Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Ioana Răileanu-Georgescu

Publicat: miercuri, 17 Mai 2023 , ora 13.32


Doamnă Ioana Răileanu Georgescu, în perioada 11-14 mai s-a desfășurat cea de-a 29-a ediție a Concursului Internațional „George Georgescu", o competiție cu tradiție, ce a devenit un punct de repert în România, și nu numai. Cum ați descrie interesul pentru concurs și prezența elevilor la Tulcea în acest an?

Aproape an de an vin mai mult de 300 de concurenți la Tulcea, concurenți care vin și din Moldova, și din Ucraina, iar în alți ani au venit și din China.

Anul acest a fost unul fast. Gala a avut 8 concurenți, unul mai bun ca celălalt, iar desemnarea unui câștigător al Marelui Premiu a fost cu atât mai dificilă. Cel care a obținut acest premiu I a fost un pianist minunat pe nume Lucaci Mario Victor, elev la Colegiul de Artă „Octav Băncilă" din Iași. El a cântat un „Vals Mefisto” îndrăcit, excepțional, care a electrizat juriul. A mai fost și un alt pianist foarte bun, tot de la Iași, Jora Tudor Matei; nu poți acorda Marele Premiu mai multor concurenți, dar și el a fost remarcabil.

Să vezi copii de la 6-7 ani până la 18 ani cântând atât de aplicat, atât de muzical e o emoție și o mare bucurie. Toți copiii au fost excepționali, nemaivorbind de părinții care se devotează pentru copiii lor, de profesorii de la Liceul din Tulcea - organizatorii acestui concurs. Vă dați seama, pentru mai mult de 300 de copii, ce înseamnă organizarea - cu 7 secțiuni, în coordonare cu juriul, care este un juriu top. De fapt, calitatea unui concurs depinde de longevitatea care-i dă o poziție, dar și de juriu. Am avut norocul și anul acesta, cu toată activitatea sa frenetică, ca maestrul Marin Cazacu să revină ca președinte al concursului. Toți membrii juriului sunt profesori la universitățile de muzică - de la București, de la Iași, de la Cluj... personalități cunoscute cum sunt Cătălin Ștefănescu Pătrașcu la corzi grave, la canto - doamna Colpoș și doamna Codreanu, Marin Cazacu a fost și la corzi grave și la muzică de cameră, la vioară - Ioana Croitoru, profesorul Căplescu la instrumente de suflat, Dalila Cernătescu la muzică populară, nai și țambal. Sunt profesori emeriți, pe care-i văd din an în an și toți au entuziasm și sunt fericiți să vină la Tulcea.

Concursul se dă în mai multe locații - Palatul Copiilor, Teatrul „Jean Bart", Muzeul Național și Școala de Arte "George Georgescu".

Trebuie să mai spun că acest concurs, care a început în 1993, n-ar putea exista dacă nu ar fi susținut de Consiliul Județean, de Primăria Tulcea, de Inspectoratul Școlar și de personalitățile care au reușit în Tulcea și care au societăți ce pot să dea o subvenție.

Interviu realizat de Ana Sireteanu