Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Bujor Prelipcean, directorul Filarmonicii „Moldova” Iași

Publicat: joi, 28 Septembrie 2023 , ora 8.18

Vineri, 29 septembrie 2023, Filarmonica "Moldova" Iași își deschide porțile pentru stagiunea 2023-2024, eveniment despre care aflăm mai multe detalii de la Bujor Prelipcean, directorul instituției ieșene, într-un interviu acordat Ioanei Țintea.

Domnule Bujor Prelipcean, concertul ce deschide stagiunea 2023-2024, o are ca invitată pe pianista Alexandra Dariescu, care menționa într-un interviu acordat postului nostru că mereu este o mare bucurie să revină acasă. Cum ați gândit acest eveniment din data de 29 septembrie?

Pe 29 septembrie este deschiderea stagiunii cu Tiberiu Soare și cu Alexandra Dariescu. Este o uvertură de Beethoven, Egmont. Alexandra vrea să cânte concertul de Dora Pejacevic - Phantasie concertante, de altfel, foarte frumoasă, am ascultat-o și este absolut minunat ce face Alexandra și noi o iubim numai pentru că e plecată din Iași și face o carieră internațională de mare succes. Este a noastră, cum spunem, a noastră, a românilor. În continuare se cântă Puccini - Messa di Gloria. Îi avem invitați Liviu Indricău și pe Iustinian Zetea - bas.


În continuare, care sunt reperele stagiunii 2023-2024?

Pe 6 octombrie sărbătorim cu Cristian Oroșanu - dirijor și Valentin Șerban la vioară cei 100 de ani de la nașterea marelui violonist Ion Voicu. Un concert care îmi este foarte drag, un concert pe care mi l-am dorit și un concert care va ieși foarte bine. Se cântă Chabrier - Habanera, Lalo - Simfonia spaniolă care era una din piesele de rezistență ale maestrului Ion Voicu și Saint Saens - Dansul macabru și Carl Nielsen - Aladdin.

După aceea avem un concert cu Nicolae Moldoveanu și cu Mihai Ungureanu la pian. Avem Festivalul Muzicii Românești, vom cânta în aula Bibliotecii Centrale Universitare cu Cvartetul Ab Libitum, vom cânta la Casa Studenților cu Daniel Jinga, Ciprian Porumbescu. După aceea o să fie un concert extraordinar cu Nicolò Foron și cu Elisabeth Plank. Nicolò Foron este câștigătorul premiului întâi al concursului de dirijat de la București, Jeunesse Musicales. Între timp a mai adunat vreo două premii internaționale. Cel mai important premiu după părerea mea este cel primit de la London Symphony Orchestra, care i-a acordat cel mai înalt titlu de tânăr dirijor. A primit premiul I din partea întregii orchestre. Mi se pare minunat.

Vin concerte după concerte. Toate sunt importante pentru mine. Vine Adrian Morar, Alain Paris, de pildă, care va face o trecere în revistă a unor compozitori francezi cum ar fi Édouard Lalo, Maurice Ravel, Cesar Franck, Paul Dukas și iată că ajungem la un Festival, pe care intenționam să îl facem în noiembrie, tot în aula Bibliotecii Centrale Universitare, dar datorită faptului că aula Bibliotecii Centrale Universitare încă nu este gata renovată, am mutat tot acest festival de muzică de cameră pentru perioada de primăvară. Mai avem un program înainte de sărbătorile de 1 decembrie - Ziua României și sărbătorile de iarnă, ale Crăciunului, avem un vocal simfonic pe baza compozițiilor lui Max Reger, cu un concert care este finanțat de Institutul Goethe și Institutul Cultural German din Iași. Fiind concerte dedicate zilei României este Radu Postăvaru, care va face un concert extraordinar, ca de obicei. Este unul dintre cei mai iubiți dirijori pentru noi.

Din nou apare Nicolò Foron cu Mira Foron de data aceasta, sora lui, care va cânta Brahms - Concertul pentru vioară și orchestră. După aceea vine maestrul Adrian Morar care va face un vocal simfonic superb pe data de 15 decembrie, Paul Constantinescu - Oratoriul bizantin de Crăciun, Nașterea Domnului. Cei care ascultă și pe care îi salut cu drag, trebuie să știe că sala Filarmonicii încă nu a intrat în renovare, așa că toate concertele noastre se desfășoară mai departe la Casa de Cultură a Studenților. Noi facem programul simfonic după modelul vestic, adică tot timpul la noi se lucrează cu doi ani în față.


Interivu realizat de Ioana Țintea