Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Sebastian Gheorghiu, organizatorul festivalului "The Jazz Cave"

Publicat: joi, 17 August 2023 , ora 9.01

Festival atipic de jazz în Peștera Ialomiței, din Bucegi. The Jazz Cave are loc în perioada 16-18 august, cu participarea unor artiști importanți din jazzul românesc și internațional. Mai multe amănunte ne oferă Sebastian Gheorghiu, organizatorul festivalului.


Festivalul se desfășoară într-un ambient mai puțin obișnuit. Pentru cei care nu cunosc împrejurimile, puteți să ni-l descrieți pe scurt? Unde vor avea loc concertele din cadrul festivalului?

Este un eveniment care va fi la mare altitudine, deoarece va fi sus pe platoul Bucegi, la 1600 de metri înălțime, în peștera Ialomiței. Principala scenă a festivalului va fi chiar în prima cameră din peșteră, un spațiu foarte ofertant pentru astfel de evenimente. Împreună cu colegii de la tehnic știm să scoatem tot ce este mai bun dintr-o peșteră. O s-o și luminăm, astfel încât să fie fascinantă. Artiștii pe care îi avem aduc un plus de valoare acestui festival. Această ediție este dedicată unui laitmotiv - Globetrotter, astfel încât am invitat artiști, absolut din toate orizonturile acestei planete și încep cu Jessie Davis, care este un saxofonist fantastic american, născut la New Orleans, cu școala aceea de jazz autentică. Ne bucurăm că avem ocazia să-l avem în România, iar în cealaltă parte, mă gândesc, acolo unde răsare soarele, în Japonia, o s-o avem pe pianista Yukako Yamano, după care avem un duo extraordinar din Azerbadjan, un saxofonist și un pianist care reprezintă școala jazzistică, atât din Asia Centrală, dar și cu acea experiență mai veche a școlii rusești. Avem artiști din Balcani, din Bulgaria, din Albania. Este fantastic, pentru că ne-am dorit foarte mult ca acești artiști invitați să vină cu acea aromă locală din țara lor.


Sunt și câteva vedete, putem să le zicem fără reținere, ale jazzului românesc. Să menționăm câțiva.

Absolut. Mă gândesc la Irina Sârbu, Florin Zlat, Ovi, cu proiectul său POPFOLCLORICA, cu frații Cazanoi, dar ne-am deschis scena și către mai tinerii noștri colegi din lumea jazzului, precum Andrei Petrache, Andrei Irimia, și alte nume care sunt așteptate. Am descoperit și o formulă inedită, se numesc Open Fury, care sunt un fresh în jazz. Este practic noua generație care vine cu foarte multă imaginație și creativitate.


Festivalul are deja o istorie și se poate spune că a apărut dintr-o necesitate în urmă cu trei ani.

Exact. Este unul dintre evenimentele care au apărut în pandemie, pentru că am putut să desfășurăm activitatea în peșteră. Aceasta nu era într-o legislație, avem voie, nu avem voie să facem, și atunci s-a descoperit acest spațiu și este minunat, este perfect pentru astfel de evenimente.


Festivalul a devenit o constantă. Este a patra ediție. În încheiere pentru iubitorii de jazz, poate mai puțin montaniarzi, să ne spuneți datele cele mai importante legate de accesul la festival. Bănuiesc că este ușor de intrat în prima cameră din peșteră, deci nu trebuie echipamente speciale.

În nici un caz. Este un festival dedicat oricui. Se poate ajunge și cu mașina până la vreo 700 de metri distanță de peșteră. Se poate ajunge și cu telecabina din Bușteni, până sus la cabana Babele și de-acolo coborând cu o altă telecabină la Peștera. Este o destinație la care se ajunge, dar este adevărat că trebuie să faci un mic efort, dar este acel efort în care te bucuri de natură.


Să spunem că aveți și un site de unde pot fi aflate toate detaliile suplimentare.

Da. El este pe pagina asociației noastre, ucimr.ro/thejazzcavefestival. Ne găsiți și pe pagina de Facebook la fel, thejazzcavefestival. Suntem foarte prezenți acolo.

Interviu realizat de Viorel Grecu