Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violonistul și dirijorul Daniel Rowland

Publicat: luni, 15 Mai 2023 , ora 10.09

Miercuri, 17 mai, Orchestra de Tineret a Uniunii Europene concertează la Timișoara, ca parte a seriei de concerte „Earth4all”, turneu ce începe astăzi în Polonia și, după concertul din România, ajunge și în Serbia, Macedonia de Nord, Kosovo și Grecia. Pe scena Filarmonicii „Banatul” din Timișoara, ansamblul format din tineri muzicieni va evolua miercuri alături de violonistul și dirijorul Daniel Rowland, de la care aflăm câteva detalii despre turneu, într-un interviu realizat de Petre Fugaciu.


În primul rând, care este ideea din spatele turneului Earth 4 all?

Ideea din spatele acestui proiect unic este că membrii incredibilei Orchestre de Tineret a Uniunii Europene - o platformă iconică, legendară, cu idealul înalt de a aduce talente de prin toată Europa - ideea că ei vorbesc deschis prin muzică și prin cultură pentru două lucruri de o importanță vitală acum: primul este lumea democratică, plină de libertăți individuale, dar și responsabilitate împărțită: fundația unei societăți sănătoase; acesta este un element, idealul democratic, pe care îl subliniem prin genialul Ricercare de Bach, în care aproximativ 30 de muzicieni vor sta pe scenă în combinații neprevăzute (de exemplu un contrabas lângă o vioară), nimeni nu impune nimic, cu toții reacționăm unii la ceilalți. Apoi avem o piesă semnată de marele Harrison Birtwistle, compozitorul britanic avangardist, o piesă numită Cortege, un fel de marș funebru, în care fiecare instrument are un solo dramatic și se întoarce, apoi, în acompaniament. Ultima piesă ce are legătură cu sentimentul democrației este lucrarea lui Therry Riley, semnată în anii '60, cred, în care, după 50 de celule, nimic nu este dictat, iar ansamblul se mișcă împreună precum un stol de păsări, urmărindu-se imprevizibil unii pe alții. În această piesă de Therry Riley ne vom întâlni și cu un grup de muzicieni români. În partea a doua punem accent pe sustenabilitate: cum să salvăm minunata noastră planetă. Atunci vom cânta cele patru anotimpuri - aceste patru anotimpuri incerte semnate de compozitoarea italiană Carmen Fizzarotti, bazate pe un algoritm care ne arată cum ar putea arăta schimbările climaterice pentru orice loc de pe planetă, inclusiv pentru Timișoara, dacă nu facem ceva dramatic. Iar muzica este și ea pur și simplu fantastică.


Cum ați gândit itinerariul acestui turneu?

Acest turneu ajunge în șase orașe est-europene imporante - toate orașe cu istorii complexe și adesea dureroase, dramatice, uneori chiar și în prezent. În cazul Timișoarei, după cum știm cu toții peste tot în lume, este locul unde a început, în România, Revoluția. Îmi amintesc că am văzut asta la știri când eram tânăr, a fost incredibil. Plus că Timișoara este Capitală Culturală Europeană, astfel că este locul perfect pentru a celebra acest proiect ce promovează democrația, responsabilitatea împărțită și sustenabilitatea.

Interviu realizat de Petre Fugaciu