Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu dirijorul american John Axelrod

Publicat: joi, 12 Octombrie 2023 , ora 14.53

Vineri, 13 octombrie, la Sala Radio are loc, începând cu ora 19, concertul ce deschide stagiunea Orchestrei Naționale Radio. Sub bagheta lui John Axelrod, ansamblul va oferi publicului un program integral Rahmaninov, solist fiind Roman Borisov. Câteva detalii despre programul concertului aflăm de la dirijorul serii, John Axelrod.

În primul rând, să vorbim puțin despre program.

Ei bine, acest program este special pentru mine, la nivel personal, nu doar pentru că este vorba despre unele dintre lucrările mele favorite, în mod particular Simfonia a II-a de Rahmaninov este nu doar una dintre cele mai populare ale sale, ci este una dintre preferatele mele și ale soției mele. Este tema iubirii noastre, să spunem. Dar și Rapsodia pe o temă de Paganini este tema iubirii noastre deoarece, când fiul nostru se năștea, s-a născut, de fapt, pe variațiunea a optsprezecea, se poate auzi pe înregistrarea video!

Un lucru important la această dată - 13 octombrie, data concertului: este ziua de naștere a mamei mele, care s-a stins în urmă cu 13 ani. Se pot face multe conexiuni în acest program, să înțelegi de ce nu sunt angajat doar din punct de vedere profesional în dirijatul și interpretarea acestei muzici, ci și la nivel personal, într-un astfel de program, mai ales cu Orchestra Națională Radio, ansamblu pe care îl știu deja, cu care am o relație foarte specială. Sunt apropiat de mulți dintre muzicieni, deci este mult mai mult decât un concert, este o reuniune de familie!


Cum au decurs repetițiile?

Incredibil! Interesant este că deschiderea acestei stagiuni vine după vară, chiar și cu Festivalul „Enescu”, dar este după vară, când există întotdeauna o anume atitudine a primei repetiții de după vară, în care oamenii abia se ridică înapoi în șa, cum spunem în engleză. Dar a fost incredibil, și am oferit orchestrei toate complimentele mele și aprecierea pentru cât de minunat au cântat. În fiecare repetiție mergem mai profund în înțelegerea muzicii, iar eu cred că pentru publicul din sală și pentru cei care ne vor asculta la radio va fi un mod grozav de a începe stagiunea.


Aș vrea să mă asigur că am înțeles: Rahmaninov este unul dintre compozitorii dumneavoastră preferați? Sau Simfonia a II-a este una dintre favoritele dumneavoastră?

Îmi place toată muzica sa. Este, de fapt, unul dintre compozitorii mei favoriți. Consider că este puțin neînțeles, deoarece trebuie să reținem că, în ciuda faptului că el compunea această muzică după începutul secolului XX, a emigrat în Statele Unite, a fost acuzat, precum Korngold, că era prea romantic într-o perioadă în care dodecafonismul capta atenția academică a compozitorilor moderni și a criticilor la începutul secolului trecut. Korngold, Rahmaninov erau cei care conduceau ceea ce am putea descrie drept romantismul târziu. Cred că acum, la un secol distanță, înțelegem mai bine intențiile lor și rezonanța muzicii lor în vremea noastră. Consider că ce e important de înțeles la un compozitor este nu atât ce era în trecut - deși trebuie să fim conștienți de contextul istoric al acestuia și cum a creat muzică -, dar întotdeauna contează relevanța muzicii în vremurile noastre. Ce ne spune Rahmaninov nouă astăzi? Ce ne spune Korngold nouă astăzi? Ce ne spune Ceaikovski nouă astăzi? Ce ne spune Beethoven nouă astăzi? Toți acești compozitori sunt relevanți în vremea noastră, nu doar artefacte ale trecutului. Sunt atemporali acum și pentru totdeauna.

Interviu realizat de Petre Fugaciu