Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Szilveszter Ókovács, directorul general al Operei Maghiare de Stat din Budapesta

Publicat: miercuri, 21 Iunie 2023 , ora 12.02

Vineri, 23 iunie, ediția a doua a Bucharest Opera Festival aduce pe scena lirică bucureșteană spectacolul "Pelleas și Melissande" de Claude Debussy în interpretarea artiștilor Operei Maghiare de Stat din Budapesta. Despre această producție ne vorbește Szilveszter Ókovács, directorul general al instituției din Ungaria, într-un interviu oferit Ioanei Țintea.


Domnule Szilveszter Ókovács, Opera Maghiară
de Stat din Budapesta este invitată să participe la ediția e doua a Bucharest Opera Festival. Cum apreciați importanța organizării unui astfel de festival, dedicat teatrelor lirice din țară și din străinătate, pentru spațiul cultural internațional și cum ați receptat invitația de a lua parte la acest eveniment?

Dacă îmi aduc aminte bine, am primit invitația acum un an și jumătate sau doi și fost o mare bucurie pentru noi. Opera Maghiară de Stat din Budapesta a mai fost o singură dată în București, acum aproximativ 50 de ani. Este destul de dificil să transporți întreaga echipă de artiști. Acum este o ocazie rară, ne bucurăm și vă mulțumim pentru invitație.


Veți prezenta publicului din România opera "Pelleas și Melissande" de Claude Debussy. V-aș ruga să ne oferiți mai multe detalii despre această producție a instituției pe care o conduceți.

Am menționat că am vizitat Bucureștiul o singură dată, acum 50 de ani. Tot atunci a avut loc și premiera operei "Pelleas și Melissande", singura operă scrisă de Claude Debussy, pe scena Operei de Stat din Budapesta. Acum aducem această producție la București, dar într-o nouă regie; este o variantă pe care am prezentat-o în urmă cu doi ani la Budapesta, într-un concept realizat de Hotel Pro Forma, o companie de producție internațională din Olanda.

Am dorit să prezentăm această operă într-o variantă camerală, pentru un număr restrâns de artiști, așa că avem o versiune orchestrată de dirijorul francez Frederic Chaslin. Credem că datorită aceastui parteneriat cu muzicianul francez putem arăta publicului frumusețea operei lui Debussy ce poate fi asemănată cu o "simfonie lirică" cu tablouri care se întrepătrund.

Pe scena bucureșteană vom prezenta o variantă similară cu cea realizată de Hotel Pro Forma, cu echipa de creație din Olanda, dar interpreții vor fi de la Opera de Stat din Budapesta din Ungaria.


Care sunt cele mai mari provocări logistice în prezentarea unei producții în străinătate?

Să vă spun sincer, cea mai mare provocare este să transporți un număr așa mare de artiști deoarece nu sunt zboruri directe Budapesta-București. Dar vom fi la timp în București și vom avea un spectacol foarte frumos.


Cu ce gânduri așteptați întâlnirea cu publicul din București?

Publicul din România iubește opera, iar cultura franceză vă este apropiată, de aceea am ales și acest titlu. Aștept cu nerăbdare întâlnirea cu publicul românesc, cred că va aprecia această operă franceză.

Interviu realizat de Ioana Țintea