Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu harpista Adriana Cazacu

Publicat: luni, 26 Iunie 2023 , ora 11.45

Ediția de anul acesta a turneului O harpă de poveste se derulează între 28 și 30 iunie 2023 la București, Deva și Râmnicu Vâlcea. Harpista Adriana Cazacu și flautistul Mihai Vaida vor prezenta creații de George Enescu, Camille Saint-Saëns și Claude Debussy, printre alții.

Dans și fantezie este titlul turneului O harpă de poveste, ajuns la ediția a IV-a. Ce semnificație are titlul și cum l-ați ales?

M-am gândit să aduc ceva nou, ceva inedit, ce nu a mai fost prezentat până acum în Turneul O harpă de poveste, și anume să combinăm timbral harpa cu flautul, ceea ce oricum e o alăturare naturală, pentru că sunt cele mai multe lucrări scrise pentru aceste două instrumente. Și dansul și fantezia au venit, cumva, de la sine, pentru că am găsit și lucrări din genul dansant, vesel, jucăuș - aici fiind foarte mult implicat flautul... și fantezia - un gen foarte bine impregnat pentru harpă. S-au combinat și a rezultat acest slogan al turneului.


Dacă până acum Turneul O harpă de poveste îi avea ca protagoniști, alături de dumneavoastră, pe pianista Oxana Corjos și pe clarinetistul Petru Pane, aceasta este prima ediție pe care o susțineți alături de flautistul Mihai Vaida. Ați mai colaborat în trecut?

Da, noi am început colaborarea muzicală acum câțiva ani, încă din facultate, și s-a dezvoltat foarte frumos pe plan profesional, sentimental. Atunci când creezi o legătură și în afara muzicii cu un om, lucrurile vin foarte frumos. Nu poți să faci muzică alături de un om cu care nu rezonezi și în viața de zi cu zi.


Să vorbim puțin și despre instrumentul pe care cântați, o harpă realizată în urmă cu aproape 200 de ani. Ce este special la acest instrument?

Sunt foarte multe lucruri speciale la acest instrument! În primul și-n primul rând, vechimea și faptul că a reușit să se păstreze, să fie păstrată în foarte bună condiție în acești 200 de ani. După care, vine aerul acela de parfum istoric pe care-l aduce și neapărat trebuie să legi aceste aspecte și de repertoriul pe care-l cânți pe acest instrument. E un instrument special, construit de fabricantul de harpe Erard. Este o harpă cu dublă acțiune, printre primele instrumente construite în acest mod. Și, pe lângă toate acestea, mai contează și impactul sonor pe care-l are. Aduce aerul de acum 200 de ani aplicat la săli, sunet, culoare, timbru... e un instrument special!

Credit foto: Virgil Oprina

Interviu realizat de Alexandra Scumpu