Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Festivalul Enescu 2023. Interviu cu Flavia Popa, secretar general BRD

Publicat: vineri, 25 August 2023 , ora 11.46

artener principal al Festivalului Enescu, BRD susține numeroase ale proiecte culturale.

BRD, alături de Festivalul International George Enescu, dar nu numai. De ce este important pentru această bancă, dar și pentru dumneavoastră personal, să susțineți mediul artistic românesc?

Sunt multe răspunsuri. Aș începe așa, ușor filosofic, pentru că am în minte o vorbă atribuită lui Platon, care spune că muzica dă suflet universului, dă aripi gândului, muzica dă avânt imaginației și muzica dă viață tuturor. O să spuneți că este un răspuns mult prea filosofic pentru o bancă și atunci nu-mi rămâne decât să mă duc un pic în realitatea imediată și să spun că BRD investește în cultură și în muzica clasică de decenii, vorbim de milioane de euro investiți de-a lungul timpului, dar mai ales vorbim despre oameni. Ca să traduc în cifre, de exemplu, proiectele pe care le-am sprijinit doar anul trecut, aș vorbi de 150.000 de personae în întreaga țară, pentru că, tot așa, glumind, BRD are acoperire muzicală în toată țara, de la turneul Stradivarius, până la SoNoRo, de la JazzUP la Violoncelissimo, de la festivalul Eufonia, până la Jazz in the Park, Orgile României, MusikLand, acestea sunt câteva dintre proiectele pe care le-am susținut doar anul trecut. Îmi place să amintesc și un proiect, Case de muzicieni, care este o hartă digitală implementată în Google map. În felul acesta vă dau exemple din toate ariile pe care încercăm să le acoperim, cursuri de muzică pentru copii. Toate au un singur gând, acela că fără muzică clasică, fără cultură, suntem un popor ca o gloată și noi ne dorim să fim un popor minunat așa cum credem că avem potențialul să fim.

Personal, nu știu să pot trăi în afara muzicii. BRD are un cor, corul BRD și sunt un umil membru în acel cor și să știți că am învățat de la zero. Mi-am amintit de orele de muzică din școală, dar am luat-o de la zero cu note muzicale, iar orele de repetiție, repetăm în fiecare săptămână, pentru că la final de an vă vom invita la Ateneu să arătăm rezultatul muncii noastre. În fiecare săptămână repetăm și în momentul acela mă transpun într-o altă lume, în care, pe de o parte, matematica din muzică, dar și magia muzicii mă fac un om mai bun, mă fac să reușesc să ascult poate mai bine pe ceilalți, să mă susțin împreună cu alții. Sunt nenumărate exemple frumoase pe care le-aș putea povesti legate de interacțiunea mea cu muzica, de interacțiunea colegilor mei, de interacțiunea cu oamenii, în general.


Festivalul International George Enescu este un brand de țară și oricum, cel mai important eveniment muzical care se organizează în România, și aici nu cred că ne referim doar la muzica clasică. Cum vedeți Festivalul Enescu și cum îl vedeți ca ambasador al unei spiritualități românești aparte?

Festivalul Enescu este o bucurie, este o mândrie pentru noi toți și suntem onorați să-i fim partener principal, noi cei din BRD. Poate că tot ce am povestit mai devreme este un argument în plus că n-am fi putut face altfel decât să fim alături de Festivalul Enescu și să îl susținem. Festivalul Enescu este sub spectrul generozității anul acesta. Am avut o interacțiune excepțională cu Cristina Uruc și echipa ei, cu maestrul Măcelaru. Avem același gând cu toții, ne dorim foarte mult să aducem publicul mai aproape de muzica clasică, să simțim muzica.

Festivalul începe duminică, suntem foarte aproape. Pe lângă maratonul de concerte de talie internațională, BRD invită publicul să descopere ce trezește muzica clasică în fiecare dintre noi. Cu alte cuvinte, muzica nu o să răsune doar în săli, în spații publice. Muzica va avea gust, va avea miros, se va vedea, se va simți. Încercăm o abordare prin care vrem ca noi oamenii să conștientizăm ce trezește muzica clasică în fiecare dintre noi cu ajutorul tuturor simțurilor, nu doar cu cel al auzului. Vă povestesc toate acestea, pentru că încercăm, alături de partenerii noștri din Festivalul Enescu, să facem muzica clasică accesibilă.

Credem cu tărie că putem s-o aducem mai aproape de fiecare, inclusiv în cartiere. Vom avea cinci stații muzicale, vor fi concerte interactive cu acces liber și cu durată de 30 de minute în fiecare sâmbătă a lunii septembrie, ora 17.00, în parcuri, în Ioanid, în Drumul Taberei, în curtea Universității Naționale de Muzică, în livada casei memoriale Tudor Arghezi.

Sunt metode prin care ne propunem să fim aproape de oameni și acesta este un mare punct pe care am vrut să-l subliniez în discuția cu dumneavoastră astăzi, pentru că toți iubitorii de muzică știm ce înseamnă Enescu, ce ne aduce cu ocazia fiecărui sezon, câtă bucurie, cât interes, câtă trăire și să ascultăm muzica clasică în locuri inedite.

În data de 1 septembrie vă invităm la Rezidența9 BRD, lângă Grădina Icoanei. Este un vernisaj, se numește Music Gallery, și este o expoziție interactivă care a avut un succes mare la public la Cluj și la Iași. Vom avea acolo instrumente muzicale, tehnologie de ultimă oră și vom găsi tot pe o seamă de explicații despre instrumente, despre cum se aude muzica, vom învăța când ar trebui să aplaudăm la un concert de muzică simfonică fără să facem din asta un subiect complex și din contră, să-l demitizăm. După aceea vom avea expoziții interactive în spații publice. O să vedeți, prin gustul înghețatei cum se simte muzica, să pipăim muzica, dar pentru asta vă invităm să ne urmăriți ca să descoperiți locurile în care se vor întâmpla toate evenimentele acestea.


Interviu realizat de Cristina Comandașu