Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Liliana Staicu în dialog cu Lucian Haralambie la Perpetuum mobile, despre prima parte a noii stagiuni de la Sala Radio

Publicat: joi, 12 Octombrie 2023 , ora 12.43

Vineri, 13 octombrie, la Sala Radio va începe stagiunea 2023-2024 a Orchestrelor și Corurilor Radio România. Despre concertele din prima parte, Liliana Staicu, directorul Centrului de Proiecte Culturale și Evenimente din cadrul Radio România, a vorbit în cadrul ediției Perpetuum mobile din 11 octombrie.  


În studioul Radio România Muzical, Liliana Staicu - directorul Centrului de Proiecte Culturale și Evenimente din cadrul Radio România. Bun găsit!

Bun găsit! Mulțumesc foarte mult pentru invitație.


O nouă structură în Radio România despre care vom vorbi în câteva minute, dar, mai întâi, vineri - concertul de deschidere a stagiunii 2023-2024 de la Sala Radio (este stagiunea cu numărul 95); un program dedicat integral creației lui Serghei Rahmaninov. Despre ce e vorba? Cine vor fi invitații?

Într-adevăr, este ultimul concert Rahmaninov din acest an. Au mai existat câteva în prima parte a anului, în stagiunea precedentă. Acesta conține trei dintre "hiturile" lui Rahmaninov - Vocaliza, Rapsodia pe o temă de Paganini pentru pian și orchestră și Simfonia a II-a. Protagoniști sunt dirijorul John Axelrod - dirijor american cu o extraordinară carieră, un prieten al României așa cum știm, vine de multe ori aici și, de curând, a început o colaborare frumoasă și cu Orchestra Națională Radio - și solistul, un foarte tânăr pianist, Roman Borisov - un interpret special și adecvat pentru creația lui Rahmaninov.


Un muzician foarte tânăr, laureat al Concursului Astana…

Exact.


Urmează apoi, în 20 octombrie, un concert în care solist va fi pianistul Horia Mihail, dirijor David Crescenzi. Capodopede de Beethoven și Wagner am văzut în programul de pe site-ul orchestrelor radio.

Exact. Concertul nr.3 pentru pian și orchestră de Beethoven cu Horia Mihail, așa cum ai menționat. Iar în partea a doua, o întâlnire cu Orchestra Națională dar și cu Corul Academic Radio - este prima apariție a corului în această stagiune - cu selecțiuni din opere de Richard Wagner. Vorbim de Tanhauser, de Maeștrii cântăreți din Nurnberg și de Lohengrin. Așadar, un program orchestră și cor la care îl avem invitat pe maestrul David Crescenzi, de asemenea un dirijor foarte apreciat în România, cu o extraordinară carieră, "adoptat" de către țara noastră în care maestrul se simte minunat. El fiind un specialist al genului de operă și vocal-simfonic, am considerat potrivit să dirijeze un astfel de program.


În ultima săptămână din luna octombrie, deschidere de stagiune și pentru Orchestra de Cameră Radio și pentru Big Band-ul Radio. Ce au pregătit aceste ansambluri?

Orchestra de Cameră Radio vine cu o propunere specială. La pupitru se va afla Christopher Warren-Green. Este un maestru britanic cu un nume, foarte bine cunoscut în domeniul muzical, un dirijor specializat în creație de cameră. Marea Britanie are o tradiție în acest sens. Maestrul Warren-Green revine la București după prima sa prezență din stagiunea trecută, iar solistă este foarte tânăra acordeonistă Ksenija Sidorova. Este una dintre vedetele tinerei generații. Ea cântă mult cu orchestră, dar și mai mult cântă muzică de cameră, de cele mai multe ori în compania lui Avi Avital; este una din partenerele lui de muzică de cameră. Este o muziciană minunată, o femeie superbă - o să o vedeți dacă veniți la concertul din 25 octombrie, dar la fel de talentată ca și muziciană. Va interpreta o lucrare de Astor Piazzolla, un concert pentru acordeon și orchestră Aconcagua, programul fiind completat de lucrări semnate de Ravel, Delius și Stravinski - Suita Pulcinella.

