Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu dirijoarea Jessica Cottis

Publicat: joi, 16 Martie 2023 , ora 12.16

Dirijoarea Jessica Cottis, va conduce Orchestra Națională Radio în concertul de mâine seară, de la ora 19.00. Cu această ocazie artista a oferit mai multe detalii în dialogul purtat cu Ioana Țintea.


Jessica Cottis, după prezența dumneavoastră în cadrul Festivalului "George Enescu", ediția din 2021, reveniți în fața publicului din România, de această dată, în compania Orchestrei Naționale Radio. Cum descrieți colaborarea cu muzicienii ansamblului?

Mă bucur să revin în România. Am avut o experiență minunată acum doi ani când am participat în cadrul Festivalului "George Enescu", tot la Sala Radio așa că sunt familiarizată cu locul. Este pentru prima dată când dirijez Orchestra Națională Radio și, deși am avut până acum doar două repetiții, totul a mers fantastic. Am repetat mult Stravinski pentru a face ca această lucrare să prindă viață. Nu este așa dificilă precum "Ritualul primăverii", dar necesită colaborarea partidelor. Așadar am lucrat mult la acest aspect, este minunat și sunt foarte entuziasmată.


În prima parte a serii veți dirija lucrarea "Levante" de Dan Dediu. Știu că ați dirijat și piesa "Spini" compusă de același autor. Cum a decurs dialogul cu Dan Dediu?

Grozav! Este un compozitor fantastic, unul de care România ar trebui să fie foarte mândră. Am fost încântată de faptul că am putut să propun și o altă lucrare de Dan Dediu așa că am ales "Levante". Această compoziție este surprinzătoare, plină de contraste, de intensitate emoțională și pregnantă din punct de vedere ritmic. Are fragmente de inspirație folcorică ce ne duc cu gândul la o sărbătoare muzicală. Este o lucrare minunată. Ne simțim grozav cântând-o.


În continuarea serii, cum ați contruit programul?

Știam că în program era deja Concertul nr.1 de Liszt și mă gândeam ce lucrare ar putea întregi concertul. Așa că am considerat că o creație de Stravinski s-ar potrivi foarte bine cu acest concert. M-am gândit la un contrast plăcut, dar logic în același timp pentru a tranzita de la Liszt în lumea "păpușilor" și a poveștilor fantastice ale lui Stravinski. Apoi mi-am zis: ce lucrare ar fi cea mai potrivită pentru debutul serii? Ce opus este suficient de puternic astfel încât să se alăture lui Stravinski? Eu dirijând multă muzică contemporană, m-am gândit că Levante de Dan Dediu este cea mai bună alegere pentru deschiderea concertului, creează un echilibru pentru "Petrușka" lui Stravinski.


Interviu realizat de Ioana Țintea