Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu soprana Rodica Vică

Publicat: marți, 3 Octombrie 2023 , ora 14.19

În perioada 30 septembrie-14 octombrie 2023, Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură derulează Turneul Internațional "Carmen Sylva - 180", dedicat celebrării Reginei Elisabeta a României, prin punerea în valoare a creației literare a suveranei poete, pe versurile căreia mai mulți compozitori au creat miniaturi vocale. Sunt programate cinci concerte, în orașe ce reprezintă locurile în care Regina, cunoscută sub pseudonimul literar Carmen Sylva, s-a născut, a călătorit, a trăit în exil și s-a stins din viață. Protagoniste: soprana Rodica Vică - inițiatoarea proiectului, harpista Maria Bîldea, pianistele Adela Liculescu și Mara Dobrescu. Participă și Silvia Irina Zimmermann - istoric literar, traducătoare și ilustratoare, care va insera în program lecturi din opera literară a Reginei Elisabeta a României.

Detalii despre turneul care ajunge azi și la București aflăm de la soprana Rodica Vică:


Turneul Carmen Sylva - 180 ajunge azi la București, mai exact la Muzeul Colecțiilor de Artă, publicul fiind așteptat pentru ora 18.30. Este cel de-al doilea concert după cel care a avut loc duminică, la Sinaia. În primul rând, te rog să ne spui, cum ai gândit structura și programul acestui proiect?

Duminică a avut loc primul concert al acestui turneu la Castelul Peleș unde sala a fost plină. Este vorba despre un turneu care se va opri în cinci locații, pornim în România, iată, am început la Sinaia, iar în această seară vom fi la București la Muzeul Colecțiilor de Artă, după care vom poposi la Viena, Neuwied și Veneția. Aceste locuri nu au fost alese întâmplător, ci ne-am gândit la parcursul pe care Regina Elisabeta a României l-a avut prin viață. Deci, iată, vom ajunge în locul nașterii, ajungem în locul în care s-a stins din viață, locul unde a trăit foarte mult, Castelul Peleș, la Viena, unde a întâlnit-o pe prințesa Sisi, chiar în vecinătatea palatului Schönbrunn și ne-am dorit să celebrăm cum se cuvine 180 de ani de la nașterea Reginei Elisabeta a României și să ne raportăm la aceste valori extraordinare pe care România le-a avut și încă le mai are. Încă de acum șase ani am început cercetarea pentru acest proiect, când mă aflam la Berlin și cercetam pentru oratoriul Strigoii de George Enescu. Atunci am descoperit ciclul de 14 lieduri pe care George Enescu le-a scris la tinerețe, la vârsta de 17 și respectiv 27 de ani și mi-am dat seama că, cu siguranță există mai mulți compozitori care au dedicat opusuri muzicale lui Carmen Sylva și așa am descoperit alți compozitori germani - Agatha Grunthal, pe care o interpretăm și noi în concertele noastre sau un bun prieten, August Bungert, care a dedicat peste 100 de opusuri muzicale Reginei Elisabeta a României, cu care de altfel avea și o prietenie și era un prieten loial, atât Reginei, cât și Regelui Carol I. După care am ales un program de compozitori și de lieduri în limba română - Nicolae Bretan, George Ștefănescu și George Grigoriu.


În afară de momentele muzicale vor fi și momente de prezentare a unor fragmente din operele literare ale Reginei Elisabeta a României, în lectura Silviei Irina Zimmermann.

Într-adevăr ne bucurăm de prezența doamnei Silviei Irina Zimmermann care este poate, cel mai activ cercetător al Reginei Elisabeta a României și care are numeroase biografii scrise, atât în limba română, cât și în limba germană. Ne recită poeme de Carmen Sylva în concordanță cu repertoriul muzical, dar și citate din cărțile domniei sale. Totodată ne prezintă câteva traduceri celebre de-ale lui George Coșbuc sau Vasile Alecsandri (care de altfel a fost și el un prieten foarte apropiat al Reginei Elisabeta a României). Tot concertul a fost gândit ca o legătură continuă. Noi, de asemenea avem intervenții interactive cu publicul și nu numai, povestesc cu muzicienele care ni s-au alăturat în acest proiect și aici vreau să amintesc pe harpista Maria Bîldea, pianistele Adela Liculescu și Mara Dobrescu cu care povestim un pic în fața publicului despre întâlnirea noastră și cum am ajuns la această idee.


Alături de tine, așa cum ai menționat vor fi și câteva muziciene, precum harpista Maria Bîldea; te-a însoțit la Sinaia, este prezentă acum și la București. Dar, vor urma concertele din Viena, Neuwied și Veneția unde harpa va fi înlocuită cu pianul, în Austria și Germania urmând să participe Adela Liculescu, iar în Italia, Mara Dobrescu. Programul muzical va fi același?

Da. Programul muzical este același. Trebuie să spun că Maria Bîldea a transcris toate aceste partituri care erau scrise inițial pentru voce și pian, le-a transcris pentru voce și harpă. Iată, un proces minuțios, dar care i-a reușit extraordinar și deja la Sinaia am auzit reacția publicului care a fost absolut impresionat de performanțele Mariei Bâldea.


Silvia Irina Zimmermann nu va fi prezentă la închiderea turneului. Așadar, cum ai gândit desfășurarea concertului ce va avea loc la Veneția?

În locul doamnei Zimmermann voi fi eu cea care va recita în limba italiană și care va prezenta concertul în limba italiană. Așa s-a întâmplat să fie. Nu vor lipsi poemele Reginei Elisabeta a României nici la Veneția, noi urmând să continuăm acest proiect prin lume, probabil în 2024, în aceeași formulă, alături de doamna Silvia Irina Zimmermann.


În afară de acest proiect despre care spui acum că va continua, pe scenă te vei afla în viitorul apropiat?

Imediat după acest turneu voi fi la Milano unde o vom comemora pe marea noastră soprană Hariclea Darclée, alături de Centrul Cultural Româno-Italian și de ambasada României în Italia. Se va pune o placă memorială acolo unde Hariclea Darclée a locuit în Milano, iar eu voi fi extrem de onorată să fiu solista acestui eveniment. După care voi ajunge la Roma cu un recital de muzică românească alături de Mara Dobrescu.

Interviu realizat de Florica Jalbă