Și, așa cum ai amintit, pe 26 octombrie - deschidere de stagiune și la Big Band-ul Radio cu un cocnert din seria deja cunoscută publicului, "The Magic of…". De această dată este vorba de "The Magic of Thad Jones"; este o aniversare - 100 de ani de la nașterea acestui celebru trompetist, compozitor și conducător de big band. Un program susținut integral de Big Band-ul Radio dirijat de Simona Strungatu.


Big Band-ul Radio ne-a obișnuit și cu invitați în stagiunea trecută. Despre invitați la Sala Radio în general aș vrea să vorbim acum. Până în luna decembrie, care sunt alte nume care vor urca pe această scenă?

Ca să continuăm cu Big Band-ul Radio, soliști ai acestui ansamblu vor fi saxofonistul Gianni Gagliardi și vocalista Ana Cristina Leonte, pe care o cunoaștem foarte bine din prezențele sale pe scena muzicală românească.

Printre alte nume din cadrul acestei prime părți a stagiunii este cel al pianistului Simon Trpceski - cel care va interpreta cel de-al doilea concert pentru pian și orchestră de Johannes Brahms, o partitură destul de rar interpretată datorită complexității sale. Acest concert face parte din primul proiect Brahms, o integrală în acest an - vorbim de integrala lucrărilor concertante și simfonice de Johannes Brahms. Primul concert va fi pe 10 noiembrie, iar următoarele trei - în lunile ianuarie și iunie din 2024. Dirijori vor fi atunci John Axelrod, Daniel Raiskin și Naoto Otomo, iar soliști - Valentin Șerban în Concertul pentru vioară și orchestră, Alexei Volodin - în primul concert pentru pian și orchestră, iar dublul de Brahms va fi interpretat de Alexandru Tomescu și Răzvan Suma.


Un proiect amplu, un proiect cu nume mari…

Proiect amplu, bineînțeles. O serie, de această dată, în cadrul stagiunii.

Iar un alt nume pe care aș vrea să-l menționez este cel al chitaristului Dragoș Ilie, care va reveni la Sala Radio în compania Orchestrei de Cameră Radio, în luna decembrie, în Concertul de Mario Castelnouvo Tedesco. De asemenea, dirijorul Finnegan Downie Dear, care este laureat al unui mare concurs internațional de dirijat… sau clarinetistul spaniol Pablo Baragan, care va fi pentru prima dată în România și va interpreta și o primă audiție în România, un concert pentru clarinet și orchestră de Oscar Navarro.


Aș vrea să vorbim și de ansamblurile vocale ale Radio România - de Corul de Copii Radio, de Corul Academic Radio.

Corul de Copii Radio va avea prima sa prezență în această stagiune în luna decembrie, așa cum ne-a obișnuit. Concertul de Crăciun al Corului de Copii Radio va deschide practic seria concertelor de Crăciun în ultima lună a anului, pe 9 decembrie. Iar Corul Academic, așa cum spuneam, va interpreta Wagner săptămâna viitoare. După care, pe 9 noiembrie va avea un concert a capela. Iar, la sfârșitul lunii noiembrie, va interpreta alături de Orchestra Națională Radio Stabat Mater de Gioachino Rossini.

Acestea sunt prezențele corurilor. Nu aș vrea să divulg prea multe din ultimul concert al Big Band-ului Radio, dar acolo vor fi prezenți și câțiva invitați surpriză.


Revenim la acel moment. Vom povesti mai multe despre concert în apropierea sărbătorilor.

