Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu pianistul Mihai Ritivoiu

Publicat: luni, 1 Mai 2023 , ora 16.23


Mihai Ritivoiu, vei evolua la Iași, într-un eveniment organizat de Fundația Culturală Gaudium Animae. În ce context ai primit invitația de a susține acest recital?

Am primit această invitație, de care mă bucur foarte mult, de la Cătălin Sava, pe care-l cunosc de mulți ani. Mi-aduc aminte că a scris, în timpul Concursului Enescu la care am participat în 2011, niște cuvinte foarte frumoase la adresa mea și i-am fost întotdeauna recunoscător. Iar recent, mi-a luat un interviu pentru un superb articol pe care l-a scris, onorând aniversarea maestrului Valentin Gheorghiu care a împlinit 95 de ani. În contextul discuțiilor pe care le-am avut cu ocazia acestui interviu, dumnealui m-a invitat la Iași, unde voi cânta pentru prima oară. Mă bucur foarte mult!


Wanderings este titlul programului pe care-l vei prezenta și, de asemenea, titlul lucrării pe care o vei cânta în finalul recitalului. Te rog să ne oferi detalii despre această compoziție a ta.

Este titlul uneia dintre compozițiile mele, pe care am scris-o în 2020, în timpul pandemiei. Pot să spun că a fost ideea lui Cătălin Sava de a include această piesă în program. Am cântat-o în premieră absolută la Sala Radio, în stagiunea "Moștenitorii României muzicale". Sigur, este o lucrare de care sunt atașat; este legată și de un anumit moment al acestui an 2020, care a fost foarte neobișnuit pentru noi toți, și reflectă și anumite căutări componistice ale mele, anumite oscilații între muzică tonală și un fel de atonalitate, anumite tehnici polifonice. Titlul, Wanderings, înseamnă Peregrinări. Ne-am gândit că se potrivește cu tematica întregului recital.


Există și alte compoziții pe care le ai în plan pentru perioada următoare?

Da. Este o parte a activității mele care mă preocupă în permanență, fie că modific o compoziție existentă sau încep una nouă. Însă sunt și limitat de timp, de faptul că activitatea de pianist îmi ia foarte mult timp, așa că nu o să fac promisiuni. Însă, lucrez în permanență și sper ca în recitalurile viitoare să includ și alte piese care se află acum în lucru.


Revenind la recitalul pe care îl vei susține la Palatul Culturii din Iași, programul va fi unul divers. Te vom vedea, așadar, în calitate de compozitor, dar și interpret de muzică barocă, clasică, romantică și contemporană. Cum anume se leagă toate acestea în programul tău?

Aș spune că sunt legături... unele, mai evidente și altele, mai subtile. Programul începe cu o lucrare de Bach unică, Fantezia cromatică și fuga în re minor - unică prin drama și natura improvizatorică a fanteziei, o lucrare la care țin foarte mult. Și, pe această linie bachiană, după aceea, voi cânta o piesă contemporană a compozitorului francez Stéphane Delplace, a cărui muzică este foarte legată de Bach. A scris mai multe caiete de preludii și fugi în toate tonalitățile și voi cânta dintre aceste preludii și fugi. Este și Schubert în program; două transcripții de Liszt ale unor lieduri de Schubert... și Mozart. Aceste lucrări se leagă prin natura lor vocală și a tratării pianului. Iar dacă revenim la titlul de Wanderings și de Peregrinări, această idee nu este departe de Schubert deloc. Pot să spun că polifonia de la începutul piesei mele își ia inspirația puțin din muzica lui Bach.

De fapt, nu este greu să găsim orice piesă din orice epocă de după Bach care să se inspire într-un fel sau altul din muzica lui Bach.


În final, te-aș ruga să ne mai spui care sunt proiectele tale? Unde vei cânta în perioada următoare?

Am câteva proiecte în următoarele luni pentru care sunt foarte entuziasmat. De exemplu, în luna octombrie, voi cânta Concertul nr.5 de Beethoven în Japonia, la Tokyo. Înainte de aceasta, în septembrie, voi avea un recital la St. Martin in the Fields, din nou. În luna iulie, voi preda un curs de vară în Anglia, unde voi da și un recital și probabil voi include și lucrări de-ale mele. Iar în noiembrie, voi cânta în Germania, un recital cu multă muzică de Schubert.

Photo: Petar Dimov

Interviu realizat de Larisa Clempuș