Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violonistul Sabin Penea, directorul artistic al Festivalului JazzUP Nobile

Publicat: miercuri, 26 Iulie 2023 , ora 9.45

Festivalul JazzUP Nobile se află în această vară la prima ediție. Este vorba despre o manifestare multidisciplinară, ce îngemănează muzica clasică, jazzul și arhitectura. Mai multe detalii despre această serie de evenimente găzduită la București, la Constanța și pe Valea Prahovei aflăm din interviul realizat de Viorel Grecu cu Sabin Penea, muzician și director artistic la JazzUP Nobile.

Mai întâi să ne explicați puțin conceptul JazzUp Nobile.

Proiectul JazzUp Nobile este în primul său an de existență. Conceptul este oferirea spre public a unor weekend-uri culturale. Primul a fost în capitală, al doilea are loc la sfârșitul lunii iulie la Constanța, iar ultimul va fi la începutul lunii august pe Valea Prahovei. Implică spectacole de muzică, cât și pe partenerii noștri de la Uniunea Arhitecților Români, care ne vor însoți în turneu și vor da niște date relevante și, poate, mai interesante și mai neobișnuite despre spațiile în care noi vom duce concertele. Ne-am dorit ca fiecare concert să se deruleze într-o clădire sau în jurul unei clădiri care are o încărcătură istorică importantă pentru zona în care ne găsim în acel moment.


Cum va fi accesul publicului la evenimente?

Accesul publicului la evenimente este gratuit. În cazul în care suntem limitați de spațiul în care ne manifestăm, comunicăm acest lucru clar pe platformele noastre de social media - Facebook și Instagram - și oferim o adresă de mail sau un număr de telefon unde publicul își poate rezerva din timp, gratuit, un loc sau câte are nevoie.

Câteva detalii despre concertele care vor avea loc, despre natura repertoriului... Nu vor fi tocmai concerte de jazz. Pregătiți cu totul altceva.

Noi ne-am propus și am declarat tot timpul sus și tare că deși numele conține cuvântul jazz, noi vrem să ne concentrăm mai mult pe ultimul cuvânt din numele nostru, și anume Up. Vrem să încercăm să avem un festival care să fie ca o umbrelă foarte încăpătoare, sub care multe forme de artă să-și găsească casa. Am încercat într-un fel să îmbinăm puțin muzica clasică și muzica de jazz, în sensul că repertoriile noastre vor fi undeva la intersecția dintre aceste două curente. Va fi muzică de la începutul secolului XX, din prima jumătate a secolului XX, din momentul în care jazz-ul începuse să dea primii muguri și a intrat în atenția unor compozitori precum Maurice Ravel, Claude Bolling, George Enescu și Claude Debussy. Chit că nu se văd aceste influențe ostentativ în muzica lor, era un fenomen contemporan de care ei aveau cunoștință și... noi încercăm să răspundem la întrebarea "Cum s-au influențat unele pe altele?".

Mi se pare că singura cale pentru România să putem să beneficiem de viața culturală pe care toți ne-o dorim este să ne adunăm într-o masă critică de consumatori de cultură - fie că este vorba de muzică de jazz, de muzică clasică, de arhitectură sau poate chiar de artă plastică. Noi vrem ca JazzUp să fie un loc în care toată lumea care face artă la un nivel înalt și care crede în ceea ce face să-și găsească o punte spre public, cât și între genuri.


Să vorbim despre evenimentele proxime de la Constanța. Ce muzicieni vom putea urmări acolo în concert?

Vineri, 28 iulie, vom putea urmări un trio cu pian format din Eduard Zecheru - violoncelist principal al Orchestrei de Cameră Radio și șef de partidă al Cameratei Regale, Eliza Gabriela Puchianu - profesor acompaniator la Liceul "George Enescu" și absolventă de Royal College of Music Dublin și Berkeley College Boston; vioara va fi cârmuită de către mine, Sabin Penea. Voi interpreta pe un instrument Nicolo Gagliano din 1760, realizat la Napoli, proprietate a Colecției de Stat a Landului Federal German Baden-Wurttemberg, pe care am onoarea să cânt de 2 ani și mă bucur foarte mult că pot să aduc un asemenea instrument în fața publicului român.

Mergând mai departe, pe 29 iulie, vom avea un concert duo chitară-vioară al muzicianului Cristian Horia - violonist, compozitor și aranjor; iar la chitară va fi domnul profesor universitar Costin Soare. Dumnealui este un obișnuit al scenelor concertistice din București și ne bucurăm că putem să-l aducem în fața publicului constănțean.

Iar duminică, 30 iulie - un recital de pian, vioară și voce, anume soprana Stanca Maria Manoleanu (solistă a Operei Naționale), la pian - Eliza Gabriela Puchianu, iar la vioară, din nou, eu.

Interviu realizat de Viorel Grecu