și facă încă planuri chiar pe 29 și 30 noiembrie. Sigur vor fi zile de punte, dar noi îi așteptăm cu cea mai mare plăcere la Ateneu, unde vom avea două concerte din cadrul stagiunii dedicate Zilei Naționale a României. Concertele din săptămâna respectivă vor avea și o avanpremieră la Roma, în data de 27 noiembrie. Sper că am voie deja să anunț acest eveniment. Dar, de asemenea, va fi un eveniment deosebit organizat în colaborare cu Ambasada României din Italia și ne bucurăm să prezentăm un program minunat atât la Roma, cât și la București.


Cum arată calendarul tău pentru acest final de 2023? Mai sunt, iată, doar două luni.

Am amintit aceste concerte de la București, de la Roma. Voi avea și alte concerte în Italia, la Florența, Siena, îl alte locuri din Toscana. Peste două săptămâni, voi avea o colaborare cu pianista Elena Bașkirova la Dresda... și alte concerte atât la Berlin, cât și prin alte țări europene.


Andrei Ioniță, mulțumesc tare mult pentru prezența în Perpetuum mobile! Reiau informația: duminică, 29 octombrie, de la ora 19.00 - Integrala suitelor pentru violoncel din creația lui Johann Sebastian Bach. Un moment foarte important, după cum vorbeam ceva mai devreme, un moment pe care-l întâlnim rar pe scenele din București și nu numai. Invitația de final o să te rog să o adresezi tu pentru acest recital încă o dată.

Vă invit să împărtășiți o experiență unică, o experiență, până la urmă, transcedentală alături de muzica lui Johann Sebastian Bach, compozitorul cel mai apropiat de cer.

Interviu realizat de Lucian Haralambie