Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Excelanța Sa Andrew Noble, ambasadorul Marii Britanii în România

Publicat: marți, 27 Iunie 2023 , ora 10.30

Excelența Sa Andrew Noble, ambasadorul Marii Britanii la București, va dirija Corul Bisericii Anglicane din capitală în 29 iunie cu un program alcătuit din pagini de Georg Friedrich Handel. Concertul are loc la Biserica Anglicană de la ora 19.30 și se desfășoară în scop caritabil - strângere de fonduri care să susțină activitatea Bisericii Anglicane și programele acesteia pentru refugiații ucraineni din România. Despre pasiunea sa pentru muzica religioasă și despre unul dintre ultimele concerte ale corului Bisericii Anglicane pe care le va dirija înainte de sfârșitul mandatului său de cinci ani în România, în toamna acestui an, Excelența Sa Andrew Noble a vorbit în interviul oferit Ancăi Ioana Andriescu.


Cum se face că sunteți atât de legat de muzică?

Cred că toți avem nevoie de ceva care să ne însoțească în afara serviciului și muzica a fost întotdeauna pentru mine o ieșire din viața oficială. Chiar am învățat să cânt la București, în anii '80, și de atunci am cântat în coruri peste tot în lume. Și, revenind la București, este o plăcere să fiu și dirijor al Corului Bisericii Anglicane aici. Este, cred, o susținere pentru suflet să fiu parte din viața muzicală a bisericii.


Doar a bisericii sau, într-un fel, activitatea dumneavoastră vă leagă și de alte medii culturale, artistice?

Sigur că da. Dar viața mea personală activă este aproape numai în cadrul bisericii, dar sunt un membru foarte convins al auditoriului peste tot, în România. Aștept cu mare plăcere Festivalul Enescu din septembrie și sunt foarte des de găsit la Opera din București și chiar și în alte orașe din România. Deci, dacă am timp liber, muzica este sursa plăcerii și - cred eu - a unei vieți echilibrate.


De ce v-ați oprit la muzica lui Handel pentru acest concert din 29 iunie?

Pentru un britanic, întrebarea este una foarte simplă, pentru că pentru noi, mai ales pentru coruri de amatori din Marea Britanie, Handel este un compozitor foarte iubit. Cred că în România se gândește că Handel este un compozitor german, dar, pe de altă parte, Handel a locuit și a lucrat 47 de ani la Londra și a murit ca cetățean britanic. Este înmormântat în Westminster Abbey, unde am avut încoronarea regelui. Deci, pentru noi este un compozitor britanic care a scris mai multe dintre operele cele mai iubite în țara mea. Messiah este, probabil, oratoriul cel mai iubit și se cântă în fiecare săptămână în Marea Britanie. Oda pentru ziua Sfântei Cecilia este mai puțin cunoscută, dar este iubită de toți cei care au cântat această operă. Apoi Oda pentru ziua Sfântei Cecilia durează cam 30 de minute în loc de 3 ore și jumătate, cât durează Messiah. Deci, este ceva foarte posibil de realizat pentru un cor de amatori.


Din câte persoane este alcătuit acest cor? Exista și înainte de venirea dumneavoastră la București?

Corul are cam 25 de membri de mai multe naționalități și el există de mult timp, de fapt. Înainte de a fi dirijorul său, eu am cântat ca tenor în Corul Bisericii Anglicane, în anii '80. Dar acum cred că suntem într-o fază puțin mai ambițioasă pentru că am găsit oameni care vor să-și folosească vocea și avem posibilitatea. Avem o pianistă, Adina Cocargeanu, care ne ajută foarte mult să ne dezvoltăm posibilitățile muzicale, și am și susținerea preotului meu, Nevsky Everett, care ne încurajează să facem mai mult decât în trecut.


Înțeleg că acest concert are un scop caritabil...

Așa este. Vom strânge fonduri pentru scopurile umanitare legate de conflictul inuman din Ucraina și pentru Biserica Anglicană în sine, care nu primește nici un ban, nici chiar pentru venitul preotului, decât din activitățile sale în România. Asta a fost și baza concertului nostru din luna februarie a acestui an și pot spune că a fost destul de reușit atunci. Sperăm că va avea la fel de mult succes și cel din această lună.


Ascultați cumva Radio România Muzical?

Da, sigur, cum să nu! Toți prietenii noștri vă ascultă pe dumneavoastră și, pentru noi, sunteți o sursă foarte, foarte bună a muzicii frumoase, care ne place mult!

Interviu realizat de Anca Ioana Andriescu