Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violistul Răzvan Popovici

Publicat: joi, 13 Iulie 2023 , ora 14.02

Festivalul „Sonoro Musikland” ediția a V-a ajunge în perioada 14-23 iulie în 12 locuri din Transilvania. Despre parcursul festivalului ne vorbește chiar fondatorul proiectului - violistul Răzvan Popovici, într-un interviu realizat de Sarah Natsis:

Domnule Răzvan Popovici, nu cu mult timp în urmă discutam despre deschiderea festivalului „Sonoro Conac” ediția a XI-a. Astăzi, atenția se va concentra asupra mezinului familiei SoNoRo, mai exact, proiectul „Sonoro Musikland”, care ajunge anul acesta la cea de-a V-a ediție. Cum a evoluat acest proiect până în prezent?

Sunt foarte bucuros că am ajuns la această ediție cu numărul cinci. După părerea mea și din experiența acumulată în acești ultimi 20 de ani de organizare a diverselor festivaluri, asta înseamnă că un festival există pe hartă. Musikland este tânăr, dar zic eu, foarte ambițios și foarte plin de vervă și sunt încântat că reușim din nou să facem și să aducem multă muzică bună în această parte a Transilvaniei, atât de marcată de cultura vorbitoare de limbă germană. Nu doar că vom reveni la Brașov și Sighișoara, dar sunt foarte multe foste sate săsești pe care le-am introdus din nou în circuitul ediției a V-a a festivalului „Sonoro Musikland”.


Ediția 2023 a Festivalului „Sonoro Musikland” începe cu un concert pe care îl veți susține în Piața „Sfântul Ioan” din Brașov, vineri, 14 iulie. În fiecare an organizați concerte de muzică clasică în orașe și sate din Transilvania, iar anul acesta, pe lângă locurile în care ați mai concertat în trecut, adăugați unele în care ajungeți pentru prima dată în istoricul festivalului. Oferiți-ne câteva detalii.

Avem din nou Filarmonica Brașov sub bagheta binecunoscutului dirijor Cristian Oroșanu, în acest concert în care soliștii vor fi Philippe Graffin - marele violonist francez, Andrei Ioniță - violoncelistul berlinez pe care toți românii îl iubesc, voi interpreta și eu două piese pentru violă și orchestră, sau alături de Philippe și orchestră. Deci un concert festiv de deschidere a festivalului, după care vom continua câteva zile în Brașov și în jurul Brașovului, pentru prima dată la Râșnov, într-un loc de curând restaurat - este un ansamblu de case săsești transformat în boutique, un loc absolut splendid și elegant care se numește Das Fort Boutique. Vom ajunge din nou la conacul de la Hălchiu, iar apoi ne îndreptăm încet-încet spre Sighișoara. Pe drum vom concerta la Criț, la Viscri, la Meșendorf, apoi ajungem la Prod, după, Sighișoara și revenim pentru concertul final în premieră la Saschiz, această splendidă biserică care este chiar introdusă în circuitul UNESCO.


Într-un interviu acordat cu mai mult timp în urmă spuneați că bazele unui festival se pun în primii cinci ani de activitate. O altă etapă importantă este reprezentată de următorii cinci ani, perioadă în care, printr-o bună organizare, acesta poate ajunge să concureze cu festivalurile importante de gen. Ce obiective vă propuneți pentru următorii ani?

Aducem cât mai multă muzică bună oamenilor din zonă și cu ele ne dorim să arătăm întregii Europe și lumi, de altfel, ce tărâm magic și splendid este Transilvania, iar cu ajutorul acestei istorii extraordinare a sașilor din România, cred că avem și posibilitatea să o facem. De la an la an sunt locuri restaurate, atât clădiri private, cât și clădiri oficiale, biserici, castele sau conace și zic eu că prin muzică putem face ceva care în câțiva ani poate să fie foarte asemănător cu festivalul „Schleswig-Holstein” din Germania sau din sudul Franței - „Aix-en-Provence”. Visul nostru este să ne dezvoltăm pe mai departe cu entuziasm și pe termen lung, desigur, așa cum bine ați spus.


Interviu realizat de Sarah Natsis