Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu prof. univ. dr. Ecaterina Banciu

Publicat: marți, 16 Mai 2023 , ora 16.47

În perioada 16-18 mai, Academia Națională de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca și Colegiul Academic din oraș găzduiesc o serie de evenimente dedicată personalității compozitorului Sigismund Toduță, cu prilejul împlinirii a 115 ani de la nașterea sa. Mai multe detalii aflăm de la prof.univ.dr. Ecaterina Banciu, președinta Fundației "Sigismund Toduță", cu care a stat de vorbă Ioana Țintea.

Doamnă Ecaterina Banciu, în data de 16 mai are loc primul eveniment din cadrul proiectului Sigismund Toduță: Efigie 3D dedicat personalității creatoare a lui Sigismund Toduță. Care este ideea acestui demers reflectată în titlul proiectului?

Ne-am fixat două zile de simpozioane care se axează pe titlul Memoria scenei, muzica rescrisă. Am dorit să reconstruim, să reedităm și să redăm publicului niște lucrări care au fost neglijate sau respinse.


Cum trebuie privit proiectul în contextul cultural românesc actual prin prisma anvergurii personalității lui Sigismund Toduță?

Sigismund Toduță este un adevărat mentor prin faptul că a fost cel mai titrat compozitor al acelei perioade, el deținând doctoratul de la Santa Cecilia. Personalitatea lui Sigismund Toduță reprezintă enorm pentru cultura românească și pentru cultura clujeană, în mod special, atât prin erudiția acestui compozitor, profesor, muzicolog, cât și prin activitatea pe plan cultural. El este cel care a fost rectorul Academiei de muzică, pe atunci se numea Conservatorul de Muzică Gheorghe Dima. A fost și directorul Filarmonicii clujene, iar în cadrul acestei instituții el a înființat corul mixt care și astăzi își continuă activitatea cu un succes internațional.


Cum este structurată în linii mari seria de evenimente?

Seria de evenimente se continuă cu o deschidere la un simpozion internațional. Este și fizic și online, iar aceste două zile dedicate muzicologiei românești și internaționale se continuă seriile cu două recitaluri, un recital de muzică clasică și contemporană interpretată de trei generații. În seara a doua discipolii lui Sigismund Toduță sunt comemorați chiar de ziua maestrului. Este vorba de 17 mai, iar în 18 mai, două masterclassuri. Masterclass pentru dirijat orgă, muzicologie și compoziție este încheiat cu concertul festiv de la sala filarmonicii.


De ce este acest concert unul aparte?

Acest concert este deosebit prin faptul că Simfonia nr. 3 Ovidiu n-a mai fost cântată în Cluj de peste 60 de ani. Este o simfonie monumentală, are limbaj modern, însă atât de bine edificată, atât de bine construit, încât publicul nu-și va da seama că este o lucrare de secol XX.


Cine sunt artiștii implicați în cadrul proiectului Sigismund Toduță: Efigie 3D?

Artiștii sunt ai noștri. Școala clujeană, au fost foarte atrași de acest proiect și asta ne bucură foarte mult.


Interviu realizat de Ioana Țintea