Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu secretarul științific Eduard Rusu

Publicat: vineri, 26 Mai 2023 , ora 9.48

În perioada 26-28 mai, la Iași, se desfășoară Festivalul de Muzică Orientală "Dimitrie Cantemir" marcând astfel 300 de ani de la moartea marelui cărturar român. Despre seria de evenimente înscrisă în festival ne vorbește Eduard Rusu, managerul proiectului, într-un dialog purtat cu Ioana Țintea.

Domnule Eduard Rusu, pentru început, v-aș ruga să ne vorbiți despre importanța acestui festival dedicat personalității lui Dimitrie Cantemir în spațiul cultural românesc.

Festivalul de muzică orientală "Dimitrie Cantemir" organizat la Iași, în perioada 26-28 mai, este prilejuit de împlinirea a 300 de ani de la trecerea la cele veșnice a domnului și cărturarului român Dimitrie Cantemir. Festivalul acesta este organizat pentru a-i marca memoria. Noi cred că - și acesta este și motivul pentru care am organizat acest festival - cel puțin din punct de vedere muzical opera lui Dimitrie Cantemir sau personajul Dimitrie Cantemir este destul de puțin cunoscut în România. De aceea, noi ne dorim să popularizăm și să aducem publicului și alte laturi care-l definesc pe Dimitrie Cantemir, marșând, cu ocazia acestui Festival, pe partea muzicală. Dimitrie Cantemir - muzician, teoretician și compozitor de muzică otomană.


Vor fi trei zile de concerte cu muzică orientală - otomană și persană - compusă și culeasă de Dimitrie Cantemir, în interpretarea unor ansambluri din România, Turcia și Iran. Vă rog să ne oferiți mai multe detalii despre aceste evenimente.

Pe 26 mai, va concerte la ora 19.00, în Sala Marii Uniri (la fostul cinematograf Victoria), Ansamblul cameral de muzică veche "Anton Pann" din București. Pe 27 mai, în aceeași sală, de la aceeași oră, va concerta Ansamblul Bezmârâ din Istanbul. Iar pe 28 mai, în Sala "Iustin Moisescu" din cadrul Complexului Mitropolitan Iași, tot de la ora 19.00, ansamblul Neoclassical din Teheran.


Cu ce gânduri au primit artiștii din Turcia și Iran invitația de a participa la aceste evenimente?

Ambele formații - atât cea din Istanbul, cât și cea din Teheran - au fost încântate să participe la acest festival, mai ales că vin în orașul care a fost capitala țării pe care a condus-o Cantemir, vin în același oraș în care este înmormântat Dimitrie Cantemir (la Mănăstirea Trei Ierarhi) și sunt onorați să participe la acest festival.


Intenționați organizarea și a altor manifestări dedicate memoriei lui Dimitrie Cantemir?

Da. Mitropolia împreună cu partenerii ei mai organizează în luna noiembrie a acestui an, între 9 și 11, un simpozion dedicat lui Dimitrie Cantemir, în care se vor reuni cercetători din mai multe țări și vor dezbate despre laturile istorică, teologică, muzicală și ligvistică sau etnologică ale lui Dimitrie Cantemir, bazat pe opera acestuia.

Interviu realizat de Ioana Țintea