Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu pianistul Ștefan Doniga

Publicat: miercuri, 25 Octombrie 2023 , ora 11.59

În perioada 24 octombrie - 9 noiembrie, pianistul Ștefan Doniga și violonista Diana Jipa vor susține un turneu național intitulat "Moștenirea lui Porumbescu". Mai multe detalii aflăm de la Ștefan Doniga.

Domnule Ștefan Doniga, după ce ați făcut înconjurul lumii alături de violonista Diana Jipa, iată că ați pornit din nou la drum, de data aceasta în țară. Este un turneu intitulat Moștenirea lui Porumbescu, parte a seriei Romania Universalis ediția a V-a. Ce v-a determinat să vă îndreptați către personalitatea lui Ciprian Porumbescu și de ce ați considerat că este necesar un asemenea demers pentru spațiul cultural românesc?

Anul 2023 este cu precădere extrem de generos pentru cultura română și asta este de fapt o dovadă a cât de bogată este cultura noastră, pentru că nu îl celebrăm doar pe Dimitrie Cantemir, cel cu numele căruia am pornit în jurul lumii, dar tot în 2023, iată sunt 170 de ani de la naștere și 140 de la moartea lui Ciprian Porumbescu și mai sunt încă multe date importante în acest an, este și centenar Ion Voicu după cum știm cu toții. Așadar, fiind, iată și una dintre personalitățile fundamentale ale muzicii românești, acest veșnic tânăr compozitor a lăsat o urmă foarte importantă în muzica noastră și în muzica Europei de sud-est aș spune, mai ales după perioada aceea tulbure, după anul 1848. Așadar, nu pute să neglijăm personalitatea lui Ciprian Porumbescu. Acesta este motivul pentru care am construit acest proiect. Este tot un proiect cu finanțare obținută printr-un concurs. Este sprijinit de secretariatul general al Guvernului, așadar, o nouă provocare pentru noi de a câștiga proiecte prin care să promovăm cultura română.


Aș dori să ne vorbiți despre programul pe care îl veți prezenta în cele zece recitaluri. Care este firul roșu ce leagă lucrările pe care le veți interpreta
alături de violonista Diana Jipa?

Am construit împreună cu Diana un program care să arate moștenirea lui Porumbescu, de fapt așa se și numește proiectul, Moștenirea lui Porumbescu Romania Universalis. Am pornit de la acest filon liric absolut inconfundabil pe care el l-a lăsat în muzica românească și care pare să fie totuși o caracteristică a muzicii noastre. Am căutat acest lirism în toată muzica de după Ciprian Porumbescu și am pornit cu numele ilustre, cu George Enescu, cu Dinu Lipatti în calitate de compozitor și apoi trecând prin marile nume ale muzicii noastre, Paul Constantinescu, Theodor Rogalski, cu toții, autori de balade și de elegii. Am construit acest proiect numai în această zonă, după cum vă spuneam, a unei expresii lirice. Tot programul este alcătuit din doine, din balade și elegii și de asemenea folosim acest prilej, al turneului nostru și al programului nostru pentru a ne arăta recunoștința și față de mari compozitoare ale noastre pe care am avut privilegiul să le cunoaștem și iată, de o vreme mai îndelungată sau mai puțină, nu se află printre noi. Pentru că în programul acestui recital sunt lucrări semnate și de Felicia Donceanu dar și de doamna Carmen Petra-Basacopol care ne-a însoțit și în turneul nostru în jurul lumii și anunțam cu mândrie publicul atunci că o cunoaștem pe doamna Basacopol și că ne este încă alături și iată că la doar câteva zile după ce noi ne-am întors din turneu am aflat cu tristețe că ne-a părăsit. Așadar, acest turneu și acest program este dedicat și memoriei domniei sale.


Să ne îndreptăm acum atenția către evenimentul de mâine, 26 octombrie de la filarmonica din Oradea în care veți interpreta
Concertul nr. 3 pentru pian și orchestră de Serghei Bortkiewicz. Cum ați descrie acest opus și ce însemnătate are pentru dumneavoastră creația acestui compozitor?

Acest opus cred că se descrie cel mai bine prin subtitlul care i l-a pus însuși Serghei Bortkiewicz, Per aspera ad astra - Prin suferință către lumină. Este un tablou sonor fabulos, de negăsit în muzică, aș spune. Este un privilegiul pentru mine că am făcut o primă imprimare mondială a acestei lucrări și că se pare, i-am cântat și premiera mondială în 2014 la filarmonica din Timișoara. Lucrarea este un poem simfonic cu pian. Este o lucrare monumentală și o muzică extraordinar de modernă în același timp. Este un fel de combinație între, aș spune, Serghei Rahmaninov și John Williams. Este ceva ce greu găsești în muzică și care pentru evident a devenit o lucrare de suflet. Cu atât mai mult cu cât este și un moment simbolic foarte important, astăzi, 25 octombrie este ziua în care a murit Serghei Bortkiewicz în 1952, așadar, astăzi sunt 71 de ani de la moartea sa și celebrez prin concertul de mâine memoria acestui mare compozitor ucrainean care iată, prin dramatismul existenței sale și prin dramatismul muzicii sale a luat-o înainte istoriei și vorbește mult despre destine tragice care sunt încă valabile și în zilele noastre din păcate.


Interviu realizat de Ioana Țintea