Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu tenorul Andrei Fermeșanu, managerul general al Operei din Iași

Publicat: marți, 20 Iunie 2023 , ora 11.38


După succesul de anul trecut cu "Indiile galante" de Jean Phillipe Rameau, Opera Națională Română din Iași revine în a II-a ediție a Bucharest Opera Festival. Despre producția pe care artiștii ieșeni o vor prezenta joi, 22 iunie 2023, la Opera Națională București, a vorbit Andrei Fermeșanu - managerul general al Operei din Iași. Totodată, acesta a vorbit și despre turnerul "Trei tenori", care se va încheia în 26 iunie 2023, la Sala Radio.


Domnule Andrei Fermeșanu, v-am invitat să ne vorbiți despre spectacolul cu opereta "Văduva veselă" de Lehar, în regia lui Andrei Șerban, pe care artiștii Operei din Iași îl prezintă în a doua ediție a Bucharest Opera Festival. Spectacolul va avea loc pe 22 iunie.

Este una dintre producțiile importante pe care le avem în repertoriul Operei Naționale Române din Iași. Premiera a avut loc în 2016, iar ceea ce vom prezenta la București este mai mult decât o reluare, e o refacere a acestui spectacol în regia maestrului Andrei Șerban prezentat pe scena Operei din Iași în februarie anul acesta. A denumit-o maestrul Andrei Șerban "Văduva veselă 2.0", pentru că este o versiune cu totul nouă față de cea prezentată inițial. Sunt schimbări atât în ceea ce privește raportul dintre personaje, cât și la capitolul text vorbit. Sunt adaptări originale ce-i au autori pe maestrul Andrei Șerban și pe doamna Dana Dima. Aș zice că această lucrare celebră - Văduva veselă de Franz Lehar - în regia maestrului Șerban se află undeva la confluența dintre opereta clasică, așa cum o știm, și efervescența musicalului. Un gen de divertisment, dar nu unul simplu, decorativ, ci unul în care plecăm acasă cu un mesaj. Și anume că iubirea, adevărul triumfă.


Se va interpreta în limba română?

Aș spune că suntem singura operă cu singurul spectacol cântat în mai mult de o limbă; sunt chiar patru. Se cântă în română, în engleză, în franceză și în germană. În această versiune, maestrul Șerban a gândit acest mesaj la nivel mondial, pentru că mesajul iubirii este etern valabil indiferent unde pe mapamond ne aflăm dar, cu atât mai mult, subtitrarea în engleză ajută.


De ce ați ales acest titlu?

Am ales acest titlu pentru că - o spun cu mândrie - Opera Națională Română din Iași este depozitara majorității lucrărilor de operă regizate de maestrul Andrei Șerban în România. Ne lipsesc doar Don Giovanni și Oedipe, sigur, care se află la ONB, însă Indiile galante, Troienele, Lucia și Văduva veselă, toate, se află în repertoriul Operei din Iași. Și am considerat, după succesul pe care l-am avut anul trecut cu Indiile galante, în cadrul primei ediții a Bucharest Opera Festival, să venit tot cu o lucrare în regia maestrului Șerban pentru că, nu-i așa?, este una dintre personalitățile pe care le precede CV-ul și succesul de atâția ani de pe scenele întregului mapamond. Și, totodată, pentru a avea ocazia de a prezenta un produs artistic de foarte bună calitate pe care noi îl avem în repertoriu și pe care vom avea ocazia să-l aducem bucureștenilor, în speță primei scene lirice a țării.


Dintre soliștii pe care îi are Opera din Iași, pe care îi va putea auzi publicul bucureștean în acest spectacol?

În acest spectacol, în primul rând vor avea ocazia să o audă pe Ana Maria Donose. Ea va fi interpreta celebrei Hanna Glavary. Tot ea a lucrat și la premieră. Îi va fi partener, Danilo, Andrei Lazăr - solist al Operei Naționale din București. Deci, iată, o conlucrare la capitolul cast între București și Iași. Ambasadorul Zetta este Andrei Yvan, Valencienne este Diana Ionescu, Camille de Jolidon este Ștefan von Korch. După cum observați, distribuția este alcătuită atât din soliști consacrați ai Operei Naționale Române din Iași, cât și din invitați, însă numitorul comun este seriozitatea, o interpretare calitativă și un joc scenic admirabil.


Vă aflați în plin turneu intitulat "Trei tenori" și veți ajunge în 26 iunie și la Sala Radio. Cum a fost primit de public acest turneu, pe care îl realizați alături de alți doi tenori - Andrei Apreotesei și Florin Guzgă - mai ales că ați trecut de jumătatea lui?

Este un proiect de succes, ce umple săli și ne încântă extrem de mult entuziasmul acesta pe care îl regăsim în orașe care nu au o instituție de spectacole sau instituții muzicale, filarmonică. Este clar că în România există un apetit pentru acest consum de muzică de factură cultă. Trebuie doar câteodată să venim noi, artiștii, în întâmpinarea acestui public. E o încununare concertul de pe 26 iunie, de la Sala Radio după, iată, mai bine de 13 concerte prin țară și, mă repet, cu un mare succes și, aș spune, un mesaj, pentru că în acest concert, Trei tenori, mai mult decât despre muzică este vorba și despre un optimism, o lumină, un mesaj pozitiv cu care rămâi la sfârșitul reprezentației.


Vă rog să adresați o invitație publicului la acest final de turneu!

Îi așteptăm pe toți bucureștenii și nu numai, pe toți cei care iubesc muzica clasică și, mai ales, vocea de tenor, să fie alături de noi pentru că, deși preponderent avem canzonete, nu sunt canzonete dintre cele mai facile. Dimpotrivă, sunt spectaculoase! Vor fi cascade de acute și, într-un final, judecând după experiențele anterioare, nimeni nu va pleca acasă supărat sau nemulțumit.

Interviu realizat de Jeanine Costache