Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu pianistul Simon Trpceski

Publicat: luni, 13 Martie 2023 , ora 14.40

În cadrul programului Timișoara - capitala culturală europeană, marți, 14 martie 2023, va avea loc un concert susținut de Orchestra simfonică WDR din Köln, sub bagheta dirijorului său principal, Cristian Măcelaru. Pianistul Simon Trpèeski va evolua în calitate de solist în Concertul nr. 2 op. 83 de Johannes Brahms.


Sunteți binecunoscut deja publicului nostru ca oaspete al stagiunilor muzicale bucureștene!

Mulțumesc, este cu adevărat minunat să aud acest lucru! Este o onoare!


Înțeleg că aveți deja o colaborare mai îndelungată cu dirijorul Cristian Măcelaru - am văzut și un CD cu muzica lui Șostakovici, care atestă în plan discografic acest aspect.

Colaborarea mea cu maestrul Măcelaru a început - cred - cam cu un deceniu în urmă, când am cântat împreună cu Orchestra Simfonică din Baltimore, în Statele Unite. Am simțit imediat o conexiune prin intermediul mentalității balcanice ca și prin similaritățile culturale pe care le avem - el ca român și eu ca macedonean - care facilitează întotdeauna comunicarea între oameni. Există mereu asemenea conexiuni dar, cred că în primul rând, aici este vorba despre viziunea noastră asupra muzicii, despre pasiunea pentru muzică pe care o împărtășim amândoi. Asta ne-a conectat într-o manieră deosebită. Am avut norocul să ne întâlnim pe scenă la multe dintre concertele de debut ale lui Cristian Măcelaru cu diferite orchestre din Europa, dar și în Brazilia, așa că pot spune că am continuat să aprofundăm această conexiune a noastră prin muzică într-un repertoriu variat. Aș adăuga faptul că ne face plăcere și timpul petrecut împreună în afara scenei, ceea ce este grozav căci atunci când asta se întâmplă în mod spontan și la nivel uman, atunci ai parte de cele mai bune rezultate!


Urmărind discografia dumneavoastră, se poate spune că ați interpretat multă muzică modernă (de la Prokofiev la Șostakovici și la mulți alți autori din secolul XX), iar acum parcă acordați mai mult interes muzicii romantice... Este intenția dumneavoastră sau doar ceva întâmplător?

Trebuie să spun că prin educația mea muzicală - și afirm cu mândrie că sunt în totalitate produsul școlii muzicale macedonene, căci mi-am absolvit integral studiile în Skopje, capitala Macedoniei - sunt de fapt legat de școala pianistică de sorginte rusească deoarece profesorii mei au venit să predea în țara mea când s-au dezintegrat fosta Uniune Sovietică și fosta Iugoslavie. În acea perioadă a evoluției mele am căutat mereu să îmi lărgesc repertoriul dar, în adâncul meu, pot spune că sunt un tip romantic care a încercat mereu să exploreze diferite tipologii muzicale; da, așa cum ați menționat, muzică a secolului XX, dar și XXI chiar! Dar, vedeți, romantism puteți întâlni chiar și în perioada Renașterii sau se poate lesne vorbi despre intensitatea emoțiilor în creațiile lui Bach - desigur în propriul său stil! Ați menționat CD-ul cu partituri de Șostakovici pe care l-am realizat împreună cu Cristian Măcelaru în acele luni atât de dificile din 2020, când, în pandemie, am înregistrat acel disc în Republica Cehă; acum va apărea unul dedicat lui Brahms și sunt foarte recunoscător pentru ocazia și onoarea de a înregistra aceste partituri monumentale - cele două concerte pentru pian și orchestră de Brahms - alături de Cristian și WDR Symphony Orchestra. (Este una dintre orchestrele de top nu numai din Germania, ci din întreaga Europă.) Înaintea serilor de la Koln de săptămâna trecută, am înregistrat Concertul nr.1, apoi l-am cântat pe cel de-al doilea și, iată, venim cu el și la Timișoara. De fapt, în privința lui Brahms, pot spune că a reprezentat mereu un mare interes pentru repertoriul meu, chiar dacă nu am început prea devreme să îi abordez partiturile; în anii de studii am cântat piese solo, seriile de Variațiuni pe o temă de Schumann, apoi cele pe o temă de Handel, au urmat piesele mai scurte, așa cum sunt și Intermezzi aceste pagini și-au găsit locul și în discurile mele. (Primele înregistrate au fost cele după Handel, apoi Intermezzi și cele pe care le-a lucrat întâi - Variațiunile pe tema lui Schumann sunt incluse pe ultimul meu CD solo, împreună cu Variațiuni de Mozart și de Beethoven, un disc care s-a bucurat de o atenție deosebită și care a fost și premiat anul trecut, în 2022.) Cum să vă spun, acum Concertele de Brahms vin ca o continuare firească în discografia mea, dar este ca o călătorie a întregii vieți!

Aș vrea să menționez că mă simt adânc onorat că particip la acest concert al lui Cristian Măcelaru în orașul său natal, când va fi și prima mea apariție pe un afiș în Timișoara, într-un asemenea context; au trecut 3 ani de când am primit invitația lui Cristian de a cânta la Timișoara, la prima sa apariție oficială în orașul său natal, dar îmi amintesc că cel puțin de două ori concertul a fost amânat iar acum, când Timișoara are statutul de Capitală culturală europeană, sunt cu atât mai onorat să fiu inclus în cadrul acestor sărbători muzicale deosebite, într-un oraș cu o istorie bogată. Pe de altă parte, sunt foarte bucuros să am ocazia de a cânta într-un alt oraș din România - o țară pe care o respect și o apreciez mult, având prilejul de a veni aici de mai multe ori în ultimii ani.

"Mulțumesc"!

Interviu realizat de Anca Ioana Andriescu