Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu dirijorii Ciprian Țuțu și Cornel Groza

Publicat: marți, 13 Iunie 2023 , ora 12.35

Sub semnul sărbătoririi celor 83 de ani pe care Corul Academic Radio îi împlinește anul acesta, joi, 15 iunie la Sala Radio va avea loc un concert pe care îl vor oferi muzicienii ansamblului, pregătiți de Ciprian Țuțu, Cornel Groza, dirijorul Corului Filarmonicii "Transilvania" din Cluj-Napoca fiind invitat special. Mai multe informații aflăm de la cei doi muzicieni, cu care a stat de vorbă Ioana Țintea:


Domnule Ciprian Țuțu, Corul Academic Radio, pe care îl conduceți din 2016 își sărbătorește cei 83 de ani, iar pentru concertul din data de 15 iunie aveți un invitat special, un muzician cu o vastă experiență în arta corală. Vă las pe dumneavoastră să ne oferiți mai multe detalii și să ne spuneți cum a luat naștere această colaborare?

Este o deosebit plăcere să îl avem la București pe maestrul Groza. Este un muzician pe care îl urmăresc cu mare admirație de atâta timp și am fost de la distanță foarte aproape de proiectele dumnealui, chiar dacă nu i-am mărturisit-o niciodată sau poate mai mult în ultima perioadă să spun așa, cumva îndrăznesc să spun, ca un arc peste timp, cred că ne leagă ceva. Ne leagă faptul că deși sunt brașovean și absolvent de școală de Brașov și București, l-am avut alături pe maestrul Nicolae Bica care este un discipol al maestrului Pop Dorin. Ori, maestrul Groza este cel mai important discipol să spun, al maestrului Pop Dorin, ori, cumva, cred că și eu am preluat parte importantă din școala corală clujeană, chiar dacă n-am absolvit conservatorul la Cluj. Asta așa, ca o mică introducere de suflet. Mă simt foarte aproape de școala clujeană, de stilul acela de lucru, de repertoriul compozitorilor de la Cluj, dar ca să răspund acuma foarte concis la întrebarea dumneavoastră, întâlnirea noastră de anul trecut de la Timișoara, cred că a fost momentul care a reprezentat declicul. Am avut de mai mult timp în minte ideea unei colaborări, așa cum se făcea pe vremuri între corurile țării și între dirijorii țării, dar iată că gheața s-a spart anul trecut, în primăvară, când ne-am întâlnit și am exprimat maestrului intenția mea, după aceea ne-am văzut la concertul de vară la Cluj când am prins mai mult curaj după ce am vorbit cu superiorii mei și i-am văzut că s-ar putea contura un astfel de proiect. În fine, una peste alta, am ajuns iată în acest moment de grație, în care avem în mijlocul nostru pe maestrul Groza cu un program minunat de muzică românească, dar cred că cel mai interesant ar fi mai departe dânsul să ne împărtășească ideile și gândurile cu care a venit la București.


Maestrul Cornel Groza, ca să pătrundem în laboratorul de lucru, cum descrieți colaborarea cu muzicienii Corului Academic Radio și cum percepeți răspunsul colectivului?

Foarte bine. Mi se pare foarte normal ca atunci când vine un dirijor străin să fie concentrarea maximă pentru că aduce de fiecare dată lucruri noi. Metoda de lucru este nouă, repertoriul este nou, este absolut firesc. Am găsit o deschidere foarte mare. Sincer vă spun, am venit cu emoție. Nu-mi place să lucrez în străinătate ca să spun așa și sunt precaut în a decide să fac acest lucru, pentru că Ciprian m-a invitat, mi-a făcut mare plăcere să vă spun sincer. A fost o provocare să vin în inima Capitalei, la una dintre cele mai bune formații corale din țară. Am venit cu emoție, dar am venit și cu interes și cu plăcere. De ce am venit cu muzică românească? Pentru că sunt obligat, zic de compozitorii noștri să facem muzică românească. Poate că nu are deschiderea spre public foarte mare, dar este obligația noastră să o facem și am venit și sunt foarte fericit că oamenii au răspuns pozitiv.


Așa cum ați spus, propuneți un program exclusiv românesc. Care au fost criteriile care v-au ghidat în selecția lucrărilor?

Însuși titlul concertului ne explică treaba asta, Periplu coral românesc, am încercat să acopăr o zonă cât mai mare din țară, pentru că avem compozitori din nord până în sud și din est până în vest. Am pornit de la Satu-Mare și am ajuns undeva la Iași, am ajuns la Reșița, am ajuns la București, la Ploiești ș.a.m.d. Am încercat să acopăr și stilistic și teritorial, cumva, zonele.


Care este atmosfera pe care doriți s-o creați pentru acest eveniment aparte?

Una de interes. Pentru noi a fost deja, s-a stabilit că există interes și acum urmează să vedem ce zice publicul. Eu aștept cu nerăbdare. Nu sunt foarte optimist că percepția publicului va fi extraordinară, pentru că publicul nostru s-a deteriorat, ca să spun așa, după 1990 și cultura corală a început să dispară și a cam dispărut în realitate, dar poate curiozitatea să-i îndemne pe oameni să vină la concert să vadă și lucruri noi.


În viitor, intenționați colaborarea seriei de colaborări și cu alți maeștri de cor din țară și de ce nu și din străinătate, domnule Ciprian Țuțu?

De ce nu! Sunt foarte deschis la așa ceva. Vedem ce reușim să realiză în viitor. Deocamdată avem acest final de stagiune. După săptămâna viitoare concertul a capella urmează închiderea de stagiune cu Simfonia a III-a de Mahler, iar în continuare ne vom pregăti intens pentru festivalul Enescu. În următoarea stagiune vă vom dezvălui surprizele.


Interviu realizat de Ioana Țintea