Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Iosif Ion Prunner, președintele Fundației Silvestri

Publicat: marți, 23 Mai 2023 , ora 14.52

În 31 mai se împlinesc 110 ani de la nașterea dirijorului și compozitorului Constantin Silvestri. Seria de evenimente organizată cu acest prilej propune trei recitaluri în perioada 24 mai - 15 iunie 2023, derulate sub genericul Zilele Constantin Silvestri

Prin Fundația Silvestri propuneți o serie de evenimente prilejuite de împlinirea celor 110 ani de la nașterea lui Constantin Silvestri. Seria a fost deschisă în luna ianuarie printr-un recital la ambasada României de la Berlin, cu ocazia Zilei Culturii și continuă în 24 mai cu un recital al pianistei Elisabeth Leonskaja. Cum a răspuns Elisabeth Leonskaja invitației și cum se leagă numele ei de cel al lui Constantin Silvestri?

Sunt două explicații. Elisabeth Leonskaja este câștigătoarea Concursului Enescu - 1964, ulterior prezenței lui Silvestri în jurul primului concurs de pian. El a fost președintele juriului concursului de pian, iar la ediția din 1964, Elisabeth Leonskaja a câștigat acest premiu. Deci asta ar fi prima relație. Desigur, Silvestri e legat și de Oedipe la prima ediție ș.a.m.d., dar el este singurul dirijor român, nu vorbesc de Celibidache, care a trăit în România, care a fost în România și are înregistrări cu toate marile orchestre ale Europei, de la Filarmonica din Viena la Orchestra Filarmonicii din Londra și celelalte orchestre mari din Londra, Paris, cu cele mai mari orchestre europene și puțini cunosc acest lucru. Ori nivelul acestei mari pianiste este acesta, acest contact cu marile orchestre și cu marile scene. Și un nume mare, consider că trebuie sărbătorit de un nume mare. Fiind legată și foarte mult de România, Elisabeth Leonskaja a acceptat cu multă plăcere această invitație de a deschide Zilele Silvestri, pe care le organizează fundația noastră. Sunt mai multe concerte desfășurate între 24 mai-15 iunie.


Așa cum ați spus, urmează și alte concerte în 12 și 15 iunie înscrise în această serie, Zilele Constantin Silvestri. Vă rog să ne oferiți mai multe detalii.

În data de 12 iunie va avea loc un concert inedit. Te întrebi ce legătură are Silvestri cu jazzul. Are. Fiindcă Silvestri a fost un om foarte deschis tuturor genurilor muzicale. Pentru cine știe mai puțin, Silvestri a fost un mare pianist și pe urmă, tot un mare pianist improvizator, nu neapărat de jazz, știu că îi plăcea foarte mult jazzul - vorbesc în calitate și de nepot al lui din familia noastră - dar primea teme de improvizație și improviza clasic, făcea o Fugă de Bach, făcea o formă de sonată scurtă cu teme pe care le primea din public la mijlocul anilor '40, chiar la Sala Dalles. Deci acest tip de improvizație care există și la jazz, dar și în muzica clasică i-a fost foarte apropiat lui Silvestri. În plus, maestrului Tiberian i-am propus și a fost perfect de acord să folosească teme din lucrările lui Silvestri și anume Dansurile din Transilvania.


Și în evenimentul din 15 iunie?

Continuăm tot așa, fiindcă Silvestri era legat foarte mult de începuturile Festivalului Enescu, de începuturile Concursurilor Enescu. În 15 iunie este invitat un alt laureat, nu neapărat de la pian, un laureat al concursului Enescu, acuma este în plină ascensiune, Valentin Șerban, care va interpreta o lucrare a unui compozitor foarte drag lui Silvestri, Cesar Franck. Va face Sonata pentru vioară și pian. Simfonia de Franck o regăsiți în multe versiuni cu marile orchestre la care se adaugă Șostakovici, care era un compozitor favorit al lui Silvestri. Voi cânta la pian cu o artistă foarte importantă a noastră, mai puțin prezentă în România, dar puțini știu că doamna Gabriela Iștoc a cântat în Oedipe de la Londra, la care am participat și eu și corul nostru cu Jurowski și am invitat-o să cânte lucrări de Silvestri și de Șostakovici. Revenind la Șostakovici, chiar este un motto în flyer-ul pe care l-am spus: „Atâta înțelepciune, atât de mult talent... trebuie să facem tot posibilul pentru a-i păstra vie amintirea” - este Dmitri Șostakovici care s-a exprimat la moartea lui Silvestri în 1969.


Cele trei concerte vor fi însoțite de o expoziție multimedia. Despre ce este vorba?

Este alt format cu slyde-uri, unde sunt prezentate momente din viața lui Silvestri, concertele lui, cronicile lui, relațiile pe care le-a avut în contextul carierei sale internaționale și desigur, a începuturilor lui pe care le-a făcut aici, ale contactelor lui cu marii noștri muzicieni, Jora, Perlea.


Aveți în plan continuarea acestei serii dedicată lui Constantin Silvestri pe tot parcursul anului?

Categoric, pe tot parcursul anului și mai mult, avem niște proiecte pe care vrem să le dezvoltăm aici împreună cu instituțiile importante, Operă, Filarmonică, dar și în străinătate, dorim, în capitalele europene, Berlin și Paris, vrem să instituționalizăm niște activități ale noastre.


Interviu realizat de Alexandra Scumpu