Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu soprana Elena Moșuc

Publicat: vineri, 16 Iunie 2023 , ora 14.51

 

Soprana Elena Moșuc va susține sâmbătă, 17 iunie, de la ora 19.00, la Ateneul Român, un recital cu muzică romantică franceză și câteva pagini donizettiene.


Elena Moșuc, sâmbătă, 17 iunie sunteți protagonista unui recital la Ateneul Român, un recital cu miniaturi vocale de muzică franceză și câteva pagini donizettiene. Ce ne puteți spune despre acesta?

Sunt extrem de fericită că am ocazia să prezint publicului bucureștean niște piese pe care eu le interpretez cu foarte mare plăcere. Mie îmi place extrem de mult să cânt muzică franceză și, bineînțeles, belcanto italian. Toți compozitorii pe care îi voi prezenta sunt romantici. Muzica romantică este extraordinar de frumoasă, iar liedurile franțuzești cu influențe impresioniste sunt extrem de frumoase. Fiecare lied este un univers în care mă pot juca cu toate culorile, pot să creez o poveste în fiecare lied. Acest lucru de filigran pe care îl voi face în aceste lieduri și pe care îl fac și în muzica de operă nu este foarte ușor, dar mie îmi face foarte mare plăcere. În prima parte, voi interpreta lieduri de Chausson, Debussy și Faure, lieduri pe care de altfel, acum vreo 21 de ani, le-am înregistrat pe disc, iar în partea a doua voi interpreta arii. Gaetano Donizetti a compus patru opere în care prezintă o figură emblematică și anume regina Elisabeta I. În cele trei opere cele mai cunoscute - Maria Stuarda, Anna Bolena și Roberto Devereux -  am avut fericirea să le interpretez pe scenă. Anul acesta chiar am debutat în luna februarie pe Elisabeta I în Roberto Devereux la Opera din Zurich. Aceste trei opere formează binecunoscuta trilogie Tudor, dar puțină lume știe că mai există o operă compusă înainte de acestea de Donizetti, este vorba de Il Castello di Kenilworth, o operă extrem de rar interpretată, iar eu am pus în program aria finală a Elisabetei I din această operă necunoscută. Este o premieră și pentru mine și mă bucur de acest lucru.


Știu că vă doreați demult să interpretați toate rolurile.

Da, mi s-a împlinit acest vis. Toate sunt roluri de maturitate, roluri care necesită o voce matură, o voce în care să se vadă toată experiența sopranei. Știu că nimeni în România nu a interpretat aceste arii și sunt onorată să le interpretez eu pentru prima dată.


Veți colabora vineri cu pianistul italian Andrea del Bianco.

Ne cunoaștem de foarte mulți ani, pentru că el este angajat la Opera din Zurich. Și eu am fost angajată mulți ani acolo. Am avut ocazia să studiem și roluri împreună, dar am făcut destule recitaluri. Este un pianist extraordinar și am ținut foarte mult să îl prezint la București. O să facă, cu siguranță, o impresie foarte bună, iar noi împreună facem un team foarte bun.

După recital, voi face o lansare de carte în care prezint teza mea de doctorat cu titlul "Tema nebuniei în opera italiană din prima jumătate al secolului al XIX-lea". În paralel, voi face și o mini-expoziție de icoane, pentru că așa cum îmi place să mă joc cu culorile sunetelor, mă joc cu culorile acestea care se văd, mă relaxez pictând icoane ortodoxe în stil bizantin și voi prezenta și CD-urile mele, portret, un box CD de trei CD-uri scos de Sony Classical și Verdi-Eroina, CD care a ieșit tot la Sony Classical.


Ce urmează pe Elena Moșuc după acest recital?

Pe 9 septembrie, voi interpreta un alt rol la care visez de mulți ani, Imogene în Il pirata de Bellini. Voi cânta la Concertgebouw Amsterdam, voi cânta în Amolena, voi mai cânta Desdemona în Otello. Am foarte multe concerte, dar înainte de acestea, în iulie am primit o invitație foarte onorantă din partea doamnei Alice Barb. Domnia sa, care este și directoarea Casei Lipatti din București, dorește foarte mult să înregistrez cele nouă lieduri de Lipatti și cele 7 lieduri de George Enescu. Discul va fi prezentat chiar în Festivalul Enescu. Dorim să organizăm un eveniment pe 16 septembrie, ziua în care Dinu Lipatti a cântat într-un concert la Besancon pentru ultima dată.

Interviu realizat de Jeanine Costache