Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu dirijorul Lubnan Baalbaki

Publicat: joi, 4 Mai 2023 , ora 13.45

Dirijorul Lubnan Baalbaki se va afla în fruntea Orchestrei Naționale Radio în concertul programat vineri, 5 mai, pe scena Sălii Radio. Cu această ocazie, artistul libanez care și-a făcut studiile muzicale și în România, având cetățenie română, ne-a oferit mai multe informații.

Cum descrieți lucrul cu muzicienii Orchestrei Naționale Radio și cu ce sentimente ați primit invitația de a conduce acest ansamblu?

Cred că este deja a șasea oară sau a șaptea oară când vin. Mereu îmi face o mare plăcere, mai ales că deja s-a creat o atmosferă de prietenie. Am făcut și înregistrări cu orchestra și cu mulți membri am colaborat în alte țări. Este o orchestră foarte bună și îți permiți să faci anumite interpretări, să lucrezi la amănunte și simți imediat rezultatul.


Veți dirija suita simfonică Șeherazada de Rimski Korsakov. Ce v-a ghidat în alegerea acestei binecunoscute lucrări și care sunt atributele de referință ale acestui opus, din perspectiva dumneavoastră?

Am vrut demult să fac această lucrare aici la Radio. Este o lucrare foarte specială, în primul rând pentru public, pentru dirijor și pentru orchestră. Este o lucrare foarte muzicală. Cred că venind cu o cultură orientală pe lângă cultura pe care am dobândit-o în Europa, cred că am ce spune în această lucrare. O interpretez cu o înțelegere la nivel de melodie, la nivel de atmosferă, la nivel de frazare și la nivel de poveste. Cred că o să fie o seară frumoasă vineri, cu o atmosferă chiar din O mie și una de nopți.


Cum priviți alăturarea acestei suite simfonice cu Simfonia spaniolă de Eduard Lalo, pe care o veți prezenta publicului în prima parte a serii și care ar fi puntea de legătură a acestor două lucrări?

În primul rând sunt două lucrări inedite la nivel de formă muzicală. Este un pod între aceste două lucrări, mai ales că Spania a fost influențată de cultură arabă și orientală timp de foarte mulți ani. În al doilea rând este prezența viorii. Este o lucrare de vioară solo cu orchestră și cealaltă, Șeherazada cu un personaj principal în lucrare solo cu vioara, la concert maestru. Pe lângă, sunt foarte multe orchestrații și instrumentații care sunt asemănătoare.


Cu ce gânduri așteptați colaborarea cu violonistul Gabriel Croitoru?

M-am întâlnit alaltăieri cu dânsul și mi-a făcut o foarte mare plăcere. Este un om foarte prietenos, bineînțeles este un muzician de talie foarte înaltă. L-am mai văzut în concerte, dar nu l-am cunoscut personal și abia aștept să facem o colaborare frumoasă împreună.


Interviu realizat de Ioana Țintea