Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu directorul Europafest, Luigi Gageos

Publicat: miercuri, 5 Iulie 2023 , ora 10.04


În perioada 7-15 iulie 2023, Europafest organizează o serie de 9 concerte cu ocazia împlinirii a 30 de activitate. Mai multe detalii despre ediția aniversară aflăm de la directorul festivalului, Luigi Gageos, cu care a stat de vorbă Sarah Natsis:

Domnule Luigi Gageos, EuropaFest împlinește 30 de ani de existență. Înainte de toate, felicitări!

Mulțumesc!


Anul acesta, festivalul se desfășoară în perioada 7-15 iulie. Vineri, pe data de 7 iulie, are loc concertul de deschidere a noii ediții la Muzeul Național de Artă din București. Ce noutăți pregătiți pentru publicul bucureștean cu ocazia ediției aniversare?

Încercăm în această ediție să aducem cât mai mulți artiști. Vor fi artiști din 22 de țări și vom avea nopți de jazz în principal ca Italian Jazz Night, It's Jazz Time, Spanish Jazz Night, Summertime Jazz, Jazz a Perfect Day, Best of Jazz și, bineînțeles, Gala EuropaFest.


În cele trei decenii de activitate ați colaborat cu muzicieni de pe 4 continente. Cum vă orientați în alegerea invitaților?

Printr-o selecție, în primul rând, muzicală, dar e importantă și relația interumană pentru că, până la urmă, ne întâlnim pentru scurt timp într-un anumit loc și încercăm să facem niște producții bune și-atunci e foarte important ca ambele elemente să existe în acest mixt.


Tot în cadrul festivalului, în perioada 8-14 iulie, se desfășoară Concursul Bucharest International Jazz Competition. Care vor fi recompensele de care se vor bucura laureații concursului?

Premiile totale sunt în valoare de 7.000 de euro, plus concerte și, mai nou, pentru că jmEvents este câștigătorul unor concursuri de proiecte europene - concerte în 5 țări din Europa. Dar cred că cel mai important câștig - și asta o spun din punct de vedere al unui muzician - este această întâlnire între diferitele școli de jazz din întreaga lume. E recunoscut faptul că jazz-ul este jazz peste tot, numai că el se dezvoltă, ca orice alt produs, diferit în fiecare țară. Și-așa avem consacrați sau new tallents din Italia, din Franța, din Spania, din Germania, din Israel, Polonia, SUA, Olanda, Slovenia, Japonia, Ucraina, Australia, Belgia, Bulgaria și România, bineînțeles.

E imposibil ca acest mixaj de școli să nu te ajute în viața profesională, ca artist, și în viața personală, pentru că și au am rămas marcat în întâlnirile profesionale, impresionat și atins de aceste contacte multiculturale.


Ediția 2023 a festivalului se încheie cu gala EuropaFest 30 sâmbătă, 15 iulie. Făcând o retrospectivă, cum priviți parcursul festivalului până în momentul prezent și ce obiective vă propuneți pentru viitor?

Până în prezent, am reușit cu acest festival ceea ce și-ar dori orice om de muzică, orice art manager. Știți foarte bine că, până în pandemie, aveam și brand-ul Jeunesse International Music Competition Dinu Lipatti, considerat una dintre primele competiții pe anumite discipline, ca cel de flaut - unul dintre primele două din lume, cel de vioară - unul dintre primele și importantele din Europa.

Deci, așa, retrospectiv, festivalul a atins extrem de multe borne și a lăsat în urmă oameni care au avut - vorbesc acum din punct de vedere al muzicienilor - de câștigat imagine, know how și, până la urmă, relaționare muzicală.

E dificil pentru un astfel de festival în ziua de astăzi, în România - când nu ai pe scenă DJ și vii cu muzică live, asculți o trompetă, un pian, o vioară, o chitară - să concurezi cu lucruri care sunt foarte puternice pe piață. Dar, în același timp, s-a format un public și sunt bucuros că acest public există, care consumă muzică de calitate, muzică cu conținut. Și, până la urmă, viața fără aceste elemente va fi mult mai seacă.

Pe noi ne interesează ca festivalul să aducă publicului ceea ce înseamnă o viață mai bună, ca și hrana de calitate, ca și aerul de calitate. Până la urmă, la sfârșitul zilei, toți vrem să trăim într-un spațiu de viață calitativ.

Interviu realizat de Sarah Natsis