Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violonistul Alexandru Tomescu și pianista Adela Liculescu

Publicat: joi, 15 Iunie 2023 , ora 13.27

Din 20 iunie, violonistul Alexandru Tomescu și pianista Adela Liculescu pornesc la drum într-o călătorie plină de culoare, de romantism. Vor parcurge mulți kilometri și vor ajunge în 17 localități urbane și rurale din România în cadrul Turneului Internațional Stradivarius, ediția cu numărul 16. Cu această ocazie, îi avem invitați la matinal în această dimineață pe violonistul Alexandru Tomescu, prezent aici, lângă mine, în studioul Radio România Muzical - Bună dimineața, bine ai venit la noi! - și, prin telefon, pe pianista Adela Liculescu. De asemenea, bună dimineața și îți mulțumim pentru că ești la această oră matinală alături de noi, ținând cont de faptul că acum la Viena este ora 8.31.

Alexandru Tomescu: Bună dimineața. Bine v-am găsit.

Adela Liculescu: Bună dimineața. Vă mulțumesc mult pentru invitație.


Armonia sunetelor de anul acesta se creează sub motto-ul In the Mood for Love, o ediție în care invitați publicul la meditație, la iubire. De aici aș vrea să pornim interviul de astăzi. Care este povestea din spatele acestui turneu, Alexandru?

Evident că are o poveste, are și un titlu - In the Mood for Love. Povestea este legată evident de iubire și de tot ce înseamnă trăirile pe care le trezește în fiecare din noi. Piesa centrală a programului va fi Sonata de Cesar Franck, o lucrare magnifică care face parte din marele repertoriu violonistic și pianistic, pentru că este greu de spus cine trage mai tare acolo în această sonată, care se înscrie în această temă a iubirii, pentru că, odată a fost compusă ca un cadou de nuntă pentru nunta violonistului belgian Eugene Ysaye. Acesta a iubit această muzică de la bun început, a cântat-o chiar la propria sa nuntă și în numeroase alte ocazii ulterior și, evident, cine o cunoaște, cine a ascultat-o știe că iubirea este acolo, în fiecare notă a acestei sonate. Mai avem și alte lucrări, toate legate de această tematică a iubirii și de altfel chiar mi-am dat seama, de fapt știam asta, că toată muzica vorbește despre iubire în diversele ei forme. Sigur, lucrările pe care le-am ales sunt în mod explicit legate de ce înseamnă iubire, cum ar fi de exemplu Bucuria dragostei sau Tristețea dragostei al lui Fritz Kreisler, Salut d'amour al lui Edward Elgar. Nu vreau acum să deconspir toate poveștile din spatele acestor piese, pentru că le voi împărtăși evident ascultătorilor spectacolelor din turneu, așa cum fac de fiecare dată. Este un program extrem de intens.


Aș vrea s-o întreb pe Adela. Sunt sigur că ai primit cu mare bucurie invitația lui Alexandru de a cutreiera țara în lung și-n lat cu un repertoriu extrem de atractiv în această ediție a Turneului Internațional Stradivarius. Spune-mi cum este Alexandru ca partener de muzică de cameră? Bănuiesc că deja v-ați întâlnit și ați repetat împreună, ținând cont de programele voastre extrem de încărcate.

Da, sigur, sunt foarte onorată să cânt în acest turneu alături de Alexandru. Eu îl admir de când eram mică, în liceu. Știu că venea la concertele Filarmonicii din Craiova și am avut ocazia să-l ascult, iar acum, faptul că am onoarea să cânt cu el în acest turneu mă bucură și mă onorează foarte mult. Noi am avut ocazia să cântăm pentru prima dată anul trecut într-un concert la teatrul Odeon și atunci ne-am cunoscut din punct de vedere muzical și în urma acelui concert am hotărât să facem acest turneu împreună. Am repetat deja și pentru turneu, când am venit la București în luna aprilie și am cântat cu Filarmonica Enescu. Ne-am întâlnit atunci, am parcurs tot repertoriul și acum voi veni la București în câteva zile și vom pune la punct ultimele detalii înainte să plecăm în turneu.


Ne întoarcem, Alexandru, puțin la program, un austriac stabilit în America, violonist celebru al timpului său, un englez și iată, ați ales trei creatori francezi, mesajul către public fiind unul de meditație, de liniște, gândit în jurul sentimentului de iubire.

