Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Liliana Staicu, directorul Orchestrelor și Corurilor Radio România

Publicat: marți, 20 Iunie 2023 , ora 11.32

Joi și vineri, 22 și 23 iunie 2023, Big Bandul Radio și Orchestra Națională Radio vor susține ultimele concerte din actuala stagiune. Sunt evenimentele despre care Liliana Staicu, directorul Orchestrelor și Corurilor Radio România, a vorbit în cadrul matinalului Musica Viva.


Vorbim despre ultimele concerte din stagiunea curentă de la Sala Radio. Big Band-ul Radio va concerta pentru ultima dată în această stagiune joi, 22 iunie - The Magic oh Buddy Rich.

The Magic oh Buddy Rich este ultimul concert din seria inițiată pe parcursul acestei stagiuni The Magic of... Chick Corea, Duke Ellington. Am ajuns și la Buddy Rich - este unul dintre cei mai spectaculoși toboșari ai jazzului, un repertoriu absolut fabulos, extrem de dificil. Un concert care îl va avea în prim-plan pe Laurențiu Zmău. Cei care frecventează concertele Big Band-ului Radio de la Sala Radio îl cunosc foarte bine. Este cel care susține această partitură în toate concertele Big Band-ului. De această dată, se va afla în postură solistică. Îi invit pe toți cei care iubesc acest gen să vină joi la Sala Radio pentru că vor avea parte de un program, așa cum spuneam, absolut spectaculos. Big Band-ul a avut două concerte în fiecare lună cu programe extrem de diverse...


A fost o stagiune încărcată pentru Big Band, cu un nou dirijor!

A fost cea mai încărcată stagiune de până acum a Big Band-ului Radio din ultimii mulți ani, cu un nou dirijor - Simona Strungaru. Simona a avut ideea minunată de a îmbina foarte multe genuri în programe spectaculoase. Publicul a reacționat pe măsură; sala a fost plină de fiecare dată și așa sper să fie și joi, la închiderea acestei stagiuni. Și promitem că și din toamnă vom reveni cu programe la fel de interesante ale Big Band-ului Radio. Așadar, joi, The Magic of Buddy Rich - Laurențiu Zmău, Simona Strungaru și Big Band-ul Radio.


Și final de stagiune la Sala Radio cu Simfonia a III-a de Gustav Mahler. Sascha Goetzel va dirija Orchestra Națională Radio, Corul Academic Radio și Corul de Copii Radio.

Da. După mulți ani în care, așa cum știți, foarte multe restricții au pus opreliști unor programe impresionante și din punct de vedere al repertoriului, și din punct de vedere al celor angrenați în aceste programe, iată că anul acesta reușim să încheiem stagiunea Orchestrei Naționale Radio și întreaga stagiune a Formațiilor Muzicale Radio cu impresionanta Simfonie a III-a de Gustav Mahler. Se pare că este cea mai lungă creație simfonică scrisă vreodată, una din cele mai complexe. Orchestra Națională Radio, Corul Academic Radio condus de Ciprian Țuțu, Corul de Copii Radio condus de Răzvan Rădos, dirijorul Sascha Goetzel și mezzo-soprana Roxana Constantinescu... este o distribuție minunată și concertul care se prefigurează vineri sper să fie unul demn de închiderea unei stagiuni care, de asemenea, a adus pe scena Sălii Radio nume consacrate, dar și multe nume noi de dirijori și de soliști (dar, în special, de dirijori) care, cu siguranță, vor reveni și în stagiunile următoare pentru că rezultatul muncii lor cu Orchestra Națională Radio a fost foarte bun.


În câteva cuvinte, cum a arătat această ultimă parte de stagiune?

