Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Diana Dembinski-Vodă, Invitatul săptămânii la Perpetuum mobile

Publicat: joi, 30 Martie 2023 , ora 12.29

Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, prin Secția de muzică vocală, organizează ediția a VIII-a a Concursului Național de Creație Corală pentru tineri compozitori – manager de proiect Diana Dembinski-Vodă, Invitatul Săptămânii la Perpetuum mobile, ediția din 29 martie 2023.

În direct prin telefon, compozitoarea Diana Dembinski-Vodă. Bun găsit!

Bună seara!


Mă bucur să ne auzim! Sunteți coordonatorul Concursului Național de Creație Corală pentru Tineri Compozitori, ajuns în 2023 la ediția a VIII-a. Este o competiție organizată de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România. Finala va avea loc la sfârșitul acestei săptămâni - sâmbătă, 1 aprilie. Înainte de a vorbi despre gala evenimentului, vă rog să ne oferiți mai multe detalii despre etapa de selecție a lucrărilor. Cui s-a adresat competiția?

Concursul a început, propriu-zis, în luna octombrie, când am prezentat regulile concursului, cu dată limită de trimitere - ianuarie, astfel ca tinerii compozitori să aibă timp să scrie lucrări special pentru această ocazie.

Selecția s-a făcut în jurul datei de 1 februarie. A fost un juriu format din Cristian Alexandru Petrescu, Grigore Cudalbu și subsemnata. Am avut 20 și ceva de lucrări și ne-am oprit la 12 dintre ele, pentru toate cele 3 categorii ale concursului care se adresează tinerilor între 18 și 33 de ani.


12 lucrări au ajuns în finala de sâmbătă, 1 aprilie, ce va avea loc de la ora 11.00, în Sala "George Enescu" a Universității Naționale de Muzică din București. Vă bucurați de sprijinul a 3 ansambluri pentru acest eveniment. Care sunt acestea și cum se va desfășura finala?

Sprijinul lor a fost unul crucial, pentru că dacă nu aveam această colaborare a domniilor lor, a dirijorilor acestor formații, practic acest concurs nu putea avea loc; nu în formatul acesta, care este unul oarecum pretențios, dar foarte stimulativ pentru creatori. Deci, pentru cele 3 categorii de concurs, am colaborat astfel: cu Aurel Muraru, care dirijează Corul de fete al Anului I (De ce de fete? Pentru că este vorba de categoria Creație didactică pentru copii); apoi, pentru categoria Creație pentru cor de copii, m-am bucurat de sprijinul Luminiței Guțanu Stoian, care dirijează Corul "Symbol-Jean Lupu"; și, pentru Categoria cor mixt, avem bucuria să ne fie interpretate cele 6 lucrări de către Andrei Stănculescu la pupitrul Corului "Preludiu-Voicu Enăchescu".


Așadar, o colaborare cu Centrul Cultural "Tinerima Română", pentru această gală, parteneri alături de Universitatea Națională de Muzică din București, dar și de Asociația Națională Corală din România.

Asociația Națională Corală s-a înființat la începutul anilor '90, prin grija, interesul, strădania și entuziasmul a 3 personalități - Irina Odăgescu-Țuțuianu, Dan Buciu și Voicu Enăchescu... cred că și Petre Crăciun, dar nu sunt foarte sigură. La inițiativa acestei asociații s-a înființat acest tip de concurs. Au avut loc mai multe ediții însă, cu timpul, acestea s-au cam rărit din păcate și acum am luat această inițiativă de a relua acest tip de concurs care mi se pare salutar pentru creația corală românească actuală.


Și pentru că vorbim, până la urmă, de o competiție, care sunt premiile oferite în cadrul Concursului Național de Creație Corală?

Premiile sunt mari, îmi place să cred, în comparație cu alte concursuri. Avem sprijinul financiar al Clubului Rotary-Curtea Veche pentru premii, care sunt de la 3000 de lei, cel mai mare, pentru Premiul I Cor mixt, până la cel mai mic, care este de 1000 de lei pentru Premiul III, Didactic. De asemenea, avem 2 premii speciale foarte consistente din partea Uniunii Compozitorilor; unul pentru categoria Cor mixt, unul pentru categoria Cor de copii - 2500, respectiv 1500 de lei. Și exact cu aceleași sume ne sprijină și Asociația Drepturilor de Autor UCMR-ADA. Deci, premiile sunt multe și consistente. Avem chiar și un premiu special din partea Coralei Patriarhiei, pentru cea mai bună lucrare religioasă.


Bineînțeles, va fi o șansă pentru tinerii compozitori de a fi preluate aceste lucrări și interpretate apoi în programele ansamblurilor din țară. Gala de sâmbătă va fi deschisă publicului, nu?

Absolut. Vă așteptăm pe toți cei interesați, în număr cât mai mare - Sala Enescu este încăpătoare - și sperăm să vă oferim un program frumos. El este bine dozat. Aceste 12 lucrări nu înseamnă nici mult, nici puțin. Va dura aproximativ o oră și ceva. Va urma o pauză de deliberare și sigur că așteptăm ca publicul să rămână în dispozitiv și să urmărească apoi decernarea premiilor. E interesant să vedem cine și cum a fost premiat!


Așadar, sâmbătă, 1 aprilie, ora 11.00, în Sala "George Enescu" a Universității Naționale de Muzică din București, a VIII-a ediție a Concursului Național de Creație Corală pentru Tineri Compozitori. Diana Dembinski-Vodă, vă mulțumesc pentru prezența în Perpetuum mobile!

Interviu realizat de Lucian Haralambie