Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violonistul Alexandru Tomescu

Publicat: vineri, 7 Iulie 2023 , ora 14.13

Duminică, 9 iulie 2023, are loc concertul ce marchează încheierea ediției cu numărul XVI a Turneului Internațional "Stradivarius". Violonistul Alexandru Tomescu ne-a oferit mai multe detalii într-un dialog purtat cu Sarah Natsis:

Domnule Alexandru Tomescu, Turneul Internațional Stradivarius ediția 2023 se încheie duminică, 9 iulie, la Sala Radio. Ați ales ca titlu pentru seria de evenimente din acest an, In the Mood for Love. De ce această tematică?

Îmi doream de foarte multă vreme să cânt această sonată de César Franck, o capodoperă a repertoriului de vioară și practic, în jurul acestei sonate am construit un întreg program pe această temă a iubirii. Mi-am dat seama că multe dintre lucrările pe care le cântam aveau legătură directă cu acest sentiment și m-am gândit că ar fi foarte frumos să exprimăm prin muzică ceea ce fiecare dintre noi simte, într-un fel sau altul, cel puțin o dată în viață. Este un program foarte interesant, lucrări diverse, mai multe liniaturi, care gravitează ca niște planete în jurul sonatei de César Franck, care este inima acestui program.


În cei 16 ani de activitate ai turneului, ați adunat un număr important de susținători care vă sunt alături la fiecare ediție în parte. Cum ați descrie această comunitate?

Aș putea spune că într-adevăr, turneul și-a construit un anumit public al său de-a lungul anilor și de-a lungul zecilor și sutelor de concerte. Mă bucur foarte mult că există în România acest interes crescut pentru muzica clasică și pentru programele, de multe ori mai puțin obișnuite, pe care vreau să le previn. Avem de multe ori spectatori care călătoresc zeci sau sute de kilometri ca să vadă un concert de-al nostru sau vin chiar două-trei concerte la rând, pentru că simt că muzica clasică are mult mai mult loc de fiecare dată. Sunt foarte onorat și foarte bucuros că am în cadrul acestui turneu alături de mine pe pianista Adela Liculescu, un muzician remarcabil, binecunoscut deja publicului din România datorită succesului de la Concursul "George Enescu" și numeroase alte premii pe care le-a câștigat aici. Ea trăiește de 10 ani la Viena și e atât de important și atât de frumos să poți avea un partener pe măsură pentru acest program muzical atât provocator.


Spuneați cândva că artistul trebuie să facă legătura între cer și pământ. Dacă ar fi să vă gândiți la turneul de anul acesta, care a fost cel mai înălțător moment pe care l-ați trăit?

Fiecare dintre lucrările pe care le-am ales are momentul său magic și fiecare oraș diferă ca public, ca sală, ca reverberație a sunetului, așa că mi-ar fi greu să pun degetul pe un singur moment. Piesa mea preferată din întreg programul rămâne, bineînțeles, sonata de César Franck, dar iubesc în egală măsură toate celelalte lucrări pe care le cânt.


Când ați câștigat vioara Stradivarius, un obiect de patrimoniu național, v-ați propus ca sunetul ei să fie auzit de către fiecare dintre proprietarii de drept, mai exact de către fiecare român. Ne aflăm acum la finalul ediției 2023 a Turneului "Stradivarius". Cât de aproape vă aflați de atingerea acestui țel?

Greu de estimat așa cu precizie, matematic, dar cred că numărul spectatorilor de muzică clasică a mai crescut puțin în urma acestor 16 ediții de turneu "Stradivarius" și dacă a crescut, fie și cu 0.1%, eu mă declar foarte mulțumit.


Interviu realizat de Sarah Natsis