Am avut ca invitați la pupitrul ansamblurilor noastre maeștri precum Frederic Chaslin, Sascha Goetzel, Rumon Gamba, Christoph Konig - cel care a dirijat săptămâna trecută într-un program clasic Orchestra Națională Radio, David Crescenzi - cel care s-a aflat la pupitrul concertului din Joia Mare, Messa da Requiem de Verdi, cu o garnitură de soliști impresionantă din care s-au detașat Cellia Costea și Ramona Zaharia. Dar, așa cum spuneam, și nume de tineri dirijori, maeștri care se află acum în ascensiune, dar care, stagiune de stagiune, sunt din ce în ce mai greu de accesat pentru că programele lor concert sunt din ce în ce mai încărcate. Mă refer la Antonio Mendez, Kerem Hasan și, nu în ultimul rând, Andreas Ottensamer pe care cei care s-au aflat în Sala Radio miercurea trecută, la concertul de închidere susținut de Orchestra de Cameră Radio, l-au urmărit într-un program absolut minunat realizat de el. Andreas Ottensamer este, așa cum știm, clarinetist de fapt, este prim-clarinetistul Filarmonicii din Berlin, dar este un muzician absolut spectaculos și în ultimii ani s-a apropiat și de podiumul dirijoral, de bagheta dirijorală. L-am descoperit pe Andreas Ottensamer altfel decât îl știam din multele înregistrări în calitate de clarinetist; un dirijor extrem de riguros, cu o gestică elegantă dar fermă și o construcție arhitectonică a programelor deosebită.


Liliana Staicu, urmează o pauză pentru Orchestrele și Corurile Radio România, revin, apoi, în cadrul Festivalului Internațional "George Enescu", dar aș vrea să vorbim, atât cât se poate, și despre cum va arăta începutul de stagiune 2023-2024.

Începutul de stagiune va fi undeva în luna octombrie pentru că, așa cum știm, Festivalul Enescu durează o lună, se încheie la finele lunii septembrie, așa încât concertul de deschidere al stagiunii - susținut de Orchestra Națională Radio - va avea loc pe data de 13 octombrie. Va fi un program integral Rahmaninov. Ne aflăm încă în Anul Rahmaninov și, împreună cu dirijorul John Axelrod, cel care va deschide stagiunea, am gândit un program care să adune trei dintre "șlagărele" lui Rahmaninov - Vocaliza în versiunea, evident, orchestrală, Rapsodia pe o temă de Paganini, cu un foarte tânăr muzician, pianistul Roman Borisov, și Simfonia a II-a, în încheierea programului. Așadar, un program integral Rahmaninov, cu John Axelrod la pupitrul Orchestrei Naționale Radio, pe 13 octombrie.

Iar Orchestra de Cameră Radio va deschide stagiunea pe 26 octombrie, într-un program dirijat de Christopher Warren-Green. Maestrul britanic revine la pupitrul Orchestrei de Cameră Radio după colaborarea pe care a avut-o în această stagiune și de care s-a declarat absolut încântat. Iată-l că revine în deschiderea acestei stagiuni, Christopher Warren-Green; solistă va fi Ksenija Sidorova - acordeonistă. Un program absolut impresionant al acestei tinere muziciene! Ea cântă foarte multă muzică de cameră împreună cu Avi Avital și cu alți artiști de același calibru, dar se află de foarte multe ori în postură solistică. Așadar, după ce a mai participat cred că ediția trecută sau acum două ediții la Festivalul Enescu, tot aici, pe scena Sălii Radio, iată că de această dată Ksenija Sidorova revine în deschiderea stagiunii Orchestrei de Cameră Radio.

Bineînțeles, Big Band-ul Radio își va continua cadența de două concerte pe lună. Orchestra de Muzică Populară va reveni, de asemenea, cu programele sale; aceasta abia a încheiat stagiunea duminica trecută. Corul Academic, Corul de Copii, după ce vor încheia Festivalul Enescu, cu aceeași Simfonie a III-a de Mahler cu care încheiem și noi acum stagiunea... aceeași lucrare se va interpreta și în încheierea Festivalului Enescu.


Va fi, deci, un început de toamnă bogat în concerte. Până atunci, reînnoiesc eu invitația pentru evenimentele de joi și vineri de la Sala Radio. Concertele vor începe la ora 19.00. De asemenea, vor fi transmise în direct la Radio România Muzical.

Interviu realizat de Lucian Haralambie