Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Lőfi Gellért, consultantul de specialitate al Festivalului SepsiClassic

Publicat: marți, 4 Iulie 2023 , ora 12.25

Între 6-9 iulie se derulează prima ediție a Festivalului de Muzică Clasică SepsiClassic la Sfântu Gheorghe. De unde a pornit ideea acestui festival?

Ideea a pornit de la primărie, deoarece la Sfântu Gheorghe, în fiecare lună, organizăm un concert clasic și a venit ideea să facem un festival mai mare de vară ca să îmbogățim un pic paleta culturală muzicală în județul Covasna, mai ales la Sfântu Gheorghe.


De ce este importantă prezența unui astfel de festival în peisajul cultural al județului Covasna?

În ultimul deceniu, publicul larg a avut posibilitatea să cunoască și să se delecteze cu diferite genuri muzicale. Anul acesta, muzica clasică își ocupă locul binemeritat în viața culturală a orașului și de aceea am vrut să îmbogățim paleta muzicală.


Cine sunt invitații primei ediții?

Am invitat pe Artur Kaganovskiy cu Simina Croitoru și cu Kaganovskiy Virtuosi, soprana Kolonits Klara din Budapesta cu pianistul Zsoldos Balint. După aceea vine și domnul dirijor Somogyi Toth Daniel, acuma ca organist. O să fie un concert de orgă la Biserica Cristos Rege unde avem o orgă de concert cu 42 de registre, 3 manuale. L-am invitat și pe pianistul Boganyi Gergely. Publicul va avea ocazia să se bucure și de sunetul aparte al pianului Bogany pe care artistul îl aduce la Sfântu Gheorghe și în final o să cânte Filarmonica Banatul din Timișoara. Orchestra nu a fost niciodată la Sfântu Gheorghe, deci o să vină pentru prima dată.


Ce ne puteți spune despre muzica inclusă în program?

De la Kaganovskiy o să auzim piese de Edward Elgar, de Ceaikovski și de Jean Sibelius. Soprana Kolonits Klara o să cânte muzică romantică de Ceaikovski, de Brahms și de Grieg. Somogyi Toth Daniel va cânta Vivaldi și Bach la orgă, dar o să cânte și improvizație pe teme de Vivaldi. Boganyi o să cânte un program de Chopin și de Liszt. O să auzim și Rapsodia maghiară nr. 2 sau Sunetul pădurii de la Liszt. De la Chopin, Bolero sau Balada nr. 1 în sol minor. Și Filarmonica Banatul din Timișoara o să cânte Dansuri românești de Bela Bartok, Concertul nr. 4 pentru pian și orchestră de Ludwig van Beethoven și Simfonia nr. 5 tot de Beethoven. Înainte de fiecare concert, o să cânte copii foarte talentați din Sfântu Gheorghe, elevi de clasa a XII-a. Aceștia vor cânta la violoncel, la vioară, la clarinet sau la pian.


Interviu realizat de Alexandra Scumpu