Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu clarinetistul Petru Pane

Publicat: miercuri, 26 Aprilie 2023 , ora 15.24

Început în 6 aprilie la Atena, Turneul cameral internațional "Seri de Sonate" susținut de clarinetistul Petru Pane continuă cu alte 3 recitaluri ce vor avea loc la Sala Ambasadei României din Viena (27 aprilie), Konzerthaus din Berlin (30 aprilie) și Ateneul Român din București (9 mai). În primele recitaluri, alături de tânărul pianist evoluează pianista Oxana Corjos, pe când ultimul se va derula în compania pianistului Andrei Licareț.

Detalii despre turneu aflăm de la clarinetistul Petru Pane:

"Seri de sonate", un turneu cameral internațional ce a debutat cu trei săptămâni în urmă. În primul rând, te rog să ne spui ce reprezintă turneele camerale pentru parcursul tău profesional?

Sigur că e o mare piatră de încercare. Eu am mai avut recitaluri solo cu un program întreg, dar în niciun caz cu o asemenea complexitate. Am încercat să alcătuim un program foarte rotund, care să aibă în centru Sonata pentru clarinet solo de Tiberiu Olah, care este un chalenge pentru orice clarinetist. A fost editată la nivel mondial; este o piesă foarte importantă pentru repertoriul acestui instrument. Și am pus pe lângă aceasta și Sonata a II-a de Brahms și Sonata de Poulenc. Cred că era momentul și este o foarte mare bucurie pentru mine să am această ocazie.


Pentru că tot ai enumerat lucrările din programul acestui turneu, detaliază-ne puțin cum ai ales acest program, tocmai pentru că ai mai derulat și alte turnee și ai deja o activitate, în domeniul muzicii de cameră, destul de bogată. Cum ai gândit să fie aceste trei lucrări în cadrul programului acestui turneu?

Așa cum am spus, am încercat să fie un program cumva rotund. Aveam în plan ideea de a face un recital de sonate. Am plecat de la Sonata de Olah, fiind și piesă românească și poate nu atât de cântată cât ar merita...

...această sonată este pentru clarinet solo, e bine să menționăm și acest lucru, celelalte două sonate fiind pentru clarinet și pian, și se intitulează Pasărea măiastră. Cum este această pasăre măiastră pentru tine?

Cum este și sculptura lui Brâncuși, și sonata respectivă încearcă, cred eu, să simbolizeze zborul sau desprinderea de pământ... cred că tinde către aceeași perfecțiune pe care a avut-o și Brâncuși. Ea face parte de altfel dintr-un ciclu de 5 lucrări scrise de Tiberiu Olah, toate inspirate din creația lui Brâncuși.


Ești elev în clasa a XII-a la Colegiul Național de Muzică "George Enescu". Aș dori să știu cum gestionezi activitatea școlară și pregătirea pentru BAC cu programul din cadrul Orchestrei Române de Tineret, unde colaborezi deja de doi ani, și, iată, cu cel al unui turneu internațional?

E o încercare! Eu încerc să fiu cât mai eficient în tot ceea ce fac, să nu pierd nici o secundă. Orice învăț pentru școală este foarte bine direcționat, exact pentru examenul de bacalaureat, încerc să nu-mi pierd timpul cu alte preocupări. Ce să spun, e mult de muncă, într-adevăr, dar niciodată nu am făcut compromisuri referitoare la timpul alocat studiului. A fost tot timpul pe primul plan.


Pentru recitalurile de la Atena, Viena și Berlin o ai alături de tine pe mama ta, pianista Oxana Corjos. Cum este pentru tine să pregătești un întreg program de recital și să derulezi un turneu, evoluând pe scenă în familie?

Desigur că e o foarte mare bucurie să cânt cu mama mea, chiar dacă uneori poate nu ne înțelegem chiar atât de bine cum s-ar aștepta lumea, pentru că suntem mamă și fiu...


Tocmai! Bănuiesc că există un alt grad de exigență!

Exact. E o altă cale de comunicare. E mult mai permisivă decât ar fi în alt context, cu o persoană străină. Dar este special! O foarte bună chimie, bineînțeles, și o foarte mare bucurie să cânt alături de ea. Are un nivel foarte înalt interpretativ și încerc să mă ridic la același nivel.


Vei susține ultimul recital al turneului la Ateneul Român, partener de scenă urmând să-ți fie pianistul Andrei Licareț. Ați mai cântat împreună?

Este prima oară și sunt foarte bucuros să am ocazia asta.


Cum decurge colaborarea?

Am avut prima repetiție chiar acum două zile, înainte să plec la Viena. E un artist excepțional, într-adevăr! Ne-am mulat stilistic unul pe celălalt chiar foarte bine și cred că va ieși o colaborare chiar foarte, foarte frumoasă, foarte reușită.

Interviu realizat de Florica Jalbă