Meditația este un moment de respiro între niște tensiuni foarte mari, adică opera Thais de Jules Massenet, o operă în care sunt puse în balanță, o dată forța dragostei și forța credinței și în toată această vâltoare de pasiune, acel moment superb încredințat concert maestrului orchestrei însoțit de harpă, meditația, care este meditația lui Jules Massenet. Am adus în program evident și lucrări franceze. Francezii au un apetit deosebit pentru iubire, ca și românii de altfel. Vom avea și lucrări românești pregătite pentru bis, fiecare cu povestea ei. O știam pe Adela Liculescu de foarte mulți ani, mai ales de când a câștigat acel important premiu la concursul George Enescu și îmi doream să am un partener de scenă alături de care să pot cânta programe de asemenea anvergură. Mă gândesc aici în primul rând Sonata de Cesar Franck și de aceea m-am bucurat foarte mult că am putut găsi împreună această fereastră în programul fiecăruia în care să cuprindem turneul. Plecăm la drum cu așteptări foarte ridicate, mergem împreună într-o mulțime de locuri, multe dintre ele într-o premieră absolută și mă bucur că avem acest mesaj.


Au aflat deja oamenii de Adela Liculescu că este stabilită la Viena, dar să spunem că este și artistă Bösendorfer. Cum ți se pare programul? Care dintre lucrările din programul amintit de Alexandru îți este cea mai aproape de suflet? Sunt sigur că trebuie să-ți fie unul dintre compozitorii propuși mai aproape de suflet, de inimă.

Sigur că fiecare dintre lucrări îmi este apropiată în felul ei și sunt lucrări pe care eu le-am cântat deja în mai multe rânduri. Am cântat și Sonata de Franck și am și înregistrat-o de mai multe ori. Aș spune că acum Liebesleid și Liebesfreud de Kreisler îmi sunt foarte aproape, pentru că eu chiar învăț acum și transcripțiile de Serghei Rahmaninov pentru pian solo pe care o să le cânt la rândul meu în recital la vară, așa că mă ocup foarte intensiv în momentul de față cu acest material muzical și îmi este foarte aproape de suflet.


Recitalul vostru care debutează la Tulcea, pe 20 iunie. Se deschide cu Meditația din opera Thais de Jules Massenet, o lucrare dragă mie pe care am utilizat-o cu mare încredere în emisiunea Spațiul meu de meditație, aici la Radio România Muzical, în versiunea lui Alexandru Tomescu alături de Delphine Benhamou la harpă, înregistrare pe care v-o propun acum la Musica viva. 17 localități urbane și rurale din România, un tur de forță, nu doar în slujba muzicii, ci și pentru o cauză nobilă. In the Mood for Love - Turneul Internațional Stradivarius vine cu mesajul #conectațilafaptebune, Bursa "Adrian Tomescu", prin care propuneți publicului să se implice și să vină în sprijinul tinerilor artiști. Astfel pot dona pentru această cauză. Este deja o tradiție acest gest?

Da. Fiecare ediție a turneului Stradivarius are această dimensiune socială, această dimensiune de a pune muzica în slujba unei cauze bune. Tatăl meu, chiar era un iubitor al acestei piese Meditația de Jules Massenet, am cântat-o de nenumărate ori împreună. Da, împreună cu mama mea care conduce Fundația Culturală Remember Enescu am hotărât să înființăm această bursă în memoria tatălui meu pentru a sprijini tinerii pianiști. Ei au neapărat nevoie de ajutor, mai ales în primii ani de carieră concertistică, iar banii strânși vor fi adunați sub forma unei burse care va ajuta în dezvoltarea carierei, chiar dacă multe dintre dificultățile cu care ne-am confruntat când eram de vârsta lor au dispărut în ziua de astăzi, putem călători liberi, putem mergem oriunde vrem noi. Astăzi, de multe ori se pune problema banilor, bani pentru a participa la un masterclass, bani pentru a merge la un concurs, bani pentru a avea un pian de calitate pe care să poți studia. Așadar, o mulțime de lucruri extrem de importante vor putea fi rezolvate de câștigătorul acestei burse.


Adela, te-aș întreba de bisurile surpriză, însă sunt convins că nu voi reuși să aflu de la tine despre ce lucrări este vorba, deși căutând pe unele site-uri ale instituțiilor unde veți cânta am intuit câte ceva. Spune-mi măcar doar naționalitatea compozitorilor, bisurile surpriză, ce autori? Sunt români?

