Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu prof. univ. dr. Nicolae Gheorghiță

Publicat: vineri, 14 Iulie 2023 , ora 12.10

Universitatea Națională de Muzică din București este inclusă în cadrul alianței europene "IN.TUNE", din care fac parte 8 universități de muzică și arte din Europa. Prof. univ. dr. Nicolae Gheorghiță ne vorbește despre însemnătatea acestei cooperări universitare transnationale, într-un interviu acordat colegei noastre, Sarah Natsis:

Domnule Nicolae Gheorghiță, Universitatea Națională de Muzică din București face acum parte din alianța europeană IN.TUNE, formată din opt universități de muzică și arte din Europa. În primul rând, felicitări! Cum apreciați importanța acestei afilieri pentru instituția bucureșteană?

Cred că această alianță este cu totul remarcabilă atât pentru studenții noștri, cât și pentru profesorii instituției noastre, pentru că este prima alianță interuniversitară care să coaguleze instituții de muzică din învățământul superior. Alianța se numește IN.TUNE și se continuă cu universități inovative din domeniul muzicii și artelor și implică, probabil, opt dintre cele mai importante și majore instituții de educație muzicală din Europa. Aș vrea să le numesc, pentru că mi se pare foarte relevant această alianță: avem Conservatorul din Paris, Universitatea de Muzică din Barcelona, Academia de Muzică din Oslo, Academia Sibelius din cadrul UNEARTELOR din Helsinki, Universitatea de Muzică și Artele Spectacolului din Viena, Universitatea de Arte și, în mod special Conservatorul din Haga, de altminteri este aplicantul principal în cadrul acestei alianțe și Universitatea de Arte din Belgrad. Alături de aceste prestigioase instituții se află Universitatea Națională de Muzică din București. Toate aceste universități au alianțe cu parteneri extrem de importanți, care vor putea să se implice în tot ceea ce înseamnă educație, cercetare, inovare, angajament social - sunt practic alături de cele opt instituții educaționale și alți 19 parteneri, iar din partea Universității Naționale de Muzică avem ca invitat Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România. Ceea ce ne dorim cu această alianță este să intensificăm schimburile interuniversitare. Studenți și profesori ai universității noastre vor avea astfel oportunitatea să experimenteze noi modalități de cooperare artistică, educațională și firește, de cercetare. Gândiți-vă la proiectele care s-ar putea derula împreună între aceste universități, gândiți-vă la curiculele care în timp se vor modula în funcție de direcțiile și cerințele sociale în plan european și mondial. Toate aceste lucruri vor reconfigura cred eu, design-ul studiilor muzicale la nivel înalt din Europa.


Toate cele opt universități din cadrul alianței au câștigat o finanțare în cadrul inițiativei privind Universitățile Europene prin programul Erasmus+. Cum intenționați să folosiți această finanțare?

A fost o competiție, cred eu, extrem de intensă, destul de strânsă, pentru că în acest call au fost 39 de alianțe aplicante și dintre acestea doar șapte au reușit să câștige. Finanțarea pe care Consortium Alianța a primit-o va încerca să dinamizeze acest schimb interuniversitar. Practic, avem șansa să derulăm mobilități mult mai intense, studentul poate să înceapă la București, să continue la Viena, la Paris, la Oslo sau în altă universitate. Există șansa ca proiectele universitare să fie dezvoltate, atât în cadrul alianței - implicând toate cele opt instituții, dar în egală măsură ele pot fi grupate pe formule mai mici. Avem șansa să derulăm concerte împreună, avem șansa să participăm la proiecte de cercetare împreună. În orice caz, cred că toată această alianță va constitui un model pentru comunitatea învățământului superior din zona noastră, a domeniului muzical din Europa și cu siguranță va avea un impact și pe termen lung. Vreau să vă spun că în acest context, inclusiv Asociația Europeană a Conservatoarelor este partener, lucru care asigură nu numai vizibilitate proiectului în sine în toate celelalte instituții similare din Europa și nu numai, dar și faptul că ne vor da un sprijin real în ceea ce înseamnă constituirea și design-ul așa cum am spus, al unei curricule universitare mult mai actuale în spațiul nostru european.


Interviu realizat de Sarah Natsis