Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Diana Rotaru, director artistic al Festivalului Internațional Meridian

Publicat: marți, 4 Aprilie 2023 , ora 12.25


Luni, 3 aprilie, începând cu ora 18.00, Teatrul Odeon a găzduit Gala Premiilor Radio România Cultural, ediția cu numărul XXII. Au fost recompensate cele mai importante proiecte culturale românești din anul 2022. Premiul la Categoria Muzică i-a revenit compozitoarei Diana Rotaru, pentru Festivalul Internațional Meridian.

În acest context, o avem în direct prin telefon în această dimineață, la matinalul Radio România Muzical, pe Diana Rotaru. Bună dimineața și felicitări pentru acest premiu!

În primul rând, aș vrea să ne spuneți ce reprezintă acest premiu pentru dumneavoastră și cu ce sentimente ați primit această recompensă pentru un festival deloc ușor de organizat, care își dorește să aducă în centrul atenției muzica nouă?

Bună dimineața și mulțumesc pentru invitație!

Așa cum am spus și aseară, Festivalul Meridian înseamnă o echipă întreagă; eu am fost acolo doar ca reprezentant care a luat diploma. Suntem toți extrem de mândri, extrem de fericiți. E o onoare grozavă și e un semn că ceea ce facem este bine.

Noi am preluat conducerea Festivalului Meridian în 2019 și am încercat și încercăm în continuare să-i dăm o identitate, credem noi, unică în România, prin alegerea unei teme diferite în fiecare an, la fiecare ediție, dar sub o umbrelă metaforică foarte puternică, care să coordoneze și să organizeze foarte clar pentru public toate evenimentele din cadrul festivalului.

În 2019, a fost tema "Grădini sonore". În 2021, a fost tema "Planetarium" - am construit un cosmos imaginar. Și, iată, ediția din 2022...


... a fost intitulată, sugestiv, "Atlas".

Exact. Și am avut concerte în multe orașe din România și a fost și "asortată" cu centenarul pe care l-a aniversat Societatea Internațională pentru Muzică Contemporană sub umbrela mare sub care ne aflăm și noi cu acest eveniment.


Exact asta voiam să vă întreb. Ce a avut de spus acea săptămână de noiembrie dedicată unei largi palete de evenimente care promovează, iată, muzica nouă din România și din întreaga lume, intitulată sugestiv "Atlas"? Ne-ați spus o parte. Ce ne puteți spune însă despre ediția Festivalului Internațional Meridian din 2023? Bănuiesc că va avea loc tot în luna noiembrie și că va fi la fel de complexă în manifestări.

Vă invităm cu foarte mare drag! Va avea loc între 5 și 12 noiembrie. Tema va fi "Persona - masca sub toate aspectele și rolurile ei". Nu aș vrea să divulg invitații, dar vom veni în curând cu un comunicat. Avem iarăși invitați din străinătate, din România, foarte valoroși.


Din străinătate... ce țări participă sau încă nu știți? Nu pot să smulg nimic de la dumneavoastră!

Mai voiam să-mi permiteți să mulțumesc unor instituții care sprijină acest festival. În primul rând, Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor Români. Practic, Festivalul Meridian, de 18 ediții deja, este sub umbrela UCMR și mulțumim foarte mult acestei instituții. Și avem mulți parteneri care ne-au ajutat să realizăm acest festival, dar trebuie să menționez, în primul rând, Universitatea Națională de Muzică din București, care e un fel de epicentru al muzicii noi în momentul acesta, chiar din toată țara. Au o deschidere absolut fenomenală către cele mai noi creații și către, mai ales, tânăra generație, și mi se pare admirabil și le mulțumim mult de tot.


La final, ca o concluzie, ne bucurăm că muzica nouă de bună calitate se face din ce în ce mai vizibilă în spațiul public. Subliniez și eu asta prin festivalul dedicat tinerilor creatori de muzică corală, care tocmai a avut loc la Universitatea Națională de Muzică București. Apoi, să nu uităm de Săptămâna Internațională a Muzicii Noi și, bineînțeles, Festivalul Meridian - Radio România Muzical fiind partener media la toate aceste evenimente.

V-aș ruga să ne împărtășiți câteva gânduri legate de această muzică nouă, în general, și de Festivalul Meridian, în special. De ce este muzica nouă necesară în viața noastră?

Muzica, în general, este foarte necesară. Muzica e un instrument de comunicare direct cu sufletul. Ce încercăm noi să demonstrăm și prin Festivalul Meridian și prin alte evenimente este că prejudecata că muzica contemporană este accesibilă numai inițiaților sau numai "elitei" este falsă și suntem foarte mulți creatori care suntem extrem de preocupați de comunicarea cât mai directă și cât mai sinceră cu publicul. Și diversitatea evenimentelor pe care încercăm să le programăm cred că e un punct în plus pentru a demonstra varietatea fenomenală a curentelor și a stilurilor care există astăzi.

Deci, atâta vreme cât sunt urechile larg deschise și sufletul larg deschis, cred că reușim.


Am putea spune că muzica nouă are un mesaj special, în acord cu zilele noastre, nu?

Da. Fiind realizată de cele mai tinere generații care trăiesc acum în societatea noastră, e, practic, muzica prezentului. Este muzica de astăzi. Este oglinda noastră, a tuturor.


Vă mulțumesc mult pentru prezența în matinalul de la Radio România Muzical și, încă o dată, felicitări pentru premiul primit la Gala Radio România Cultural, dumneavoastră și întregii echipe!

Mulțumim mult!

Credit foto: Alexandru Dolea

Interviu realizat de Liviu Pețu