Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Silvia Sbârciu, managerul Filarmonicii `Transilvania` din Cluj-Napoca

Publicat: joi, 28 Septembrie 2023 , ora 12.10

Mâine, 29 septembrie, se desfășoară concertul ce machează debutul stagiunii 2023-2024 a Filarmonicii Transilvania din Cluj Napoca. Despre evenimentele incluse în stagiune aflăm de la Silvia Sbârciu, managerul instituției clujene.

În data de 29 septembrie, Filarmonica "Transilvania" din Cluj-Napoca își va deschide porțile pentru stagiunea 2023-2024 cu un concert ce-l va avea la conducere pe Lawrence Foster, "dirijor emerit" al instituției. V-aș ruga să ne oferiți mai multe detalii despre acest eveniment!

Lawrence Foster este unul dintre dirijorii noștri preferați. A fost numit dirijor emerit începând cu stagiunea trecută; deci, este deja la a doua stagiune ca dirijor emerit al Filarmonicii de Stat Transilvania. Elena Bașkirova este pentru prima dată la Cluj. Va fi un program foarte interesant, dar și accesibil unui public foarte larg. Vom începe cu Mozart și Ceaikovski. Săptămâna viitoare îl vom avea la pupitru tot pe Lawrence Foster care, de când este dirijor emerit, stă câte două săptămâni la Cluj și lucreză intens cu orchestra. Vom avea în program, de exemplu, Marc Neikrug, care nu s-a mai cântat în varianta de cvartet de coarde și orchestră și îi avem ca soliști pe membri ai Orchestrei Filarmonicii de Stat Transilvania care sunt și membrii unui celebru cvartet de coarde, Cvartetul Arcadia, cu o carieră consistentă internațională.

Din această stagiune, în schimb, avem un nou dirijor principal. Cristian Mandeal revine la Cluj după mai multe decade. De fapt, a fost invitat în fiecare stagiune, dar acum va avea și titulatura de dirijor principal și va veni cu o serie de programe interesante. Unele dintre lucrările propuse în această stagiune nu s-au mai cântat de foarte multă vreme la Cluj. De exemplu, în noiembrie, va veni cu Missa Solemnis de Beethoven, care este extrem de solicitantă pentru cor. Așa că, în această stagiune, și corul va fi pus în repetate rânduri în valoare prin concerte vocal-simfonice cu repertoriu inedit.


Care sunt concertele pe care publicul nu trebuie să le rateze în stagiunea 2023-2024?

Noi am zice nu ar trebuie să rateze întreaga stagiune 2023-2024 pentru că este extrem de eterogenă. Publicul va regăsi, pe de-o parte, concertul nostru de brand, care propune programe foarte variate cu repertoriu inedit - lucrări în primă audiție absolută, lucrări contemporane, dar și lucrări din repertoriul cunoscut.

Apoi, nu trebuie să rateze concertele care propun fuziuni între rock și simfonic, de exemplu, sau concertele pentru copii, care vor avea din această lună o stagiune a lor. Vom avea o stagiune a copiilor și a tinerilor, care va avea concerte eterogene ca repertoriu și concept.

Publicul nu trebuie să rateze lucrările care, pe noi, ne-au consacrat, vocal-simfonicele mari pe care le prezentăm aproape în fiecare stagiune. Și, bineînțeles, sunt soliști și dirijori pe care publicul deja îi cunoaște și pe care îi așteaptă, dar și soliști și dirijori care nu au mai fost până acum la Cluj. Va veni, de exemplu, Rebecca Tong, care este prima câștigătoare a Concursului La Maestra; va veni Alexander Humala și Daniel Petrică Ciobanu, din nou, pentru că a venit în aproape fiecare stagiune cu variante interpretative extrem de valoroase și aclamate de publicul larg.

Apoi, vom avea concerte de Crăciun, de Anul Nou, concerte pentru comunitate; concerte de tip „Acces”, pe care le-am început stagiunea trecută, care propun un dialog al dirijorului cu soliștii. Vom avea ceea ce se numește „Purple lounges”; vom începe cu cei doi dirijori ai Filarmonicii, Lawrence Foster și Cristian Mandeal. În 5 octombrie va fi o astfel de întâlnire cu publicul, cu presa, cu cei care doresc să intre în dialog cu cei doi maeștri.

Deci, în linii mari, e o stagiune eterogenă, lungă, presărată cu mici surprize plăcute, dar și cu programe pentru copii, pentru tineret, pentru un public poate mai puțin inițiat care-și dorește să afle ceva despre muzica clasică, dar și pentru publicul foarte erudit prin festivaluri de tip "Cluj Modern" sau prin prezentarea unor lucrări în primă audiție presărate de-a lungul stagiunii.

Interviu realizat de Ioana Țintea