Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Andrei Fermeșanu, managerul interimar al Operei Naționale Române din Iași

Publicat: marți, 10 Octombrie 2023 , ora 15.58

Domnule Andrei Fermeșanu, la începutul lunii septembrie, Opera Română din Iași a deschis noua stagiune cu opera Traviata de Giuseppe Verdi. Cum au fost primite spectacolele de către publicul ieșean?

A fost o stagiune care a început realmente cu dreptul. Foarte bine primite aceste spectacole. De doi ani și jumătate am inițiat o manieră de prezentare a spectacolului cu distribuție dublă, indiferent că vorbim de spectacole de operă sau despre cele de balet și avem și public care să cumpere aceste bilete. Vom continua de altfel întreaga stagiune în această manieră, cu atât mai mult când vorbim despre titluri mari care au și decoruri și scenografie pe măsură. Totodată creștem numărul de spectacole și reușim să ajungem la cât mai mulți spectatori și bineînțeles economisim acest timp pentru că sala mare de spectacole a Teatrului național și a Operei naționale este împărțită - 15 zile ne revin nouă, 15 zile Teatrului Național și atunci în aceste zile trebuie să comasăm cât mai multe spectacole.


Pe 11 octombrie Opera ieșeană este invitată să susțină un spectacol în cadrul ediției cu numărul XXII a „Sibiu Opera Festival”. Ce veți prezenta publicului sibian?

Vom prezenta una dintre capodoperele donizettiene, Don Pasquale în regia lui Victor Zaharia, un regizor tânăr ce activează în cadrul Operei naționale din Iași și am ales să-i lăsăm pe mână această regie și iată că am ales bine, pentru că este una dintre producțiile apreciate, frumoase, efervescente și zic eu, potrivite pentru această primă colaborare cu Filarmonica din Sibiu, care organizează un Festival de operă de anvergură națională. 


În data de 25 octombrie vor fi prezentate în premieră, pe scena operei ieșene două titluri ce aparțin creației lirice românești. Despre ce este vorba mai exact?

Este vorba de O făclie de Paști de Alexandru Zirra, celebrul compozitor, de altfel conducătorul Conservatorului din Iași, al Institututului de Muzică și Teatru din Cernăuți și din 1940 director pentru un an al Operei Naționale din București. Deci, iată, o personalitate muzicală cu înrâurire la nivel național și în aceeași seară prezentăm și O noapte furtunoasă de Paul Constantinescu, ambele lucrări având la bază scrierile lui Caragiale. Credem că sunt alegeri inspirate și care să pună în evidență de ziua operei - pentru că 25 octombrie este Ziua Mondială a Operei - în evidență creația românească. De asemenea, la O noapte furtunoasă, pentru că vorbeam despre promovarea tinerelor talente, Cristi Avram, al doilea tânăr regizor din casă semnează regia. O făclie de Paști fiind o premieră mondială va fi prezentată îmtr-o manieră concertantă, urmând ca pe parcursul stagiunii să găsim prilejul și ocazia să o punem în scenă cu toate elementele.


În continuare, cum arată programul stagiunii 2023-2024 a Operei Române Iași?

Arată bine, zicem noi și sperăm să se audă la fel de bine. Vom continua cu Tosca pe 3 și 4 noiembrie. De altfel este ziua aniversară a operei, anul acesta împlinește 67 de ani de existență și generații întregi de artiști care au slujit scena. Continuăm cu o gală dedicată și având-o în prim plan pe mezzosoprana Ramona Zaharia și ultima noastră producție Trubadurul de Giuseppe Verdi. Sigur, avem și premiere pentru 2024. Premierele sunt într-o strictă dependență și coordonare de bugetul pe care îl vom primi pentru anul următor, însă ne gândim deja la Turandot-ul puccinian, cu atât mai mult cu cât 2024 va fi centenarul Puccini. Va fi o noutate cu totul excepțională, pentru că nu a fost pusă în scenă niciodată la Iași. Ar fi o premieră cu totul deosebită. Distribuțiile, întotdeauna cum am afirmat și până acum vor fi alcătuite, atât din artiști consacrați ai casei și vom ține cont cu precădere de acele nume care fac cinste, renume și au o carieră internațională, indiferent dacă sunt români sau de altă naționalitate.


Interviu realizat de Ioana Țintea