Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violonistul George Tudorache

Publicat: vineri, 3 Martie 2023 , ora 16.07

Originar din București, George Tudorache este de 11 ani concert-maestru al Orchestrei Filarmonicii Regale din Liège, câștigând această poziție pe când avea 24 de ani. În partea a doua a lunii trecute a fost invitat al Filarmonicii "George Enescu" din București, tot în calitate de concert-maestru, participând în concertele dirijate de Gabriel Bebeșelea în 16-17 februarie și, respectiv, Roberto Abbado în 23-24 februarie 2023.

Detalii despre această colaborare, dar și despre proiectele viitoare aflăm de la violonistul George Tudorache:

În luna decembrie a anului trecut ne-am auzit pentru un interviu în pauza concertului de la Liège, pe care noi l-am transmis în direct. Am ascultat atunci oratoriul "Fericirile" de Cesar Franck. Iată că luna februarie v-a adus o colaborare în calitate de concert-maestru cu Filarmonica bucureșteană. Ați participat la două serii de concerte. În primul rând, cum s-a născut această colaborare?

Într-adevăr, a fost o deosebită plăcere să fiu concert-maestru invitat la Orchestra Simfonică a Filarmonicii "George Enescu". Am avut o întrevedere cu maestrul Marin Cazacu, directorul filarmonicii, în luna decembrie și am discutat cu dumnealui pentru anumite programe pentru orchestră începând cu anul 2023. M-am bucurat enorm de mult să vin în România să colaborez în luna februarie pentru că am avut liber. Aici, în Belgia, este o vacanță de două săptămâni de carnaval și am profitat de această ocazie să vin să colaborez în calitate de concert-maestru cu Filarmonica. Au fost două săptămâni fabuloase. Prima săptămână a fost un program care a cuprins "Planetele" de Gustav Holst și "Atmospheres" de Ligeti, plus un concert de pian foarte frumos - Concertul de Beethoven nr. 1 cu Federico Colli; la conducere, maestrul Gabriel Bebeșelea, care este la ora actuală principalul dirijor al Filarmonicii "George Enescu".


Iar apoi a urmat săptămâna în care la conducere s-a aflat Roberto Abbado. Așadar, două săptămâni, două programe diferite. Cum a decurs lucrul cu cei doi maeștri dirijori, dar și cu colegii din orchestră?

Foarte frumos! Vă imaginați... eu am plecat din România în 2006, exact după terminarea bacalaureatului. Am plecat să-mi continui studiile în Franța, la Conservatorul Superior din Paris. Cunoșteam, bineînțeles, câțiva dintre colegi de pe la suflători și de la corzi, dar eu cumva eram necunoscut pentru colegii români. A fost o colaborare foarte frumoasă. M-am simțit foarte bine, pentru că eu practic meseria de concert-maestru de mai bine de 11-12 ani și am colaborat cu mai mult de 40-50 de orchestre din toată Europa. Pentru mine a fost o deosebită plăcere, dar, să vă spun sincer, am avut puțin emoții de la bun început, la prima repetiție pentru că, vă imaginați, venind în propria mea țară eram cumva emoționat. Lucrurile au decurs foarte bine și țin să precizez că ambii maeștri, Gabriel Bebeșelea și Roberto Abbado, au o tehnică foarte bună și de a se impune în fața muzicienilor și de a ține în frâu toată orchestra. Eu am încercat să ajut cât mai mult cu tot ce a ținut de ansamblu, de omogenitatea sunetului și am avut o comunicare foarte bună cu ambii maeștri. Și o colaborare foarte bună am avut și cu cei doi soliști - Federico Colli și Remus Azoiței... Remus care, după cum știm, este un violonist fantastic și, totodată, profesor la Royal Academy of Music din Londra.


Se întrevede o continuare a acestei colaborări?

Eu sper să se lege o nouă colaborare la fel, tot în calitate de concert-maestru invitat, dar și ca solist; un eventual concert de Ceaikovski sau Sibelius.


Ce planuri aveți în continuare atât în țară, cât și în străinătate? Amintesc ascultătorilor noștri că ați evoluat pe scenele românești și în calitate de violonist solist, dar și de dirijor.

Am avut întotdeauna o pasiune pentru dirijat. Am început să particip la câteva masterclass-uri în Cehia, începând cu anul 2018, la Karlovy Vary, cu un profesor extraordinar Charles Olivieri-Munroe, dar, bineînțeles, atâta timp cât am fost concert-maestru invitat în numeroase orchestre, am avut ocazia să beneficiez de sfaturile lui Sir Simon Rattle, Bernard Haitink, Myung-whun Chung, practic, de a învăța anumite secrete pentru a-mi continua activitatea ca dirijor. Sunt pasionat, lucrez foarte mult pentru această cale și voi pune pe masă... sunt multe proiecte pe viitor atât în țară, cât și în străinătate, colaborări ca și dirijor, dar și ca solist bineînțeles. Îmi va face o deosebită plăcere să revin în România, sper cât mai curând. Anul acesta - cu Filarmonica din Brașov pentru a dirija un program foarte frumos, de Brahms.

Interviu realizat de Florica Jalbă