Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu muzicologul Cristina Sârbu

Publicat: marți, 24 Octombrie 2023 , ora 14.26

Aflăm mai multe informații despre Stagiunea de marți seara a Filarmonicii „George Enescu”. Deschiderea stagiunii are loc marți, 24 octombrie, cu un recital susținut de pianistul Paul Coriolan Cartianu.

Doamnă Cristina Sârbu, să ne reamintim, care este conceptul proiectului Stagiunii de marți seara?

Proiectul Stagiunea de marți seara a ajuns la cel de-al 15-lea sezon și, după cum știți, în fiecare an invităm la Sala Mică a Ateneului Român tineri aflați la studii în străinătate, dar și formații de muzică de cameră. Am făcut acest lucru deoarece de la început ne-am dorit să revigorăm interesul și gustul pentru genul cameral, oferind sala atât de puținelor, din păcate, formații tinere de muzică de cameră - trio, cvartet, cvintet. De câțiva ani am început să colaborăm și cu muzicieni români care au clase la institute de învățământ muzical din străinătate. Aceștia ne trimit cei mai buni elevi ai lor, astfel încât publicul românesc să-i poată cunoaște și eventual să poată urmări traiectoria carierei lor. De asemenea, obiectiv, se creează și o competiție discretă, dar certă, în care se compară rezultatele învățământului românesc cu cele ale străinătății, interesant cu siguranță, atât pentru public, cât și pentru muzicieni.


Ce ne puteți spune despre recitalul de deschidere a stagiunii 2023-2024?

Eu spun că deschidem stagiunea 2023-2024 în forță. L-am invitat pentru prima oară în proiect pe pianistul Paul Coriolan Cartianu, care după absolvirea Liceului de Muzică „George Enescu” din București și-a continuat studiile în California pentru ca apoi să revină în Europa la Universitatea Mozarteum unde obține diplomele de licență și master. Actualmente este profesor de pian la Conservatorul din Innsbruck în Austria. Pianistul are o impresionantă listă de premii americane și europene, iar programul pe care îl propune este extrem de ambițios. Este vorba despre Sonata în si bemol major de Franz Schubert și Humoresca op. 20 tot în si bemol major din creația lui Robert Schumann. Recitalul va fi cu siguranță un eveniment.


Cine sunt protagoniștii stagiunii de marți seara?

O să mă refer la primele trei luni, deci până în decembrie. Mai pe larg, la următorul recital, cel din 31 octombrie unde va putea fi ascultată extraordinara percuționistă Sara Gheorghe, care s-a născut la Arad, a absolvit Colegiul de Arte „Sabin Drăgoi” din oraș, a plecat la Universitatea de Muzică și Arte din Viena unde studiază și în prezent. Are deja numeroase premii la activ și este foarte căutată de orchestrele internaționale de tineret. De asemenea, concertează în multe recitaluri camerale și am aflat că în ultimii ani a început să și compună. Recitalul ei va fi cu siguranță spectaculos.

Până la sfârșitul anului în stagiunea de marți seara vor mai putea fi ascultați pianistul Hermann Cerisha și Trio Haige de la Purcell School, de la clasa lui Florian Mitrea din Londra clasa Florian Mitrea, apoi câștigătorii concursului internațional „Remember Enescu” ediția 2023, pianista Irina Petrescu, recomandată de Fundația Principesa Margareta unde este bursieră. Mariana Preda, o naistă din Olanda, pianistul Dioszegi Benjamin care studiază la Salzburg și pianista Cristiana Achim, care vine de la Londra. Sper că am trezit interesul ascultătorilor dumneavoastră care poate vor dori să vină la aceste recitaluri să-i urmărească pe acești tineri speciali în Stagiunea de marți seara, care face parte din stagiunea curentă a Filarmonicii „George Enescu”.


Care credeți că este rolul unei apariții pe scenă, în recital pentru un tânăr muzician? Este o astfel de experiență obligatorie?

Sigur că este obligatorie, iar faptul că Filarmonica „George Enescu” oferă acestor tineri Sala Mică a Ateneului Român este un gest deosebit de generos. am aflat de la mulți dintre cei care au cântat la noi că un afiș cu sigla, cu antetul unei filarmonici, mai ales a primei filarmonici din țară în acest caz,  este extrem de importantă în afirmarea lor. Menționat în CV, acest amănunt poate deschide și alte uși.


Cum receptează publicul aceste întâlniri cu tinerii muzicieni?

Vreau să spun că din ce în ce mai bine și, după 14 ani, m-a bucurat mult anul trecut când multe dintre recitalurile Stagiunii de marți seara s-au derulat cu casa închisă. Îmi place să cred că s-a văzut că s-a făcut cărare marți seara către Sala mică a Atenului Român pentru că ne străduim să aducem personalități. Da, sunt deja personalități bine conturate, chiar dacă sunt tinere, deosebit de interesante și al căror viitor ar trebui să fie strălucit. Spun acest lucru gândidu-mă că în stagiunea de marți seara s-au afirmat Ioana Goicea, Florian Mitrea, Andrei Ioniță, câștigătorul Concursului Ceaikovski. Foarte mulți tineri care astăzi sunt la mare preț pe piața muzicală internațională au început în Stagiunea de marți seara.


Interviu realizat de Ana Sireteanu