Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu organistul Steffen Schlandt

Publicat: vineri, 21 Iulie 2023 , ora 10.01

La Biserica Neagră din Brașov are loc în această seară, 21 iulie 2023, concertul ce încheie proiectul Summer Choir, un eveniment ce va fi reluat sâmbătă și la București, la Catedrala Sf. Iosif. Sub conducerea dirijorului Cristian Ciucă, va fi interpretată Misa în re major de Antonin Dvorak.


În 21 iulie, la Biserica Neagră din Brașov, se încheie proiectul Summer Choir cu un concert în care va fi prezentată Misa în re major de Antonin Dvorak, în versiune pentru soliști, cor și orgă. Cine sunt interpreții acestui concert?

Sunt coriști din mai multe țări - din România, dar și din Belgia și Franța - care au participat timp de o săptămână la pregătire. Aici, la Brașov, este un stagiu coral, un fel de atelier care este pus în plină vară, când oamenii își pot lua concediu și își dedică timpul pentru a învăța împreună și a cânta această lucrare în două concerte - la Brașov și la București - în ziua de sâmbătă.


Să vorbim și despre proiectul Organ Nights, o serie de concerte ce se desfășoară săptămânal la Biserica Neagră din Brașov, până în 21 octombrie. Ce evenimente urmează?

Am avut un început foarte bun al Festivalului Organ Nights în acest an. Am început deja în luna mai, un pic atipic pentru noi (de obicei începeam în luna iunie), dar cum am văzut că sezonul turistic se extinde, am încercat să servim turiștii mai devreme cu aceste concerte (fiind foarte cerute de către ei). Am început foarte bine. Ca medie de spectatori, suntem la o medie de peste 350. Aceste concerte sunt făcute pentru a arăta potențialul instrumentului principal din Biserica Neagră; este vorba de orga Buchholz, un instrument istoric din 1839, unul dintre instrumentele de referință în plan european pentru cultura organistică. Oamenii gustă acest instrument, îl apreciază și dorim să chemăm din multe țări organiști care să prezinte deopotrivă cultura lor organistică și repertoriul diferit.

Avem în fiecare săptămână un alt organist sau organistă. Ei vor cânta lucrări total diferite, parțial din țările lor, cum ar fi Croația, Ungaria, Germania, sau sunt compozitori care sunt omagiați în acest an, cum ar fi Gyorgy Ligeti, Max Reger sau Rahmaninov (încearcă să prezinte și compozitori jubiliari).


Există o legătură pe care ați gândit-o între această serie și faptul că Biserica Evanghelică a declarat anul 2023 Anul muzicii bisericești?

Concertele noastre merg din anul 1953 (concertele de orgă) și, din acest an, când într-adevăr Biserica Evanghelică din România serbează Anul muzicii bisericești, am dorit să includem cu un accent suplimentar muzica în activitatea generală a bisericii și să vorbim un pic despre bogata tradiție care se serbează la noi. Sunt multe locuri în Transilvania care au concerte de orgă sau care au o tradiție de muzică de cameră, cum ar fi și Festivalul Musica Barcensis. Dorim să punem toate aceste concerte și sub semnul proclamării minunilor lui Dumnezeu. Dorim să arătăm oamenilor prin muzica pe care ei o pot asculta despre măreția creației.

Interviu realizat de Alexandra Scumpu