Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Gala laureaților Concursului Remember Enescu

Publicat: luni, 2 Octombrie 2023 , ora 14.47

În 30 septembrie 2023 a avut loc la Sala Capitol a Filarmonicii Banatul din Timișoara gala laureaților concursului Remember Enescu, patronat de violonistul Alexandru Tomescu, membru al juriului concursului de vioară.

Alexandru Tomescu:

A fost într-adevăr o premieră să mutăm întregul eveniment la Timișoara, care anul acesta este capitală culturală europeană. Un experiment, aș spune, încununat de succes. Ne-am bucurat foarte mult de acest parteneriat cu Universitatea de Vest din Timișoara, care ne-a ajutat cu spațiile sale nu doar foarte frumoase, ci și foarte generoase, spații care-mi sunt cunoscute pentru că eu acolo predau vioara deja de 3 ani.

Ne-am bucurat foarte mult să vedem foarte mulți tineri extrem de talentați. Aș spune că nivelul concursului a fost unul foarte ridicat. Chiar pe câștigătorul secției de vioară îmi doresc să merg să pot să-l ascult în sala de concert cântând Concertul de Șostakovici pe care l-a cântat în finală. O interpretare remarcabilă!

Sunt foarte importante aceste concerte, invitații, recitaluri, invitații la masterclass-uri care sunt oferite câștigătorilor, pentru că, sigur, și banii își au importanța lor, dar pentru un artist, cred eu că cel mai important este să poată cânta în fața publicului. Și pentru acești tineri, exact acesta cred că este lucrul cel mai motivant. Țin minte cum cercetam listele de concerte oferite ca premiu la diversele concursuri la care am participat și ce perspectivă "îmbătătoare", ce magic mi se părea să cânt și-acolo, și dincolo. De-abia așteptam!


Pe parcursul desfășurării concursului, mai precis pe data de 29 septembrie, a apărut și un comunicat de presă emis de Președinția României prin care erai numit primul pe o listă a ordinelor de "Merit cultural" acordate cu ocazia Zilei Internaționale a Muzicii, în grad de Cavaler, în cazul tău. Cum ai primit această veste?

A fost o mare surpriză pentru mine, o mare bucurie, o mare onoare. Sigur, propunerea a venit din partea doamnei ministru a Culturii, doamna Raluca Turcan, căreia trebuie să-i mulțumesc și pe această cale. Înseamnă foarte mult pentru că înseamnă că toate eforturile pe care le-am făcut în ultimii ani, în ultimele decenii, nu au trecut neobservate. Și e un lucru care contează.


Cred că face parte și din alegerea ta de a fi rămas aici. E o confirmare a faptului că ai făcut o alegere bună?

Eu nu simt că am "rămas" aici, eu am "venit" aici, în România și în continuare am foarte multe proiecte în derulare - și proiecte muzicale, și alpine, și de toate felurile. România este un loc extrem de dinamic, unde oamenii cărora le plac provocările se simt ca la ei acasă.

După evoluțiile din gală, juriul reunit a deliberat pentru acordarea celor mai importante distincții din competiție: Marele premiu și premiul pentru cea mai bună interpretare a unei lucrări de George Enescu. S-a stabilit că marele premiu va fi acordat ex aequo sopranei Olga Florea de la Universitatea Națională de Muzică din București și violonistului Mihai Mangâr de la Liceul de muzică Ciprian Porumbescu din Chișinău. Premiile au fost înmânate de dna ministru al Culturii, Raluca Turcan, care a ținut în mod special să fie prezentă la eveniment, pentru a onora atât munca tinerilor muzicieni, cât și activitatea violonistului Alexandru Tomescu.

Premiul pentru cea mai bună interpretare a unei lucrări de George Enescu a revenit pianistei Anita Stoica de la Colegiul național de muzică George Enescu din București. Premiul a fost înmânat de rectorul Universității de Vest din Timișoara, Marilen Pirtea: "Universitatea de Vest din Timișoara este o universitate comprehensivă, o universitate cu 11 facultăți, iar Facultatea de Muzică și Teatru este una extrem de importantă. Într-un an al Capitalei Culturale Europene, vorbim de Timișoara, cu atât mai mult, rolul universității este acela de a fi aproape de tineri. În general, rolul nostru este de a promova tinerii, dar cu atât mai mult am contribuit la scrierea acestui proiect care finanțează acest eveniment excepțional și evident că amintirea marelui compozitor Enescu, un brand național, trebuie ținută vie. Acești tineri excepționali o fac foarte bine și, de aceea, investiția în tineri, în educația lor, pentru că aici nu vorbim doar despre talent, ci vorbim despre o muncă imensă în spatele performanțelor lor trebuie susținută, iar Universitatea de Vest din Timișoara este alături de tinerii talentați, de tinerii muncitori, deci cei care vor construi România de mâine.

*
Soprana Iulia Isaev, membră a juriului de canto: "
Anul acesta am avut plăcuta surpriză să avem în concurs concurenți cu un nivel foarte ridicat. Chiar dacă am avut două secțiuni, categoria A, până în 19 ani și categoria B, între 19-24 de ani, rezultatele au fost deosebite și la categoria cea tânără. Voci frumoase, voci interesante, copii talentați cu foarte multă deschidere către interpretare, ceea ce este foarte important, cu dorință de a reuși și, sigur, cu sprijinul nostru, al profesorilor care suntem alături de ei. Rezultatele sunt foarte frumoase. La categoria canto participă la gala laureaților două voci absolut splendide. Este vorba de Olga Florea - soprană lirică care va cânta Bellini, La sonnambula și mezzosoprana Theona Iurcovschi, o voce impresionantă, care va interpreta aria Dalilei din opera Samson și Dalila de Saint Saens.


Școala românească de canto este recunoscută la nivel mondial, în primul rând pentru acest rezervor natural de voci deosebite. Avem în continuare speranță pentru o școală românească pentru interpreți români de operă de valoare în viitor?

Avem și sunt foarte bucuroasă să susțin acest lucru. Izvorul acesta de care vorbeați este nesecat. Vin copii foarte talentați cu voci deosebite, care își doresc foarte mult să progreseze. Dorința noastră este de a continua această tradiție pe care o avem și facem tot ce ține de noi. Sigur, contează foarte mult și ceea ce își doresc ei, dar noi suntem aici să îi sprijinim și o facem cu tot sufletul."

Cristina Comandașu