Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Andrei Stănculescu, dirijorul Corului de cameră "Preludiu - Voicu Enăchescu"

Publicat: miercuri, 21 Iunie 2023 , ora 16.31

Sâmbătă, 24 iunie 2023, Corul de cameră "Preludiu-Voicu Enăchescu" al Centrului Național de Artă "Tinerimea Română", va susține la Palatul "Tinerimea Română" un concert-spectacol intitulat "Hai să ne-ntâlnim sâmbătă seară".

Mai multe detalii aflăm de la Andrei Stănculescu - dirijorul Corului de cameră "Preludiu-Voicu Enăchescu":

 

Sâmbătă seară veți dirija un nou concert al Corului "Preludiu - Voicu Enăchescu". În program, lucrări din creația românească din perioada interbelică în aranjamente muzicale pentru ansamblu coral semnate de Ioan Dobrinescu. Din ce știu, ați mai parcurs acest repertoriu, dar în acest concert va exista și o regie semnată de Mihai Lungeanu, vor exista și dansatori și publicul va fi întâmpinat chiar și de o expoziție. Aș dori să ne detaliați despre acest eveniment.

În primul rând, vă mulțumesc că sunteți alături de noi și de data asta și că ne ajutați să ajungem la marele public. Voiam să vă spun că repertoriul, sigur că a fost în parte abordat în proiectul de anul trecut, dar doar o foarte mică parte. Maestrul Dobrinescu și-a pus toate puterile la dispoziție și a creat noi și noi aranjamente pentru Corul de cameră Preludiu. Ca atare, trei sferturi din programul din acest an este total diferit. Veți asculta lucrări precum Coșarul, Sanie cu zurgălăi, Morărița și alte prelucrări folclorice, dar și tangouri celebre - Iubesc femeia, Tangoul de demult și multe alte surprize.

Avem plăcerea să-l avem regizor pe maestrul Mihai Lungeanu. Nu știu câtă lume știe, dar tatăl dumnealui, Constantin Lungeanu, a lansat piesa Vrei să ne-ntâlnim sâmbătă seara. Iar expoziția dinaintea concertului, care începe la ora 18.30 și ține până la începerea concertului, are loc cu sprijinul Muzeului Național Tehnic și al Muzeului "Micul Paris", dar și a unor colaboratori precum Alexandru Afzali și Bicitime, care ne pun la dispoziție câteva biciclete interbelice, obiecte de patrimoniu, viniluri, partituri vechi și o mulțime de lucruri care amintesc de perioada respectivă.

Și după cum ați menționat, dansatorii Elena Duicu și Robert Andrei Vlădescu vor dansa pe muzicile acestea scrise de Ioan Dobrinescu și vor încânta publicul.


Această expoziție va fi disponibilă pentru public și în zilele următoare concertului?

Din păcate, nu. Expoziția are exact rolul acesta, de a imersa cumva publicul în atmosfera interbelică. Inclusiv Palatul "Tinerimea română" e o clădire care a fost finalizată în perioada interbelică. Am vrut să aducem toată atmosfera respectivă înainte de concertul propriu-zis, dar este o expoziție pe care o puteți vedea doar înaintea concertului care, cred eu, merită toată atenția.


În continuare, vor mai avea loc concerte ale Corului de cameră "Preludiu - Voicu Enăchescu" sub formă de spectacole cu regie? Este o nouă tendință?

Cu siguranță, vom mai încerca lucrul ăsta. Eu sunt, după cum probabil ați observat în ultimii ani, deschis către experiment și Corul de cameră "Preludiu - Voicu Enăchescu" este un cor tânăr, deschis spre a experimenta lucruri. Cu siguranță, vom relua acest proiect fiindcă vreau să vă spun că suntem de ceva timp deja sold out. Deci, probabil că vom relua evenimentul cândva, în viitor, și cu siguranță vom mai colabora cu maestrul Lungeanu.

Credit foto: Florin Ghenade
Interviu realizat de Florica Jalbă