Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu dirijorul Frederic Chaslin

Publicat: miercuri, 26 Aprilie 2023 , ora 15.40


Frederic Chaslin se va afla vineri, 28 aprilie, la conducerea Orchestrei Naționale Radio într-un concert dedicat creației lui Mozart, Schumann și Rahmaninov. Renumitul artist francez ne-a oferit mai multe detalii despre prezența sa la Sala Radio într-un interviu oferit colegei noastre, Ioana Țintea.


Cu ce sentimente reveniți pe scena Sălii Radio și cum descrieți colaborarea cu Orchestra Națională Radio?

Așa cum le-am spus și muzicienilor, sunt bucuros să revin la Sala Radio deoarece ultima dată când am lucrat împreună a fost în 2020, când am dirijat ultimul concert chiar înaintea intrării în lockdown-ul cauzat de pandemie. Îmi aduc aminte că a fost un concert foarte frumos, cu Simfonia a IV-a de Beethoven și "The Age of Anxiety" pentru pian și orchestră de Leonard Bernstein cu Dana Ciocârlie solistă. Sunt încântat să lucrez cu Orchestra Națională Radio, dar și cu alte ansambluri din România. În cadrul Orchestrei Simfonice din Jerusalim pe care am dirijat-o mult timp erau și instrumentiști români, iar aceștia erau favoriții mei. În general, apreciez muzicienii din România pentru spiritul artistic deosebit, unic aș putea spune, cu un simț aparte în interpretare.


Anul acesta se împlinesc 150 de ani de nașterea lui Serghei Rahmaninov, 2023 fiind "Anul Internațional Rahmaninov". Ce loc ocupă Simfonia nr 1
a acestui compozitor în preferințele dumneavoastră?

Această simfonie este interpretată destul de rar. Orchestrei îi place, este o lucrare potrivită pentru acest ansamblu. Totodată este și preferata mea. Când a scris această lucrare, Rahmaninov era destul de tânăr, experimenta, nu avea multă experiență în scriitura simfonică, iar unele pasaje sunt destul de dificil de interpretat de către instrumentiști. Consider că dacă ar fi avut mai multă experiență ar fi putut utiliza o scriitură mai accesibilă pentru muzicieni, iar în final să aibă același efect.


Mai puteți descoperi noi înțelesuri ale acestui opus?

Desigur, mereu! Când explicam orchestrei, în special partidei de vioara a II-a despre cum trebuie cântată această simfonie, mi-am adus aminte despre un fragment din Sonata a III-a de Enescu, le-am spus acest lucru și totul a decurs minunat. În general, lucrurile acestea se întâmplă după ce acumulezi mai multe cunoștințe, iar eu am dirijat această simfonie pentru prima dată în urmă cu 10 ani.


În decursul anilor ați mai colaborat cu artiști români, iar pentru concertul de la Sala Radio îl veți avea solist pe violoncelistul Răzvan Suma. Cum ați descrie lucrul cu muzicienii din
România, în general?

Așa cum am mai spus, au un spirit aparte, diferit față de alți muzicieni cu care am mai lucrat. Unii dintre cei mai buni prieteni de-ai mei din Paris sunt români. Primul pianist român pe care l-am întâlnit a fost Radu Lupu. Se întâmpla pe când aveam 20 de ani și eram asistentul lui Daniel Barenboim. Îl admiram pe Radu Lupu în diferitele repetiții la care participam și am apreciat exactitatea cu care interpreta fiecare pasaj din partitură. Înainte de acea perioadă, am participat la un masterclass cu Sergiu Celibidache și îmi aduc aminte cât de strict era cu fiecare notă scrisă dar, în același timp, era plin de entuziasm și energie, iar aceste caracteristici le-am întâlnit la toți artiștii din România.

Pe Răzvan Suma încă nu l-am întâlnit, dar i-am ascultat toate înregistrările pe care le-am găsit pe internet și aștept cu nerăbdare repetițiile.

Interviu realizat de Ioana Țintea