Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu mezzosoprana Aura Twarowska, fondator al Academiei de Arte „Lugoj Clasic”

Publicat: vineri, 11 August 2023 , ora 10.01
"Academia de Arte Lugoj Clasic" ediția a II-a se desfășoară în localitatea Lugoj, județul Timiș, în perioada august - septembrie 2023. Mezzosoprana Aura Twarowska, fondator și director artistic al proiectului, ne vorbește despre activitățile oferite de Academie și nu numai, într-un interviu realizat de Sarah Natsis.

Doamnă Aura Twarowska, împreună cu Asociația "Enthousiasmos" și cu sprijinul Primăriei Municipiului Lugoj, organizați anul acesta cea de-a doua ediție a Academiei de Arte "Lugoj Clasic". Cum a luat naștere acest proiect?

Lugojul este un oraș cu tradiție muzicală și, mai ales, cu tradiție corală. După absolvirea Școlii Gimnaziale de Muzică, acum se numește "Filaret Barbu", tinerii nu își mai pot continua studiile muzicale. Pe vremea mea, pentru că și eu sunt lugojeancă, după ce am absolvit școala generală de muzică, am continuat studiile la Școala Populară de Artă. Din păcate, acum, acest lucru nu mai există. Și, de mult timp, de când am început și m-am implicat serios în activitatea culturală a orașului, am simțit această lipsă.

Mi-a atras atenția, din anul 2020, ICon Arts, care s-a desfășurat la Biertan, în Transilvania, organizat de Sebastian Gheorghiu. Este tot o academie de arte, la care am fost invitată ca mentor și mi-a plăcut foarte mult această idee, mi-a plăcut foarte mult ce se întâmplă acolo și am considerat că și Lugojul are, pe lângă cerere extraordinară, o infrastructură și toate dotările și capacitățile necesare unei asemenea organizări. Și-așa, am adus această propunere în fața Primăriei din Lugoj și în 2022 am reușit să facem împreună prima ediție. Ne aflăm acum la cea de-a doua, care tocmai a început.


Academia oferă participanților cursuri de canto, teoria muzicii, lecții de pian, chitară, vioară, clarinet și nu numai. Știm că ediția de anul acesta va fi structurată în două secțiuni. Cum se vor desfășura acestea?

Copiii și tinerii din Lugoj sunt foarte importanți pentru noi, dar și cei din țară doresc să participe și să se specializeze în cadrul academiei noastre. De aceea, avem două secțiuni; una, dedicată tinerilor din Lugoj, în special celor din corurile de copii ale academiei, dar și elevilor de la școala de muzică din localitate. Lor le vor fi oferite cursuri de canto, de inițiere în canto, cor, jocuri muzicale pentru cei mici, inițiere în teoria muzicii atât pentru cei mici cât și pentru cei mari, masterclass-uri de vioară, pian, clarinet și chitară clasică. Iar pentru studenți, pentru absolvenții de canto și pentru cei preocupați în acest domeniu, avem un masterclass de canto pe care îl voi susține alături de bunul meu prieten și coleg, bas-baritonul solist Sorin Coliban, de la Opera de Stat din Viena.


Tot în anul 2022, în cadrul proiectului au luat naștere două coruri de copii, coordonate de prof. Claudia Crețiu. De la momentul înființării și până în prezent, corul mare a participat la cinci competiții naționale și internaționale, fiind recompensat cu premii de fiecare dată. După un start atât de promițător, ce ați vrea să vă rezerve viitorul?

Atunci când am anunțat înființarea unui cor de copii, noi ne așteptam la un număr de 35 de copii, dar au venit peste 85 de copii șii bineînțeles că acești copii aveau vârste cuprinse între 3 ani și 21 de ani. Din această cauză, n-am rămas la un singur cor, ci am împărțit numărul solicitanților în două coruri: Corul Mic, ce cuprinde copii de la 3 la 10 ani, și Corul Mare, cu copii și tineri între 10 și 21 de ani. În corurile academiei avem copii de la grădiniță până la facultate. Între timp, aceste coruri care s-au dezvoltat mult peste orice așteptare au câștigat foarte multe premii internaționale - 11 în total, s-au mai adunat între timp, de când am făcut ultima dată public acest lucru. Cele mai noi premii sunt de la Concursul Internațional de Muzică Modernă și Contemporană "György Kurtág".

În această perioadă, în academie ne vom axa mai mult pe noțiuni teoretice și practice de canto, de istoria muzicii, dar în septembrie vom ieși în fața publicului cu un nou tip de muzică: prima întâlnire a corului de copii cu muzica vocal-simfonică. Așadar, în 28 septembrie, copiii vor cânta "Stabat Mater" de Pergolesi, alături de soprana Diana Țugui de la Opera Națională Română Cluj-Napoca (eu voi susține partea de alto) și de Orchestra "New Hope", tot din Cluj.

(Foto: Ana Calin)

Interviu realizat de Sarah Natsis