Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Cristian Rudic, managerul Operei din Timișoara

Publicat: marți, 22 August 2023 , ora 14.10

Festivalul de Operă și Operetă, ediția a 18-a se desfășoară în perioada 25-27 august, în Parcul Rozelor din Timișoara.

Domnule Cristian Rudic, cum ați ales spectacolele pentru această ediție a festivalului și cum se încadrează în contextul evenimentelor găzduite la Timișoara, capitala europeană a culturii în 2023?

Facem ce facem demult, festivalul fiind o inițiativă începută de predecesorul meu Corneliu Murgu. Au început timid, cu un singur titlu acum aproximativ 15 ani. Suntem la a 18-a ediție a Festivalului de Operă și Operetă din Parcul Rozelor. S-a creat o tradiție pe care timișorenii o așteaptă. Este o ocazie rară să cânți în fața unui public atât de numeros, se pot doar estima, vreo 4-5000 de spectatori de fiecare dată. Ne-am oprit la „Aida”, pentru că a fost spectacolul de început al instituției noastre, în 1946. Atunci a avut loc prima premieră, după înființarea de către Majestatea Sa Mihai I împreună cu Arcade Barbu a instituției pe care am moștenit-o de la ei și acest spectacol, „Aida”, a fost reluat de fiecare dată în luna martie sau aprilie, amintind de primul spectacol al acestei instituții. De data aceasta, n-am programat-o pentru acea perioada, pentru că, așa cum știți, în acest an Timișoara este capitală culturală, iar scena pe care o împărțim cu Teatrul Național a fost suprasolicitată. Promisiunea a fost atunci că vom da spectacolul „Aida”, iar acesta a fost demersul numărul 1 în alegerea repertoriului pentru toți timișorenii și netimișorenii Urbi et Orbi. Astfel, am ales „Aida”, pe care o vom prezenta într-o distribuție absolut splendidă. Apoi, baletul nu poate fi pus în scenă deocamdată.

Am ales capodopera epocii de argint a operetei care se numește „Văduva veselă”, un spectacol cu tradiție în Timișoara încă de pe la nașterea ei, ea fiind scrisă la început de secol XX. „Văduva veselă” s-a tot jucat la Timișoara și înainte de a se institui Opera pe care astăzi am moștenit-o. În final, pe 27 august vom prezenta în Parcul Rozelor „Traviata”, ultimul spectacol din această ediției a festivalului. Acesta este un preambul pentru colaborarea cu Filarmonica „Banatul” și cu Filarmonica din Ghera pentru monumentala piesă care se numește „Gurre-Lieder” care va deschide în mod oficial stagiunea instituțiilor noastre la sfârșit de septembrie.


Ce ați pregătit pentru stagiunea 2023-2024?

2023-2024 își propune multe, un „Spărgător de nuci”, un balet pentru copii „Albă ca Zăpada”, ne-am propus o premieră de „Văduva veselă”, o reîmprospătare cu adevărat a acestui spectacol, o gândire proaspătă, marca Răzvan Mazilu și bineînțeles, reluarea repertoriului nostru curent care depășește mult ceea ce mi-aș fi putut visa vreodată. Am reluat „Adriana Lecouvreur” și vrem să ne întoarcem la un „Ottelo” care a făcut istorie în Timișoara în anii '2000. Iată marile gânduri pentru 2023-2024.


Interviu realizat de Ana Sireteanu