Aș vrea să nu uităm de concertele dedicate Zilei Radioului. 1 Noiembrie - 95 de ani de existență. Pe 3 noiembrie va fi concertul aniversar al Orchestrei Naționale Radio - dirijor Rumon Gamba, solist Alexandru Tomescu în Concertul de Ceaikovski. Atunci va fi și o lansare de disc în foaier. Programul mai conține un preludiu simfonic de Ion Dumitrescu și Simfonia Pastorala de Beethoven. Iar duminică, 5 noiembrie, Orchestra de Muzică Populară va susține un concert sub genericul "95 de ani de folclor la radio", pentru că, așa cum știm, folclorul a fost cel dintâi interpretat live la radio, în 1928. Iată, 95 de ani de folclor, un concert special care cred că va aduna pe scenă numeroase nume importante ale zonei interpretative ale muzicii populare.


Am vorbit la începutul acestui interviu de Centrul de Proiecte Culturale și Evenimente din cadrul Radio România. Este o nouă structură pe care o manageriați. Include Formațiile Muzicale Radio, Târgul Gaudeamus și Editura Casa Radio. Despre acestea două din urmă aș vrea să vorbim. Care sunt proiectele Gaudeamus până la final de an și ce pregătește Editura Casa Radio?

Proiectele Gaudeamus sunt două până la încheierea anului. Între 1 noiembrie, chiar ziua în care aniversăm 95 de ani, și 5 noiembrie se va desfășura la Timișoara - capitală culturală europeană Târgul de Carte Gaudeamus, ce revine după câțiva ani de absență, la Timișoara. Iar la sfârșitul lunii noiembrie, așa cum toată lumea s-a obișnuit, la Romexpo, de această dată în Pavilionul Central, va avea loc cea de-a 30-a ediție a Târgului Gaudeamus - 25 de ani de când îl desfășurăm la Romexpo, dar 30 de ani de existență a acestui târg de carte. 22-26 noiembrie, vă așteptăm la Pavilionul Central Romexpo, acolo unde vor fi pe lângă activitățile obișnuite ale târgului și multe evenimente culturale.

Și Editura Casa Radio, de asemenea, pe lângă titlurile pe care le-a lansat în perioada Festivalului Enescu și pe lângă sesiunile de autografe ce au avut loc la Sala Palatului în această lună septembrie, sunt în curs de apariție încă 7 titluri la Editura Casa Radio, ce vor vedea lumina tiparului în perioada următoare. Unele dintre ele vor fi lansate chiar în lunile noiembrie și decembrie; unul dintre proiecte, chiar pe 3 noiembrie, de ziua aniversară, atunci când este concertul Orchestrei Naționale Radio.

Cam acestea ar fi momentele finalului de an în zona culturală Radio România, pe lângă, evident, tot ceea ce este pregătit de către posturile Radio România.

Aș mai vrea să amintesc de faptul că pe 8 decembrie, pentru că ne aflăm în preajma aniversării centenarului Callas, vom organiza și un concert Callas - 100, cu o serie de interpreți români, tineri dar foarte valoroși interpreți români sub bagheta lui Sascha Goetzel.


O toamnă bogată, un început de iarnă la fel de ofertant! Revin la concertul de vineri, 13 octombrie, de la Sala Radio - Orchestra Națională Radio, dirijorul John Axelrod, program integral Serghei Rahmaninov. Bilete sunt încă disponibile pe orchestreradio.ro?

Foarte puține! Puteți intra pe orchestreradio.ro. De acolo puteți accesa linkurile de cumpărare a biletelor de pe entertix.ro și myticket.ro. Încă mai sunt, dar foarte puține bilete, așa că vă sfătuiesc să vă grăbiți dacă doriți să fiți alături de noi în sala de concert. Dacă nu, suntem prezenți la Radio România Muzical și Radio România Cultural cu majoritatea producțiilor de la Sala Radio - Orchestra Națională, Orchestra de Cameră, corurile, Big Band-ul Radio.


De la ora 19.00, la Radio România Muzical, puteți asculta în direct acest concert! Liliana Staicu, directorul Centrului de Proiecte Culturale și Evenimente din cadrul Radio România, mulțumesc pentru prezența în studioul Radio România Muzical!

Interviu realizat de Lucian Haralambie