Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu pianistul Daniel Ciobanu

Publicat: vineri, 28 Aprilie 2023 , ora 13.27

Astăzi, 28 aprilie, începând cu ora 19:00, Orchestra Filarmonicii "George Enescu" va relua concertul prezentat ieri seară pe scena Ateneului Român cu pianistul Daniel Ciobanu în ipostază solistică. Artist în rezidență al Filarmonicii bucureștene, interpretul ne-a oferit mai multe detalii despre acest eveniment.


Daniel Ciobanu, veți interpreta Concertul nr.1 de Ceaikovski alături de Orchestra Filarmonicii bucureștene. Care considerați că sunt principalele dificultăți pe care le pune acest opus?

În primul rând, faptul că e o piesă atât de celebră și aproape că poate fi cântată împreună cu publicul. Cumva, cred că o să mă confrunt cu niște așteptări bine ștanțate în memoria auditivă a publicului și acolo e, de fapt, încercarea supremă de a veni totuși cu o aromă un pic mai fresh.

Când a fost prima oară când ați abordat această lucrare?

Prima oară chiar am cântat-o la Piatra Neamț, la festivalul pe care l-am organizat - chiar la prima ediție, din 2017. Dar după, surprinzător, l-am mai cântat doar o dată, la Iași. L-am cântat doar în România; asta e a treia oară când îl scot pe scenă. Mi-a adus aminte de foarte multe momente apoteotice din cariera mea.

Veți cânta sub conducerea lui Constantin Trinks. Cum decurge colaborarea cu dirijorul german?

Colaborarea a fost extraordinar de naturală. Ne-am înțeles nu numai din gesturi, dar și din priviri, lucru care se întâmplă destul de rar, mai ales la o piesă atât de celebră și cântată. E un tip extrem de amiabil și generos în interpretare fiind dirijor de operă; asta mă bucură pentru că îmi dă în primul rând liniște și, în al doilea rând, libertatea de a fi cât mai autentic.


Acest concert marchează și finalul perioadei în care ați fost artist în rezidență al Filarmonicii bucureștene. Ce a însemnat acest rezidențiat pentru dumneavoastră?

Vă dați seama că m-a bucurat și a fost o adevărată onoare să dăm startul acestei platforme. Și mă bucur că putem cadența cu o piesă de asemenea gravitas, care să împacheteze acest buchet de câteva concerte care bineînțeles că o să-mi rămână tot timpul în insectarul sufletului. Am avut doi ani destul de dificili prin care am trecut și cu pandemia, dar, totuși, am reușit să scoatem o cusătură destul de puternică. Cred că au fost 5 concerte în total, în decursul celor 2 ani și sper să continue tradiția și să aibă Filarmonica parte de cât mai mulți artiști cu vitalitate și cu prospețime.


După concertul de la Ateneul Român, ce proiecte aveți pentru anul acesta?

Săptămâna viitoare o să merg tot cu Concertul de Ceaikovski la BBC Walles și apoi urmează o sesiune mai bluesy, îmbibată și în charleston și în ritmuri de boogie, cu Concertul în Fa major de Gershwin, pe care o să-l cânt chiar și la Piatra Neamț în deschiderea Vacanțelor Muzicale, împreună cu dirijorul Mihai Cojocaru. Apoi, chiar după câteva zile, în Mexic, la Palatul Artelor Frumoase (un alt monument, ca și Ateneul Român). Apoi, voi avea un turneu cu Filarmonica Olandei, la Concertgebouw. Voi reveni la Festivalul Enescu în septembrie, cu cameriștii de la Scala și Beethoven 4.

Interviu realizat de Ioana Țintea