Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Ioan Dragoș Dimitriu, managerul Filarmonicii din Brașov

Publicat: luni, 24 Iulie 2023 , ora 10.51

După ce și-a încheiat cea de-a 145-a stagiune, Filarmonica din Brașov derulează în această perioadă Stagiunea estivală, ce s-a deschis în 21 iunie. În acest context, s-a reluat și seria Tuesday's Jazz despre care ne vorbește Ioan Dragoș Dimitriu, managerul fillarmonicii brașovene.

Domnule Ioan Dragoș Dimitriu, așa cum ați obișnuit publicul brașovean, stagiunea estivală a Filarmonicii din Brașov este bogată, iar pentru al treilea an consecutiv organizați seria de recitaluri Tuesday's Jazz. Cine va urca pe scenă în cadrul acestor evenimente?

Da, într-adevăr, am continuat această serie. Trebuie să menșionez că am continuat-o alături de prietenii noștri de la UCIMR și îi mulțumesc și domnului Sebastian Gheorghiu că a fost alături de noi în acest proiect pe care l-am pornit acum trei ani și care, din punctul meu de vedere, a devenit deja un fel de tradiție la Brașov.

Avem șase noi band-uri de jazz, care vin în principal din București. Este vorba despre 7th Sense, Aleka&Chris Guilfoyle, Andrei Petrache Trio (care va continua seria pe 25 iulie). După care, în luna august, avem alte trei trupe - Geea și Alex Șveț, Cristi Horia și Sorin Romanescu și încheiem mini-stagiunea de jazz cu Opening Theory.


În continuare, cum este conturată stagiunea estivală a Filarmonicii brașovene?

Avem acum o perioadă destul de intensă. Avem un eveniment mare alături de noua instituție de spectacole deschisă la Brașov, Centrul Cultural Apolonia - în data de 29 iulie, în Piața Sfatului, avem un proiect care se numește Rahmaninov's Artificial Intelligence. De ce acest lucru? Pentru că avem o piansită care este și programatoare IT din New York. Serene este numele ei și va interpreta Concertul nr.2 de Rahmaninov alături de Orchestra Filarmonicii Brașov. Dar, în timp ce va cânta, o să avem o proiecție în spatele scenei, iar pianista va purta pe cap o coroană Neurosity care o să-i măsoare undele celebrale și, astfel, ea va putea să controleze proiecția de pe fundalul scenei. Este un prim proiect care combină tehnologia cu muzica clasică.

Orchestra de Tineret Sweelinck , care vine tot într-un proiect în parteneriat cu UCIMR. Am înțeles că este cea mai veche orchestră din Olanda, de fapt. Ei sunt într-un mini-turneu în România; o să meargă și la Sibiu, după care poposesc și la noi, pe 1 august, tot de la ora 20.00 vă așteptăm.

Toate aceste concerte au intrarea liberă pentru că ne-am gândit că, fiind vară, putem oferi câteva momente în mod special turiștilor, dar și publicului nostru abonat.


Care a fost răspunsul publicului la concertele care au avut loc deja în cadrul stagiunii estivale?

Din fericire, de fiecare dată s-a umplut piața. Noi organizăm aceste evenimente în Piața Sf. Ioan sau în Piața Sfatului și, de fiecare dată, ne-am bucurat de prezența unui public numeros, ba chiar mai mult decât ar fi putut intra în sală. Noi avem doar 336 de locuri în sală, iar în Piața Sf. Ioan ne-am bucurat de 1000-1500 de oameni care au venit să asculte evenimentele noastre. Se creează o atmosferă foarte păcută chiar în centrul orașului, pentru că venim și noi cu acest aport. Pe lângă faptul că vedem Tâmpa și centrul istoric al Brașovului, ne bucurăm de o atmosferă muzicală foarte frumoasă.

Interviu realizat de Ioana Țintea