Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Ovidiu Andriș, director general al Filarmonicii „Banatul” din Timișoara

Publicat: luni, 16 Octombrie 2023 , ora 10.34

La Timișoara începe astăzi Festivalul-Concurs Internațional "Remus Georgescu" 2023. Mai multe despre structura noii ediții aflăm de la Ovidiu Andriș, director general al Filarmonicii "Banatul" din Timișoara, într-o conversație purtată cu Sarah Natsis:

Domnule Ovidiu Andriș, Filarmonica „Banatul” din Timișoara organizează în perioada 16-26 octombrie 2023 Festivalul - Concurs Internațional "Remus Georgescu", ediția a X-a. Tema noii ediții este "Sculpturi sonore". Care este semnificația acestei tematici și ce ne puteți spune despre legătura dintre creația maestrului Remus Georgescu și cea a sculptorului Constantin Brâncuși?

Sunt foarte încântat să pot prezenta a X-a ediție a acestui festival transformat anul trecut în memoria maestrului Remus Georgescu. Ne bucurăm foarte mult că acest festival se poate desfășura la Timișoara. Desigur, maestrul Georgescu s-a inspirat foarte mult din sculpturi. Chiar l-a avut foarte bun prieten pe domnul Peter Jecza și știm foarte bine că aprecia foarte mult lucrările lui Brâncuși. Aceste imagini sonore se regăsesc și în compozițiile maestrului Georgescu și de aceea am numit această ediție "Sculpturi sonore".


Până anul trecut, proiectul s-a numit Festivalul Internațional de Muzică Nouă „Intrada”. Cum a survenit schimbarea numelui și de ce?

Anul trecut a survenit această schimbare deoarece am dorit ca memoria maestrului Georgescu să rămână vie aici, la Timișoara. El a activat în Timișoara foarte mult timp, a fost un compozitor excepțional și un profesor excepțional pentru tânăra generație. Pentru noi, cei de la Filarmonica „Banatul”, a fost foarte important ca el să rămână viu în acest context, pot să spun și în memoria colectivă a noastră, și la intrarea în filarmonică avem bustul maestrului Georgescu creat de domnul Jecza și ne bucurăm foarte mult că de-acum încolo acest festival se va numi "Remus Georgescu".


Ce ne puteți spune despre concursul de compoziție organizat sub umbrela festivalului?

Acest concurs s-a finalizat acum în urmă cu o lună - am avut undeva la 130 de participanți care s-au înscris. Este a doua ediție în care facem acest concurs de compoziție. După această perioadă de selecție a compozitorilor, fiecare dintre aceștia va compune o lucrare destinată unui ansamblu și unui loc din Timișoara, care se va cânta în data de 22 octombrie, în cadrul concertului din Arad.

Ne bucurăm foarte mult că aceste compoziții rămân orașului, în primul rând, și devin patrimoniu imaterial al acestuia. Și ne bucurăm foarte mult că putem avea parte de acest concurs.


Prin tot acest proiect vă propuneți să promovați muzica contemporană prin valorificarea artiștilor și a compozițiilor actuale. De ce credeți că este important să promovăm această muzică?

În primul rând, este foarte relevant să promovăm muzica din zilele noastre și să promovăm tinerii compozitori care produc această muzică. După cum știm, muzica în sine este una destul de avangardistă și nu așa de plăcută urechii, dar, în timp, ea devine un "obicei", ne obișnuim cu aceste sonorități - este o muzică și ritmică, și timbrală. După cum spuneam, devine patrimoniu și este foarte important pentru noi ca acești tineri compozitori să facă parte din acest festival și să aibă un festival dedicat lor în Timișoara.


În încheiere, vorbiți-ne despre concertele și activitățile conexe ce se vor derula în perioada următoare.

După cum spuneați și dumneavoastră, festivalul pornește în data de 16 octombrie. După cum bine vedeți, cam fiecare concert poartă o denumire. Primul concert, "Sonosculpturi clujene" alături de Ansamblul „Couleurs” în data de 16, la ora 19.00.

În data de 17, Adriana Toacsen, proiectul „Encore”, la Bastionul „Maria Theresia”, tot de la ora 19.00. În data de 18, "Ritmosculpturi" alături de Ansamblul „Percutissimo” condus de domnul Doru Roman. În continuare, avem în 21, "Frescosculpturi con moto" cu Duo Serafim alături de Mircea Marian și Ștefan Cazacu.

În data de 22 octombrie, duminică - "Sonosculpturi urbane", concert itinerant. Ce se întâmplă în acest concert itinerant? Sunt prezentate lucrările acestor cinci compozitori selectați. Un grup de oameni pleacă din Parcul Central unde ascultă prima compoziție, ajung la Librăria Cărturești în Piața Victoriei, apoi merg la Opera Română din Timișoara în foaier, apoi ajung la Bastionul „Maria Theresia” și acest drum se termină la Domul Romano-Catolic.

În data de 23 octombrie - "Sonosculpturi filacademice" unde implicăm și muzicieni de la Filarmonica „Banatul”. A fost foarte important pentru noi, cei care ne dorim să explorăm această lume a muzicii noi. În 24 - "Exosculpturi" și Martin Wistinghausen și Ansamblul ATEM din Timișoara.

În data de 25, avem parte de un Simpozion al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor români în Sala „Orfeum”. Iar festivalul se termină în data de 26, cu "Sonosculpturi balcanice" cu Sasa Mirkovic și Ansamblul „Metamorfosis”. Avem o prezență foarte importantă în data de 19 octombrie - Ansamblul Auditiv „Vokal Dresden”, dirijor Olaf Katzer; în program - lucrări de Bauckholt, Pop, Hübner, Rotaru, Goldmann, Lassmann și desigur Johannes Brahms, care a și concertat la Timișoara.

Interviu realizat de Sarah Natsis