Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Răzvan Popopvici despre ediția a XI-a a turneului „SoNoRo Conac”

Publicat: joi, 16 Martie 2023 , ora 11.01

Duminică, 19 martie, ediția a XI-a a Turneului „SoNoRo Conac” începe cu un concert la Templul Coral din București. Detalii despre această nouă serie de evenimente aflăm de la violistul Răzvan Popovici, directorul turneului.

Ne-am jucat cu titlul desigur ca și în ultimii ani, când am mai intitulat turneele chiar și „Pe-un picior de plai, pe-o gură de rai”. Prin „Fiddler on the Roof” ne-am gândit, pe de-o parte, să sugerăm frumusețea acestor clădiri și clădirile propriu-zise pe care le vom umple de muzică în acest turneu; pe de altă parte, „Fiddler”, deci violonistul, de fapt, lăutarul, virtuozul, pentru că în acest cuvânt englezesc sunt ascunse toate aceste trei conotații, pe lângă mine ca violist, avem patru violoniști extraordinari europeni: pe Tatiana Samouil, moldoveancă, româncă, rusoaică, pe care publicul din România o cunoaște foarte bine. Pentru prima dată în premieră Aylen Pritchin, un laureat al Concursului „Ceaikovski” și un mare tânăr violonist. Apoi Kirill Troussov, tot așa, un mare virtuoz al viorii, cunoscut la concertele „Conac” de acum câțiva ani și Alexandra Tîrșu, pe care am invitat-o pentru prima dată anul trecut la Festivalul „SoNoRo”, la ediția a XVII-a și ea este tot așa, o tânără moldoveancă cu rădăcini românești, foarte promițătoare. Noi acești cordari, să spunem așa, vom umple castelele, conacele și locurile pe care le-am ales cu muzică în această primăvară.

Vom porni duminică, 19 martie, seria numărul unsprezece a turneelor „SoNoRo Conac”, în Tempul Coral, în marea sinagogă de pe strada Sfânta Vineri din București, un loc pe care îl știm deja, un loc deja inaugurat cu concertul meu acum câțiva ani. Îmi aduc aminte, un concert splendid cu Mihaela Martin, Frans Helmerson și alți artiști invitați. Vom deschide seria acolo. Este un loc pe care, cu siguranță, mulți bucureșteni nu îl știu, pentru că n-au avut ocazia să pășească în el, restaurat ireproșabil și cu o acustică splendidă. Apoi continuăm periplul a doua zi la Teatrul Național din Caracal, un alt edificiu pe care mulți nu îl știu și care este demn de un orășel italian extraordinar de frumos, o clădire impresionantă, iar apoi, ultimul concert din luna martie va fi marți, 21 martie la Muzeul de Artă din Ploiești, tot așa, o clădire splendidă, cu o colecție majoră de tablouri din România, unde ne bucurăm să readucem „SoNoRo”, cred că după 15-16 ani sau 17 ani chiar, iar apoi în luna iunie continuăm turneul nu departe de Timișoara, în satul Socolari. Publicul cred că știe că acest sat Socolari este un fel de sat al artiștilor timișoreni și nu numai, iar pictorul Gheorghe Fikl are o reședință splendidă acolo, cu un loc de concerte pe care l-a creat în anii trecuți și ne bucurăm foarte mult să ducem „SoNoRo Conac” acolo. Vom combina muzica cu pictura, că tot ne place nouă la SoNoRo să combinăm diversele arte.

Apoi continuăm turneul în sala festivă a Tribunalului Arad. Sincer să vă spun, când am văzut această clădire, am văzut fotografii, nu mi-a venit să cred, o clădire înaltă, imperială, splendidă. Sunt sigur că acustica este minunată și sunt foarte bucuros că autoritățile au avut generozitatea și flerul, să spunem așa, să ne dea această sală în care de obicei sunt procese și nu concerte. Aducem și noi un pic de energie bună acolo. După aceea continuăm turneul în Biserica de la Gherla, Biserica Mânăstirii Franciscanilor, restaurată extraordinar de arhitecții din Cluj, apoi vom onora un alt proiect de restaurare ireproșabil la Posmuș, nu departe de Bistrița, Castelul Teleki de acolo este tocmai terminat, a devenit unul dintre cele mai frumoase locuri restaurate din România.

Turneul se va încheia în data de 27 iunie în Colonia pictorilor din Baia Mare. Știm ce importanță are școala băimăreană, școala de pictură din Baia Mare pentru pictura (aș zice chiar) europeană. Mă bucur foarte mult că terminăm turneul în acel loc. Oricum este legat și de muzică, pentru că se organizează regulat și concerte acolo. Întâmplător, turneul lui Lucian Ban de anul trecut m-a făcut să descopăr acel loc, deci, vedeți, muzicienii fac un concert într-un loc, apoi se află și alții revin și așa readucem locurile acestea pe harta culturală a României.


Declarație preluată de Petre Fugaciu