Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu dirijorul Cristian Lupeș, managerul Filarmonicii din Sibiu

Publicat: luni, 2 Octombrie 2023 , ora 9.30

"Sibiu Opera Festival", cel mai amplu proiect al Filarmonicii din Sibiu va transforma orașul în capitala operei din România în perioada 1-13 octombrie. Cu această ocazie, Cristian Lupeș, managerul instituției sibiene a stat de vorbă cu Ioana Țintea.

Domnule Cristian Lupeș, cele mai importante instituții lirice din țară se vor întâlni pe scena Sibiu Opera Festival în perioada 1-13 octombrie. Vă rog să ne vorbiți despre muzicienii invitați anul acesta de Filarmonica din Sibiu și ce propun ei publicului sibian!

Festivalul are și ceva inedit. De doi ani deja, înaintea marilor concerte și spectacole ale festivalului, noi pregătim și desfășurăm un masterclass pentru tinerele voci. Anul acesta, ca niciodată, avem peste 25 de studenți înscriși pentru cei trei profesori - Florin Estefan, Iulia Isaev și Marius Budoiu - care vor îndruma și ghida tinerele voci. Cele mai bune dintre ele vor intra în Gala Sibiu Opera Festival de pe data de 6 octombrie, o gală ce va fi acompaniată de Orchestra Filarmonicii de Stat din Sibiu dirijată de un foarte tânăr laureat al Concursului de dirijat "Ionel Perlea", Vasilis Alevizos. E, de fapt, un concert care ne promite că viitorul va fi plin de frumusețe vocală.

Ne mai mândrim cu un lucru. Avem în data de 8 octombrie un spectacol inedit pentru o filarmonică, și anume, vom cânta într-o coproducție cu Opera din Brașov opera "Cosi fan tute" dirijată de Tiberiu Soare, dirijorul nostru principal. Așadar, Orchestra Filarmonicii cântă operă, soliștii de la Opera din Brașov vin la Filarmonică într-o scenografie inedită și unică oarecum pentru o scenă filarmonică. Puțină lume știe că scena Filarmonicii din Sibiu are fosă.

Urmează o zi de conferințe pe 9 octombrie, unde Claudia Robu sau Cătălin Sava vor avea invitați artiști, directori, manageri de operă și istorici ai Sibiului care ne vor povesti ce se întâmpla în Sibiu în timp ce marii compozitori scriau capodoperele pe care le avem pe scenă.

Iar pe data de 10 octombrie, ne aduce Opera din Timișoara baletul "Giselle" de Adolphe Adam. Așa că vă așteptăm la Centrul Besoiu.

Pe data de 11, avem iarăși ceva inedit. Pentru prima dată în cei 22 de ani de existență a festivalului ne vizitează Opera din Iași. Îi așteptăm cu opera bufă, o operă iubită de toată lumea, "Don Pasquale" de Donizetti.

Pe data de 12, ne întoarcem la Centrul Besoiu pentru o operă pe care noi am programat-o special, că suntem la 170 de ani de la nașterea lui Ciprian Porumbescu. Aducem de la București, de la Opera Națională, "Crai nou", dirijată de Daniel Jinga.

Și încheiem festivalul iarăși cu dans, iarăși cu balet. De data asta aducem o superproducție și, mai ales, un mare succes al Operei din Cluj, baletul "Zorba".


După Sibiu Opera Festival, cum arată prima parte a stagiunii 2023-2024 a Filarmonicii sibiene?

Ne mândrim că după Sibiu Opera Festival noi putem să intrăm într-o perioadă de studiu și la filarmonică să primim și să fim gazdele celebrului festival "Astra Film". Toate filmele documentare antropologice vor fi în tot Sibiul, dar și la noi pe scenă, pe un ecran montat acolo pentru o săptămână întreagă.

Iar după aceea, începem concertele regulate, pe care noi le avem în ziua de joi, cu un concert dublu în care cântăm și Beethoven, și Haydn - un concert pe care-l vom desfășura și la Sibiu, și la Sfântu Gheorghe. După care, intrăm în luna noiembrie și, pe 9, avem a VIII-a de Bruckner cu Alessandro Crudele, dirijorul care a deschis stagiunea la London anul acesta. Și, ulterior, în noiembrie, vom avea cel mai tânăr festival de muzică contemporană, "Brave New Music". Și tot așa, ne ducem către luna decembrie, căreia noi îi spunem "daruri muzicale". Și primul dar este un eveniment dedicat Zilei Naționale și, desigur, încheiem la 12 noaptea, pe 31 decembrie, cu toate darurile noastre muzicale.

Vă așteptăm la Sibiu!

Interviu realizat de Ioana Țintea