Avem și două lucrări de muzică românească, pentru că sigur că nu putem să nu avem și muzică românească. Cu ocazia aceasta vom face cunoscute aceste două lucrări în România. Mie cel puțin, trebuie să recunosc, când Alexandru a propus programul, aceste două lucări nu îmi erau cunoscute și numai lucrările internaționale, așa că m-am bucurat foarte mult să pot să le învăț și să le prezentăm publicului.


Uite că am reușit să scot ceva de la Adela. Deci sunt două lucrări și doi compozitori români. Un posibil bis, desigur, nu neapărat pentru ediția cu numărul 16 a Turneului Internațional Stradivarius este piesa ta Arlechino înregistrată de tine și pe care mi-aș dori s-o ascultăm chiar acum la matinalul de la Radio România Muzical.

Alexandru, știu foarte bine că în spatele oricărui proiect există o întreagă echipă și bineînțeles parteneri media și sponsori, fără de care In the Mood for Love nu ar putea ajunge la inimile publicului din România. Vorbește-ne puțin și despre oamenii din spatele scenei.

Avem marele privilegiu de a avea o echipă foarte bine sudată, ne cunoaștem deja din foarte multe turnee parcurse împreună, avem nu doar mii de kilometri, ci zeci de mii și este foarte important, atunci când în dorești ca totul să decurgă ceas, nu doar muzica propriu zisă pe care o cânți, ci și toată partea de organizare să ajungi la timp, să ai timp să te odihnești, să ai timp să mănânci, pianul să fie acordat la timp, afișele să fie puse la locul lor, adică este o întreagă organizare de turneu, pe care este adevărat, în primii ani, când am plecat la drumle făceam chiar noi artiștii, dar acum au fost încredințate profesioniștilor și mă bucur că iată am reușit să creăm, inclusiv în domeniul muzicii clasice ceva de acest gen. Că ai amintit de parteneri media, evident de la bun început Radio România Muzical a fost partener media al nostru și toate concertele noastre s-au auzit aici, cel puțin cele din București. Dacă pot amintit BRD Societe Group Generale este partenerul principal al turneului, care ne susține și ne înțelege ca nimeni altul și face posibil toate aceste fantezii, pentru că pentru mine, turneul Stradivarius este dacă vreți, ca un fel de laborator de experimente muzicale.


Dacă nu mă înșel este și sponsorul Festivalului Enescu.

Da. O premieră, dar un pas foarte important pentru muzica clasică din România.


Să recapitulăm, pentru că timpul aleargă foarte alert. Începeți la Tulcea pe 20 iunie și încheiați Turneul Internațional Stradivarius la București, pe 9 iulie la Sala Radio. Nu pot să nu te întreb Alexandru, pe când un concert la cabana Caraiman, inclus într-un turneu Stradivarius?

Am avut deja turneul de anul trecut. S-a încheiat chiar acolo pe 16 iulie, dacă nu mă înșel împreună cu Dragoș Ilie și tot cu el anul acesta voi face primul masterclass acolo la cabană. Vom aduna violoniști, chitariști. Lucrăm acolo o săptămâmă întreagă, vom trăi magia locurilor, pentru că acolo locurile sunt pur și simplu magice și vom încheia evident cu un concert în aer liber, acolo în fața cabanei ca un fel de scenă naturală, care se deschide către toate lanțurile muntoase dimprejur și este un loc care am simțit că mă inspiră întotdeauna.


Pentru că a venit vorba de munte, pe îl asociezi cu vacanța, de altfel zilele acestea se va deschide și Transalpina, ce planuri de concediu aveți pentru anul acesta, dacă mai aveți timp și pentru așa ceva și sincer chiar trebuie să aveți, să exite aceste momente de pauză, de odihnă. Adela, ce planuri de vacanță ai?

Având în vedere că la mine este tot timpul mare agitație în concerte și călătorii peste tot, voi fi liberă în august și mi-am propus să stau acasă. Pentru mine acesta va fi concediul, să mă odihnesc.


Acasă este întotdeauna foarte bine.

Alexandru Tomescu: Cea mai exotică destinație pentru noi este acasă.


La tine, Alexandru?

Exact cum ai zis, nu mai este timp nici pentru concediu.


Vă mulțumesc mult pentru prezența în matinalul de la Radio România Muzical. Am aflat atâtea lucruri interesante legate de Turneul Internațional Stradivarius 2023 In the Mood for Love. Vă doresc mult succes în periplul vostru muzical ce începe la Tulcea, nu uitați pe 20 iunie.


Interviu realizat de Liviu Pețu